Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Goldensteitas "Warriors" centra spēlētājs Andris Biedriņš varētu sekmēt latviešu izcelsmes uzbrucēja Čeisa Badingera iespējas spēlēt Latvijas izlasē, intervijā žurnālam "Sporta Avīze" sacīja valstsvienības galvenais treneris Ainārs Bagatskis.

Atgādinām, ka aizvadīta gada maijā parādījās informācija, ka Badingers Latvijas Basketbola savienībai (LBS) esot izteicis vēlmi pārstāvēt Latviju, tomēr LBS nesteidzās, lai šīs lietas nokārtotu.

Runājot par Latvijas izlases kandidātu sarakstu, Bagatskis stāstīja, ka Badingera jautājums ir sarežģīts un to varēt atvieglot Biedriņš. "Tas noteikti būs ļoti sarežģīts jautājums, un vairāk sliecos uz to, ka tur nekas nesanāks. Mēs esam darījuši visu, arī es pats runāju ar divu NBA klubu ģenerālmenedžeriem par šo situāciju – kā viņu motivēt spēlēt Latvijas izlasē – un viens no reālākajiem faktoriem, kas to varētu sekmēt, ir tieši Biedriņš," stāstīja Latvijas izlases treneris. "Ja Andris pats spēlētu un arī Badingeram pateiktu: "Klau, vecīt, nāc, uzspēlējam, un varbūt mums būs izredzes aizbraukt uz pasaules čempionātu vai olimpiskajām spēlēm!" – tas varētu būt efektīvāk nekā jebkuri mūsu mēģinājumi."

Bagatskis piebilda, ka ļoti līdzīga situācija bija Vācijas izlasē, kad Dirks Novickis pierunāja Krisu Keimenu, kuram ir vācu izcelsme, pievienoties valstsvienībai. Tāpat Latvijas valstsvienības galvenais treneris stāstīja, ka vairāki Latvijas basketbolisti pauduši gatavību atgriezties izlasē.

"Es pat zinu dažus, kas būs! Bet pagaidām neteikšu. Neteikšu, un viss!" noslēpumainību saglabāja speciālists. "Kontakts ir bijis, esam runājuši, un priecē, ka vairāki spēlētāji paši izteica vēlēšanos, taču šobrīd pāragri konkretizēt uzvārdus. Nav vajadzīga nekāda ažiotāža – lai spēlētāji tagad spēlē un domā par savu darbu klubos. Izlases laiks vēl pienāks. Neatkāpjos no pārliecības, ka ļoti svarīgi saglabāt to komandas kodolu, kas šo trīs gadu laikā izveidojies, taču, pastiprinot to ar vairākiem pieredzējušiem spēlētājiem, mēs varam kļūt tikai stiprāki un nobriedušāki."

Bagatsksis visas sezonas garumā seko līdzi Latvijas basketbolistiem, un kā stāstīja speciālists, tad vienīgais, par kuru šajā sezonā bijušas bažas ir Rihards Kuksiks. Treneris stāstīja, ka šim spēlētājam šī sezona sanākusi saraustīta, bet tagad viņš varētu iegūt labu spēles laiku, jo pievienojies Bagatsksa trenētajai Kijevas "Budiveļņik".

Bez ārzemēs, "VEF Rīga" un "Ventspils" komandās spēlējošajiem basketbolistiem, Bagatska interesi izpelnījušies arī "Valmieras" spēlētājs Jānis Bērziņš un "Latvijas Universitātes" pārstāvis Žanis Peiners. Tāpat tiek apsvērta iespēja Latvijas izlasei atkal piesaistīt centra spēlētāju Kasparu Ciprusu.

Atgādinām, ka Latvijas valstsvienības pretinieki Eiropas čempionāta B grupā būs Lietuva, Melnkalne, Bosnija un Hercegovina, Maķedonija un Serbija.
Finālturnīrs no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

2009.gadā Badingeru NBA draftā ar kopējo 44 .numuru izvēlējās Detroitas "Pistons" un uzreiz aizmainīja viņu uz Hjūstonas "Rockets". "Rockets" vienībā viņš pavadīja trīs sezonas, bet pirms šīs sezonas viņš tika aizmainīts uz Minesotas "Timberwolves" vienību. Līdz šim Badingers NBA aizvadījis 216 spēles, kurās vidēji guvis 9,5 punktus un izcīnījis 3,4 atlēkušās bumbas.

Šobrīd basketbolists ārstē kreisā ceļgala meniska savainojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!