Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis šovasar Eiropas čempionātā valstsvienības rindās cer ieraudzīt NBA kluba Goldensteitas "Warriors" centru Andri Biedriņu, bet cita NBA spēlētāja Čeiza Badingera jautājumā aicināja šai lietai nepievērst pastiprinātu uzmanību, informē Latvijas Basketbola savienība.

Bagatskis, izmantojot īsu pārtraukumu pamatdarbā Kijevas "Budiveļņik", bija iegriezies Rīgā un informēja Latvijas Basketbola savienības valdi par situāciju Latvijas izlasē, septembrī paredzētā Eiropas čempionāta kontekstā.

Uz vasarā paredzēto treniņnometni Bagatskis plāno uzaicināt 18 basketbolistus, taču pagaidām vēl konkrētu kandidātu sarakstu nevēlējās publiskot. "Sastāva kontūras man pašam, protams, ir skaidras, taču līdz klubu sezonas beigām vēl ir trīs mēneši, kuru laikā var gadīties dažādas neparedzētas lietas, kas var piespiest pārskatīt lēmumu," saka Bagatskis.


Valstsvienības treneris apliecināja, ka vēlmi spēlēt izrādījuši "gan Kristaps Janičenoks, kurš izlasē nav spēlējis trīs gadus, gan Jānis Blūms, kurš bija ar mums 2011.gadā Šauļos".

"Tāpat gan es, gan visa komanda būsim ļoti priecīgi, ja mums atkal pievienosies Andris Biedriņš, kurš, manuprāt, tieši Latvijas izlasē ir nospēlējis savas labākās spēles. Ceru uz pozitīvu atbildi, bet pagaidīsim NBA sezonas beigas," sastāva kontūras turpina ieskicēt Bagatskis.

Savukārt par Kaspara Kambalas un Armanda Šķēles iespējām spēlēt valstsvienībā Bagatskis izteicās mīklaini. Kā zināms, Šķēle pagājušajā vasarā kopā ar Latvijas izlasi sāka gatavoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm, taču vēlāk ārsti viņam konstatēja meningītu, kura ārstēšana prasīja ilgu laiku. "Šķēles gadījums atgādina, cik svarīgi ir izturēties pret savu veselību. Izlases treniņnometnē atlaides nevienam netiks dotas – ja spēlētājs nav gatavs būt ierindā no pirmās dienas, izturēt slodzi un konkurenci, labāk palikt malā. Gan attiecībā uz abiem minētajiem, gan Žani Peineru septiņreiz jānomēra, līdz pieņemsim lēmumu."

Tikmēr daudzu līdzjutēju interesējošajā jautājumā par NBA spēlētāja Čeiza Badingera iespējamo naturalizāciju un pievienošanos Latvijas izlasē Bagatskis novilka konkrētas līnijas.

"Par lietas būtību. Esmu pārliecināts, ka nacionālajām izlasēm vajadzētu iztikt bez naturalizētajiem spēlētājiem. Jā, Eiropa praksē it kā soļo citā virzienā, taču, piemēram, Serbija un Lietuva, joprojām iztiek tikai saviem spēkiem un man tāds ceļš šķiet simpātiskāks. Turklāt Latvijas iepriekšējā pieredze ar naturalizētajiem spēlētājiem nav bijusi veiksmīga," savu viedokli pauž Bagatskis. "Protams, ņemot vērā Badingera latviskās saknes, viņš varētu būt patīkams izņēmums. Īpaši gadījumā, ja kāds no mūsu labākajiem basketbolistiem kaut kādu iemeslu dēļ nepievienotos komandai. Taču būtu svarīgi, lai pats spēlētājs ne tikai gaidītu labu piedāvājumu no Latvijas puses, bet arī pats pēc savas iniciatīvas vai kāda potenciāla komandas biedra uzaicināts praksē nepārprotami izrādītu vēlmi spēlēt Eiropas čempionātā. Šovasar Badingeram būs svarīgs brīdis, jo beidzas pirmais līgums ar NBA klubu un ir iespēja pāriet daudz labāk apmaksātu spēlētāju kategorijā. Vai tādā brīdi viņa plānos iekļausies spēlēšana Eiropā? Sarunas ar viņu katrā ziņā tiks turpinātas, taču aicinu visus mūsu atbalstītājus "Badingera jautājumu" neuztvert ka vissvarīgāko un izšķirošo. Daudz lielāka nozīme, manuprāt, būs tam, kā čempionātam sagatavosies visa komanda."

Tāpat Bagatskis atklāja, ka sagatavošanās posmā viena treniņnometne paredzēta tieši Slovēnijā, kur šogad risināsies Eiropas čempionāta finālturnīrs. Bagatskis to izskaidro ar faktu, ka "Eiropas čempionāta spēlēsim 1200 metrus virs jūras līmeņa, tāpēc arī sagatavošanās posmā dosimies uz kalniem".

Bagatskis arī izvēlējies pārbaudes spēļu pretiniekus. "Vieglu dzīvi nesolu nevienam, bet, ja izturēsim, varēsim pretiniekiem sagādāt vēl lielākas grūtības. Arī pārbaudes mačiem pretiniekus esam izvēlējušies pēc principa: jo grūtāk, jo labāk. Spēlēsim ar Slovēniju, Turciju, Serbiju, Itāliju, Horvātiju, Rīgā ar Krieviju... Protams, centīsimies uzvarēt katrā mačā, bet bilance mani neinteresēs. Līdz 4.septembrim, kad sāksies Eiropas čempionāta cīņas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!