Foto: FIBA

Latvijas speciālista Ainara Bagatska vadītā Ukrainas vīriešu basketbola izlase pirmdien Eiropas čempionāta finālturnīra mačā uzvarēja Itāliju un iekļuva turnīra astotdaļfinālā.

Ukraina Milānā C apakšgrupas mačā bija pārāka ar rezultātu 84:73 (16:21, 22:21, 19:15, 27:16) un izcīnīja trešo uzvaru čempionāta trešajā spēlē.

Ukrainas izlasē rezultatīvākais ar 25 punktiem bija Svjatoslavs Mihaiļuks, pa 17 punktiem bija Ivanam Tkačenko un Isufam Sanonam, bet 11 atlēkušās bumbas savāca Oleksijs Leņs.

Itāļiem 17 punkti un septiņas bumbas zem groziem bija Akillem Polonāram, kamēr 14+6 šajās statistikas ailēs sakrāja Simone Fontekjo.

Pirms tam šajā apakšgrupā Grieķija ar rezultātu 93:77 (24:17, 22:26, 25:17, 22:17) pārspēja Lielbritāniju, izcīnot trešo uzvaru un nodrošinot vietu astotdaļfinālā. Saspringtā grafika dēļ Grieķijas izlases treneru kolektīvs nolēma Janni Adetokunbo neiekļaut sastāvā pirmdienas mačā.

Dienas pirmajā mačā Igaunija ar 70:73 (16:20, 13:13, 19:20, 22:20) zaudēja Horvātijai.

C apakšgrupā vadībā ar trīs uzvarām trīs spēlēs ir Grieķija un Ukraina, divi panākumi ir Horvātijai, viens - Itālijai, bet Igaunijai un Lielbritānijai ir pa trīs zaudējumiem.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēlēs, kuras, sākot ar 10.septembri, norisināsies Berlīnē. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B grupu komandas, kā arī C un D grupu labākās vienības.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, par čempioniem kļūstot pirmo reizi. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts notiek no 1. līdz 18.septembrim.

Nākamais Eiropas čempionāts norisināsies pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Šim finālturnīram bija jānotiek 2021.gadā, taču tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, gadu vēlāk pulcējas arī kontinenta spēcīgākie basketbolisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!