Foto: FIBA

Ukrainas basketbola izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis nupat saņēmis darba piedāvājumu no kāda Krievijas kluba, trešdien sarunā ar Latvijas Televīziju sašutis stāstīja latviešu treneris.

Ukrainas valstsvienība brīdī, kad Krievijas iebruka viņu valstī, atradās Spānijā, kur aizvadīja 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēli. Trīs basketbolisti pēc mača arī palikuši Eiropas dienvidos, kur pievienojās klubiem Spānijā un Francijā. Savukārt lielākā daļa izlases devās uz Latviju.

"Ukraiņiem ir ļoti svarīgi būt pēc iespējas tuvāk Ukrainai," stāsta Bagatskis. "Visiem spēlētājiem un izlases darbiniekiem Ukrainā palika ģimenes locekļi. Tad es teicu, ka varu mēģināt organizēt uzturēšanos Latvijā. Pateicoties Kasparam Gorkšam kā Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas (LKSSA) vadītājam un Latvijas Basketbola savienībai, mēs atradām salīdzinoši ātru veidu, kā nonākt Latvijā."

Daļa spēlētāju šobrīd jau izklīduši, vairākiem izlases pārstāvjiem dodoties uz Ukrainas un Polijas robežu, lai palīdzētu bēgļiem. Bagatskis šobrīd iesaistījies Ukrainas atbalsta grupās, kas palīdzējušas jau vairāk nekā 200 bērniem nonākt Latvijā.

"Ļoti daudz bērnu basketbola grupas dodas uz šejieni. Viņus uzņem, izmitina, ēdina un dod iespēju trenēties. Ja viņi nevar iet skolā, bērnus tomēr jānodarbina," stāsta treneris par jaunajiem basketbolistiem, kurus ikdienā Latvijā trenē Ukrainas izlases speciālisti.

Treneris arī pauda stingru viedokli par Krievijas iedzīvotāju nostāju pret notikušo iebrukumu Ukrainā. Viņaprāt, ļaudis Krievijā mēdz arī izvēlēties nenostāties pret notiekošo, jo viņiem šādi dzīvot ir izdevīgi.

"Varu viennozīmīgi pateikt, ka te ir jābūt viedoklim. Te nevar laipot, kā to dara liela daļa Krievijas sabiedrības. Visi tie, kuri dzīvoja no tās naudas, saka, ka nosoda karu. Bet, vai kāds ir pateicis, ka Putins vai Kremlis ir vainīgs?"

Pēdējo dienu laikā ilggadējam Latvijas izlases basketbolistam un trenerim bijušas arī vairākas sarunas ar paziņām no Krievijas. To gaita gan bijusi ļoti dažāda, stāsta Bagatskis.

"Cits raud un lūdz piedošanu. Cits man vakar piezvanīja un prasīja: "Kā jūs, latvieši, varat tā mierīgi braukt prom? Jums taču jāspēlē basketbols." Es teicu, ka tava zeme uzbrūk citai, bombardē pilsētas, un ir upuri, bet tu saki, ka jūs esat apvainojušies uz mums."

Treneris kā Kijevas "Budiveļņik" pārstāvis 2014. gadā jau piedzīvoja Krievijas iebrukumu Doņeckas un Luhanskas apgabalos, kā arī Krimā. Taču viņa nākamā darba vieta bija VTB Vienotās līgas klubs "Nizhny Novgorod". Latvietis neslēpj, ka tobrīd nav aizdomājies par visu kontekstu.

"Toreiz tas viss bija citādāk. Tagad? Es varu pateikt, ka man pirms trim dienām krievi piedāvāja darbu. Es teicu – iedodiet man tikai "automātu" un palaidiet gar Kremli pabraukt. Jūs traki esat? Kā jūs vispār iedomājaties kaut ko tādu izteikt? Kamēr Krievijā ir diktatūra, man tur strādāt ir tabu," emocionāli runāja Bagatskis.

Treneris precizēja, ka tieši šos vārdus pateicis savam aģentam, lai viņš nodod tālāk vēstījumu, nevis konkrētajam klubam, kas piedāvājis darba iespēju. Bagatski gan neinteresējot, ko viņa pārstāvis iesācis ar pateikto frāzi.

"Aģents man uzreiz saka – tu saproti, ka tas nav variants, bet es parādu, ka strādāju tavā labā. Teicu, lai šādi nemaz nemēģina strādāt. Viņš ir serbs. Tā arī ir atbilde kāpēc [izteica tādu piedāvājumu]," skaidroja speciālists.

Ainars Bagatskis kopš 2019. gada vada Ukrainas izlasi un basketbola klubu "Kyiv Basket". Viņa vadībā izlase kvalificējās 2022. gada Eiropas čempionātam, no kura jau atstādināta Krievijas izlase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!