Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Basketbols ir sporta spēle, kurā auguma centimetri dod priekšrocības laukumā, tomēr tas nav patraucējis arī īsa auguma spēlētājiem izveidot veiksmīgas karjeras pasaules spēcīgākajā līgā – Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

NBA spēlētāja vidējais augums ir ap diviem metriem, taču šajā sarakstā iekļautie spēlētāji savu īso augumu spēja kompensēt ar citiem spēles elementiem – lielisku atlētiskumu, ātrumu, veiklo dribu un citām darbībām.

Šajā pārtrauktajā sezonā īsākie NBA spēlētāji ir Kriss Klemons (175 cm) no Hjūstonas "Rockets" un Kristapa Porziņģa komandas biedrs Dalasas "Mavericks" sastāva Huans Hosē Barea (178 cm).

5. Neits Robinsons

175 cm garais augums Neitam Robinsonam nebija šķērslis pietiekami garai NBA karjerai. Viņš NBA nospēlēja 11 sezonas, kurās uzspēlēja Ņujorkas "Knicks", Bostonas "Celtics", Oklahomasitijas "Thunder", Goldensteitas "Warriors", Čikāgas "Bulls", Denveras "Nuggets", Losandželosas "Clippers" un Ņūorleānas "Pelicans". 618 spēlēs viņš vidēji guva 11 punktus un izdarīja trīs piespēles.

Tomēr līgas vēsturē Robinsons ieies ar to, ka kļuva par pirmo spēlētāju, kurš trīs reizes uzvarējis NBA "slam dunk" jeb bumbas triekšanas grozā no augšas konkursā. Veiktajos mērījumos viņš spēja palēkties pat 110 cm augstu.

4. Vataru Misaka


Japāņu izcelsmes amerikāņu basketbolists Vataru Misaka ir 170 cm garš, taču NBA vēsturē viņš iegājis kā pirmais spēlētājs ar Āzijas izcelsmi. Tiesa, tajā laikā šo līgu pazina kā Amerikas Basketbola asociāciju.

Viņu 1947. gada draftā izvēlējās Ņujorkas "Knicks", un viņš nospēlēja tikai trīs spēles, kurā kopā guva septiņus punktus. Pēc tam Misaka tika atskaitīts no komandas. Šo lēmumu daudzi sasaistīja ar viņa rasi, tomēr pats basketbolists teica, ka komandā esot bijis pārāk daudz spēlētāju aizsargu pozīcijā. Pēc tam viņš noslēdza savu basketbolista karjeru un noraidīja šovmeņu grupas "Harlem Globetrotters" piedāvājumu pievienoties viņiem.

Viņš piedzima Jūtā, kur mācījās arī vietējā universitātē, un 1999. tika uzņemts Jūtas sporta slavas zālē.

3. Entonijs “Spads” Vebs

Arī "Spads" Vebs spēja uzvarēt NBA "Slam Dunk" konkursā, neraugoties uz savu 170 cm garo augumu. 1985. gada NBA draftā viņu ar augsto ceturto numuru izvēlējās Detroitas "Pistons", taču šajā komandā neuzspēlēja. Savas pirmās sešas sezonas viņš pavadīja Atlantas "Hawks", tad pārstāvēja arī Sakramento "Kings", Minesotas "Timberwolves" un Orlando "Magic". Savu NBA karjeru spēlētājs noslēdza 1997. gadā. NBA Vebs nospēlēja 814 spēles, kurās vidēji guva 9,9 punktus un izdarīja 5,3 rezultatīvas piespēles.

"Slam dunk" konkursā viņš uzvarēja 1986. gadā. Vebs arī palīdzēja šajā konkursā triumfēt iepriekš minētajam Robinsonam, ļaujot viņam pārlēkt sev pāri.

2. Ērls Boikins.


165 cm garais Ērls Boikins no 1999. līdz 2012. gadam spēlēja NBA, kopumā aizvadot 652 spēles, kurās vidēji guva 8,9 punktus un izdarīja 3,2 rezultatīvas piespēles. Viņš pārstāvēja tādas komandas kā Ņūdžersijas "Nets", Klīvlendas "Cavaliers", Orlando "Magic", Losandželosas "Clippers", "Warriors", Denveras "Nuggets", Milvokī "Bucks", Šarlotas "Bobcats", Vašingtonas "Wizards" un Hjūstonas "Rockets".

Boikins NBA iekļuva kā nedraftēts spēlētājs. Viņš kļuva par otru īsāko NBA spēlētāju, taču bija arī visvieglākais basketbolists līgas vēsturē, sverot zem 60 kg. Turklāt Boikins bija diezgan spēcīgs, un no krūtīm viņš varēja pacelt 140 kilogramu smagu svara stieni.

1. Tairons “Magsijs” Bougss


Bougss ir visu laiku īsākais NBA spēlētājs, un viņa augums bija vien 160 cm. NBA saspēles vadītājs aizvadīja 14 sezonas, kuru laikā viņš pārstāvēja tādas komandas kā Vašingtonas "Bullets", Goldensteitas "Warriors", Toronto "Raptors" un Šarlotes "Hornets". Kopumā viņš nospēlēja 889 regulārā čempionāta spēles, kurās vidēji guva 7,7 punktus, izdarīja 7,6 rezultatīvas piespēles un pārtvēra 1,6 bumbas.

Viņš tika draftēts 1987. gadā ar 12. numuru.

Bougss pēc savas karjeras atzina, ka viņa noslēdzošās sezonas NBA pamatīgi ietekmēja epizode 1995. gada izslēgšanas spēlēs, kad Maikls Džordans viņam esot pateicis: "Met, sasodītais punduri". Lai arī Bougss tajā laikā esot cīnījies ar savainojumiem, kas liecināja par viņa karjeras norietu, pēc šīs epizodes viņš esot zaudējis pārliecību par metienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!