Foto: FIBA

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki pēc ceturtajā ceturtdaļā izcīnītās uzvaras pret Baltkrievijas valstsvienību atzina, ka pēc sagrāves pār Rumānijas basketbolistiem šāds spēles scenārijs bijis komandai ļoti noderīgs.

Ziņots, ka Latvijas basketbola izlase svētdien izcīnīja otro uzvaru 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas turnīrā, smagā spēlē pieveicot Baltkrievijas valstsvienību. Baltkrievijas izlase lielāko daļu trešās ceturtdaļas bija vadībā, bet mājinieki pēdējo desmit minūšu laikā pārvarēja pretinieku pretestību.

"Baltkrievi nospēlēja ļoti labi visas spēles garumā," pēc spēles atzina saspēles vadītājs Kristers Zoriks. "Pirmajā puslaikā pieļāvām muļķīgas kļūdas un nesavācām grozu, bet otrajā puslaikā labi nospēlējām galotni. Parādījām raksturu."

Zoriks – kuru kopā ar Artūru Kurucu pēc pirmā mača uzteica gan Banki, gan Dāvis Bertāns – spēles ievadā ātri guva astoņus punktus, bet maču noslēdza ar desmit punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm. Jaunpilnieks sarunā ar žurnālistiem atzina, ka nav nospēlējis ļoti labi: "Vienmēr var daudz labāk. Sākumā tiku pie brīviem metieniem, kurus realizēju. Otrajā puslaikā uzmetu divus metienus ārpus spēles ritma, kas varbūt nebija labi."

Pēc spēles pret Rumānijas izlasi Bertāns īpaši izcēla tieši Zorika un Kuruca paveikto aizsardzībā pret pretinieku aizsargiem. Saspēles vadītājam tika taujāts, kāpēc tas nav tik labi izdevies svētdienas mačā: ''Mums bija mērķis uzlikt spiedienu visas spēles garumā. Viņiem mazie spēlētāji varbūt ir meistarīgāki nekā Rumānijai. Nebūs tā, ka izlašu līmenī atņemsi visu laiku bumbas.''

Arīdzan pats spēlētājs otrajā spēlē izjutis pietiekami vērā ņemamu pretestību. Pāris reizes Latvijas izlases aizsargi pieļāva kļūdas pret ciešo pretinieku presingu. "Lai mani tīri nogurdinātu, pretī lika tādus lielākus aizsargus – nevis saspēles vadītājus, bet melnā darba darītājus. Uzlika spiedienu, lai sarežģītu spēles vadīšanu. Sākumā mazliet jutu noguris, bet otrajā puslaikā parādījās otrā elpa un viss bija kārtībā."

Prieku par izlases sniegumu pauda Banki, kurš saskatīja pievienoto vērtību spēles raksturā. Proti, pēc pārliecinošās uzvaras pret Rumānijas basketbolistiem lieti noderējis smagāks mačs.

"Pēc sagatavošanās posmā ieguldītā darba vakardienas spēle spēlētājiem bija noderīga. Taču vajadzēja arī tādu spēli kā šodien, kura sniedz fiziska un augstas intensitātes Eiropas basketbola sajūtu. Mēs spēlējām pret komandu ar specifiskām prasmēm, kuras stratēģija bija mūs iebiedēt, un spēlēt ļoti agresīvi pret mūsu aizsargiem. Lai gan nerādījām labāko sniegumu abos laukuma galos, mēs nepadevāmies," atzina Banki, kurš uzsvēra, ka pretinieku auguma pārsvars apgrūtinājis bumbas nogādāšanu pāri laukumam.

"Esmu priecīgs, ka spēlētāji pierādīja vēlmi atrast risinājumu, kā uzvarēt spēli. Tā kļuva vēl grūtāka, Lomažam gūstot savainojumu. Pēc viņa savainojuma mūsu rotācija kļuva īsāka. Liels palīgs laukumā bija Jānis Strēlnieks. Izcilu sniegumu rādīja arī Dairis [Bertāns] – ne tikai statistikas ziņā, bet arī izceļoties ar atbildīgām epizodēm atbildīgos brīžos," komandas kapteini, kurš pēdējā ceturtdaļā guva 13 punktus, izcēla Banki.

"Mēs zinām viņu spēlētājus un spēles manieri. Sagaidīju komandu, kura no pirmās dienas gatavojusies spēlei pret mums. Spēļu kalendārs ir traks. Mēs spēlējām divas dienas pēc kārtas ar pāris stundu ilgu iespēju sagatavoties šodienas spēlei. Godīgi sakot, man sagatavošanās posmā bija citas prioritātes. Spēlētājiem nenodevām pārāk daudz informāciju par pretiniekiem. Koncentrējamies uz mūsu identitātes un spēles manieres veidošanu. Mēs spēlējām pret komandu, kas vakar atpūtās, un skatījās mūsu spēli pret Rumāniju," uzsvēra speciālists.

"Viņiem, visticamāk, bija vairāk muskuļu, auguma un enerģijas, bet mēs meklējam citas vērtības, ar kurām viņus pieveicām. Visbeidzot man kā jaunpienācējam bija patīkami sajust arī līdzjutēju atbalstu. Esmu ļoti lepns pārstāvēt lielisku basketbola valsti. Skatītāju nebija tik daudz, cik sagaidīju. Zinu, ka ir Covid-19, taču būšu priecīgs kādu dienu redzēt pilnu arēnu," izteicās Banki, kurš uzsvēra, ka līdzjutēji komandai brīžos, kad to nomācis nogurums, iedevuši papildu enerģiju.

Viens no spēles varoņiem bija Andrejs Gražulis, kurš visu pirmo puslaiku pavadīja uz rezervistu soliņa, bet otrajā puslaikā laukumā bija 15:47 minūtes. Koknesietis atzīmējās ar deviņiem punktiem un piecām atlēkušajām bumbām, no kurām četras bija uzbrukumā.

"Centāmies pret viņu fizisko spēku cīnīties ar augumu, laukumā laižot Mārtiņu [Meieru] un Klāvu [Čavaru]. Klāvs cieta no piezīmju problēmām. Mareks [Mejeris] paveica izcilu darbu ceturtā numura pozīcijā. Gražulis ir spēlētājs, kuru var laist divās pozīcijās. Kad sapratu, ka ir nepieciešamas mazas izmaiņas, lēmu spēlē iesaistīt Andreju," izvēli skaidroja Banki, kurš piekrita, ka Gražulim bijusi svarīga loma izcīnītajā panākumā.

"Jebkurā komandā – un īpaši valstsvienībā – jāapzinās sava loma. Nav svarīgi, vai spēlē 40 minūtes vai vienu uzbrukumu. Svarīgākais ir apzināties savu lomu. Viņš [Gražulis] ietekmēja spēli abos laukuma galos – aizsardzībā ar savu dinamisko palīdzību ''pick-n-roll'' sadarbībās un ar atlētismu apkārt grozam. Uzbrukumā viņš paveica lielisku darbu, gūstot punktus, izcīnot atlēkušās bumbas un dodot mums otrās iespējas punktus. Viņš noteikti aizvadīja labu spēli," atzina treneris.

Pirmdienas vakarā pulksten 19.30 svarīgu spēli aizvada Baltkrievijas un Rumānijas izlases, bet Latvijas basketbolisti laukumā nākamreiz dosies trešdien, kad aizvadīs otro maču ar Rumānijas valstsvienību. Tam ceturtdien sekos noslēdzošā priekškvalifikācijas posma spēle ar Baltkrievijas komandu.

No apakšgrupas nākamajai kārtai kvalificēsies divas labākās vienībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!