Foto: FIBA

Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki un viens no valstsvienības līderiem Dāvis Bertāns uzskata, ka 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas spēlē pret Rumānijas valstsvienību nenovērtēta loma bijusi saspēles vadītājiem Kristeram Zorikam un Artūram Kurucam, pēc spēles sarunā ar žurnālistiem atzina vienības pārstāvji.

Latvijas basketbola izlase sestdien pirmajā atlases turnīra spēlē ar rezultātu 108:72 pārspēja Rumānijas valstsvienību. Spēles pirmos 23 punktus guva laukuma saimnieki, ļoti ātri gūstot graujošu vadību.

Izlases labā pa 15 punktiem guva trīs spēlētāji (Andrejs Gražulis, Dairis Bertāns un Rihards Lomažs), vismaz sešus punktus sakrāja deviņi basketbolisti, bet visi laukumā izgājušie 11 spēlētāji guva vismaz vienu grozu.

"Treniņprocesa laikā galvenie uzstādījumi mums bija spēlēt kā komandai gan uzbrukumā, gan aizsardzībā," stāstīja Dāvis Bertāns. "Domāju, ka to mēs arī izdarījām. Visi spēlētāji, kuri izgāja laukumā, guva punktus. Tas noteikti pierāda, ka nedomājam katrs par sevi individuāli un spēlējam kā komanda. Tāds uzbrukums, kad visi tiek iesaistīti, arī palīdz aizsardzībai, un tad arī aizsardzība ir labāka."

Banki bija apmierināts, ka komanda paveikusi izcilu darbu, lai atbilstoši sagatavotos spēlei. "Uzskatu, ka jau pēc pāris minūtēm mēs uzspiedām savu intensitāti. Mūsu pieeja sacensībām bija daudzsološa. Kā jau zināt, tagad pienācis laiks koncentrēties nākamajai spēlei," uzsvēra treneris, kurš atgādināja, ka nav viegli sagatavoties jau svētdiena gaidāmai spēlei. Latvieši tajā uzņems Baltkrievijas valstsvienību.

Praktiski visu spēli nebija nekādu jautājumu par gaidāmo spēles iznākumu. Latvijas izlase vairākkārt spēles gaitā bija vadībā ar 40 punktu pārsvaru, ko veicināja 37 (!) rezultatīvas piespēles, kā arī 13 no 24 trāpītiem tālmetieniem.

"Nevarētu teikt, ka spēle bija viegla," norādīja Bertāns. "Gribētu tieši izcelt spēlētājus, kuri neguva tik daudz punktus, kā Kurucs un Zoriks, kuri uz viņu mazajiem uzlika lielu spiedienu. Viņi sākumā izjauca pretiniekiem spēles ritmu un nedeva iespējas sajust spēli. Domāju, tas bija lielākais grūdiens mums."

Atzinīgus vārdus par saspēles vadītāju sniegumu izteica arī Banki. Kristers Zoriks sakrāja divus punktus, bet atzīmējās ar desmit rezultatīvām piespēlēm un astoņām bumbām zem groziem, kamēr Kurucs sakrāja divus punktus un astoņas piespēles.

"Uzskatu, ka mūsu saspēles vadītāji paveica izcilu darbu. Viņu pieejas dēļ Rumānija pilnībā mainīja savu uzvedību, kļuva agresīvāka un sāka spēlēt uz noteikumu pārkāpumu robežas. Neskatoties uz to, mūsu saspēles vadītāji turpināja vadīt komandu. Ļoti labi, ka spēli noslēdzām tikai ar desmit kļūdām. Attiecība starp piespēlēm un kļūdām (16 pret piecām) mūsu saspēles vadītājiem ir apbrīnojama. Viņi pierādīja, ka koncentrējas uz savu uzdevumu," klāstīja speciālists.

Dāvim Bertānam tā bija pirmā spēle izlases rindās kopš 2018. gada vasaras. No tās vasaras mačiem sastāvā palikuši pieci basketbolisti (Artis Ate, Dāvis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Mārtiņš Meiers un Rihards Lomažs), bet ar vairākiem spēlētājiem rūjienietis nekad nebija spēlējis kopā.

"Domāju, ka bija ļoti viegli tā iemesla dēļ, ka bija skaidrs uzbrukuma plāns kustināt bumbu un nevienam to nepārturēt. Nav svarīgi, vai kāds gūst 20 punktus vai visi iemet pa pieciem punktiem. Galvenais, lai dalāmies ar bumbu," uzsvēra Bertāns.

Spēles laikā Bertāns ātrajā uzbrukumā arī izcēlās ar skaistu "gaisiņu", kuru ar azartisku piespēli izveidoja Kurucs: "Skrēju uz grozu. Biju principā gatavs. Nezināju, vai viņš metīs piespēli vai nemetīs. "Katrā ziņā viņš laukumā ir diezgan bezbailīgs. Piespēle man nebija nekāds pārsteigums."

Spēles pieteikumā tika iekļauts arī Jānis Strēlnieks, kurš veselības problēmu dēļ izlaida pēdējo pārbaudes spēli. Tomēr saspēles vadītājs bija vienīgais basketbolists, kurš laukumā nedevās.

"Viņa veselība uzlabojas. Patiesībā viņš šodien bija gatavs spēlēt. Tas bija mans lēmums viņu aizsargāt rezultāta dēļ. Viņš tuvojas 100% gatavībai. Treniņos pēdējās divas, trīs dienas viņš izskatījās daudzsološi, un ir gatavs spēlēt. Jautājums, kad viņu izvēlēties un uz cik minūtēm. Personāls paveica apbrīnojamu darbu, sagatavojot visus labā spēlēšanas kondīcijā," par Strēlnieka stāvokli atbildēja Banki.

Sestdien aizvadītais mačs bija pirmā oficiālā spēle kopš 2020. gada februāra, kuru Latvijas izlase aizvadīja skatītāju priekšā. Tas pats sagaidāms svētdien, kad Latvijas valstsvienība pulksten 19.30 tiksies ar Baltkrievijas basketbolistiem.

Apakšgrupas trīs komandas Rīgā izspēlēs divu apļu turnīru, nākamajā kārtā nonākot divām spēcīgākajām vienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!