Foto: FIBA

Latvijas izlases treneris Luka Banki pēc pirmdien aizvadītās 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēles bija pateicīgs par iespēju aizvadīt spēli līdzjutēju pilnā "Arēnā Rīga", kā arī norādīja uz 30. jūnijā gaidāmo spēli Latvijā pret apakšgrupas līderi Serbiju.

Latvijas basketbola izlase pirmdien ar rezultātu 68:63 otro reizi četru dienu laikā pieveica jau bijušo apakšgrupas līderi Beļģijas izlasi. Valstsvienības galvenais treneris Luka Banki pēc izcīnītā panākuma šo nodēvēja par svarīgu nedēļu un novērtēja, ka puiši pielāgojās nepiemērotajam Beļģijas basketbolistu spēles stilam.

"Svarīgi, ka katrs spēlētājs bija spējīgs palīdzēt," turpināja Banki. "Varējām labāk izpildīt metienus, bet aizvadījām vēl vienu cienījamu spēli aizsardzībā. Uzvarējām cīņā par atlēkušajām bumbām, ieguvām otrās, reizēm pat trešās iespējas."

Speciālists arī pauda prieku par, viņaprāt, unikālo atmosfēru "Arēnā Rīga", kur plašs skatītāju pulka priekšā Banki spēli nebija vadījis. Vērienīgi ierobežojumi Latvijas basketbola izlases mājas spēli pēdējo reizi neskāra 2020. gada februārī jeb tieši pirms Covid-19 pandēmijas sākuma.

"Cilvēku skaits arēnā padara mani ļoti lepnu, un es nevaru sagaidīt jūniju, kad mēs pret Serbiju cīnīsimies par vadību grupā. Mēs gribām kļūt par līderiem, mēs esam to pelnījuši un mēs to vēlamies pierādīt," noteica Banki par Serbijas izlasi, kas arī četrās spēlēs izcīnījusi trīs uzvaras.

Speciālistam tika vaicāts par galvenajiem iemesliem, kas ļāvuši laukuma saimniekiem izcīnīt uzvaru.

"Uzskatu, ka svarīgāka par izpildījumu bija vēlme cīnīties. Pretinieki jau Beļģijā pēc pirmajām 20 minūtēm, kurās nespēja cīnīties, sāka piekopt fiziskāku spēli. Tas mums sagādāja grūtības. Galvenā spēles atslēga bija vēlme cīnīties un gatavība stāties pretī šādai fiziskai spēlei," noteica treneris.

Savukārt pēc atbildes sniegšanas uz noslēdzošo jautājumu Banki izteica vēlmi runāt ārpus preses konferences protokola, pievēršot uzmanību Ukrainā notiekošajam karam.

"Mēģināju, lai visi saglabā mieru un koncentrējas spēlēm. Taču mēs nevaram nerunāt par situāciju, kurai "dzīvojām līdzi" ar manu komandu un tās personālu. Mums jāaptur šis karš. Mūsu spēlētāji zaudē darbavietas, bet viņu komandas biedri un vienaudži iestājas armijā. Mēs neesam pelnījuši šādu karu," uzsvēra treneris, kurš karu Ukrainā arī neizvairījās raksturot ar vienu rupju vārdu.

Arī saspēles vadītājs Toms Leimanis, kurš šajā logā debitēja izlasē, atzina, ka izlase veiksmīgi pārvarējusi pretinieku fizisko spēli.

"Fiziski bija tikpat smaga spēle, kā Beļģijā, taču esmu gandarīts, kāda bija komandas attieksme itin visā no sākuma līdz pat beigām. Nezaudējām galvu un izdevās uzvarēt," teica Leimanis.

Pretinieku basketbolists Žans Marks Mvema pēc spēles atzīmēja, ka "spēles iznākumu noteica nianses, arī pāris atlēkušās bumbas uzbrukumā bija ļoti svarīgas, taču mēs pie punktu gūšanas netikām".

Tikmēr Beļģijas izlases galvenais treneris Dario Džerdža atzīmēja, ka visas spēles laikā Beļģijas valstsvienība rezultātā bija turpat blakus.

"Arī zaudējot spēlētājus savainojumu dēļ, varējām uzvarēt. Izšķirīgajos brīžos netrāpījām soda metienus," piebilda treneris, kurš piekrita Mvemam arī par atlēkušo bumbu nozīmi, kā arī minēja viena no komandas līderiem centra spēlētāja Ismaela Bako iztrūkumu abās spēlēs ar Latviju.

A grupā Serbijai un Latvijai pēc četrām spēlēm ir pa trim uzvarām un ceļazīmei uz atlases nākamo kārtu. Beļģijai ir divas uzvaras, kamēr Slovākija piedzīvojusi četrus zaudējumus.

Pasaules kausa pamatturnīru sasniegs četru grupu trīs spēcīgākās izlases. Kopumā no Eiropas zonas Pasaules kausam kvalificēsies 12 valstsvienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!