Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vairāki vadošie Baltkrievijas sportisti vērsušies pie Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidenta Tomasa Baha, vēršot olimpiskās kustības uzmanību Baltkrievijā notiekošajām represijām un sankcijām pret atlētiem.

Baham veltītā atklātā vēstulē Baltkrievijas Sporta solidaritātes fonds norāda uz daudzajiem pārkāpumiem, kas vērsti pret sportistiem un sporta sabiedrību kopumā – aresti, spiediena izdarīšana, atlaišana un soda sankcijas. Vēstules autori uzskata, ka Baltkrievijas Olimpiskā komiteja (BOK) ir pārkāpusi olimpiskās hartas principus, turklāt BOK nepievērš uzmanību faktam, ka pēdējo divu mēnešu laikā valstī nav apstājusies vardarbība, spīdzināšana, draudi un diskriminācija, tostarp pret sportistiem.

Baltkrievu sportisti aicina SOK rūpīgi izmeklēt Baltkrievijas sportistu diskriminācijas un vardarbības faktus, bet, norādot uz Olimpisko hartu, aicina apsvērt iespēju par BOK finansējuma un dalības apturēšanu līdz situācijas normalizēšanai. Tāpat vētulē aicināts palīdzēt sportistiem, kuri cietuši no sankcijām, ļaujot piedalīties SOK paspārnē esošajos sporta pasākumos, ja BOK viņus ir netaisnīgi atstādinājusi no šādiem pasākumiem.

"Mēs lūdzam Starptautiskās Olimpiskās komitejas vadību izrādīt solidaritāti ar sportistiem un Baltkrievijas iedzīvotājiem un nepalikt vienaldzīgi pret BOK rīcību, kas saistīta ar diskrimināciju un vardarbību," teikts vēstulē, ko parakstījuši 14 cilvēki. Starp viņiem arī šobrīd apcietinājumā esošā baltkrievu basketboliste Jeļena Ļevčenko, Baltkrievijas basketbola izlases kapteine Jekaterina Snitina, olimpisko spēļu sudraba medaļnieks desmitcīņā Andrejs Kraučanka, trīs olimpisko medaļu ieguvēja peldēšanā Aleksandra Herasimenia. Vēstuli parakstījis arī latviešu izcelsmes Baltkrievijas izlases volejbolists Artūrs Ūdris.

Baltkrievijas sportistu atklātās vēstules pilns teksts angliski pieejams ŠEIT

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

Eiropas Savienība (ES) un tās dalībvalstis atsakās atzīt Lukašenko par Baltkrievijas prezidentu, jo augusta vēlēšanām trūcis demokrātiskas leģitimitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!