Foto: Renārs Buivids / facebook.com/BARONS

''Barons kvartāls" jaunieguvums Tailers Larsons trešdien dramatiskā "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta mačā palīdzēja savai jaunajai komandai izbraukumā ar 111:106 (21:23, 13:18, 22:22, 22:15, 9:9, 10:10, 14:9) trešajā pagarinājumā pieveikt citu pašmāju vienību "Liepāju"/"Triobet".

Larsons šajā mačā izcēlās ar svarīgiem punktiem trešā pagarinājuma beigās, bet kopumā viņš izcēlās ar 31 punktu un astoņām atlēkušajām bumbām, kamēr 17 punktus un 12 atlēkušās bumbas pievienoja lietuvietis Deniss Krestiņins. Tikmēr "Liepāja"/"Triobet" rindās 30 punktus guva Artūrs Ausējs, bet 22 punktus iemeta Dāvis Rozītis, kuram arī 18 atlēkušās bumbas.

Šie basketbolisti mačā aizvadīja vairāk nekā 40 minūtes, kamēr "Liepāja"/"Triobet" leģionārs Latīfs Makmalans nospēlēja pat 50 minūtes un četras sekundes, gūdams 18 punktus.

Mača pirmajai daļai aizritot līdzvērtīgā basketbolā, liepājnieki otrajā ceturtdaļā izvirzījās vadībā ar 14 punktiem (41:27). Līdz lielajam pārtraukumam viesi no Rīgas gan nedaudz pietuvojās, atspēlēšanos atstājot otrajam puslaikam. Tiesa, trešajā ceturtdaļā panākt "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus "Barons kvartālam" vēl neizdevās, jo mājinieki spēja saglabāt aptuveni desmit punktu pārsvaru.

Izšķirošais pagrieziens notika ceturtajā ceturtdaļā, kad "Barons kvartāls" veica 12:2 izrāvienu un trīs minūtes līdz pamatlaika beigām panāca izlīdzinājumu 68:68. Pēc pieredzējušā Salvja Mētras diviem punktiem rīdzinieki 34 sekundes pirms pamatlaika beigām panāca par četru punktu pārsvaru, ko gan nenosargāja, jo Liepājas komanda panāca pretiniekus, un rezultāts pēc spēlētām 40 minūtēm vēstīja neizšķirtu 78:78.

Duelis turpinājās pagarinājumā, bet abas vienības spēlēja tik līdzvērtīgi, ka tas arī noslēdzās neizšķirti (87:87), un bija vajadzīga vēl viena piecminūte. Šajā papildlaikā "Barons kvartāls" bija tuvu uzvarai, bet 11 sekundes pirms beigām pie iespējas mest trīs soda metienus tika Roberts Krastiņš, kurš tos aukstasinīgi realizēja un panāca 97:97. Tam sekoja vēl papildus piecas minūtes, bet 36 sekundes līdz šī pagarinājuma beigām Larsons ar tālmetienu ļāva viesiem izvirzīties vadībā ar 110:106, turklāt pēc tam šis spēlētājs realizēja arī vienu no diviem "sodiņiem", ļaujot "Barons kvartālam" tikt pie ļoti grūtas uzvaras.

Šī abām komandām bija trešā tikšanās reize šosezon - 12.oktobrī BBL turnīrā "Barons kvartāls" mājās uzvarēja ar 75:70, bet desmit dienas vēlāk "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē liepājnieki savā laukumā revanšējās ar 90:84.

Latvijas komanda "Jēkabpils" divu apakšgrupas līderu duelī trešdien izbraukumā ar 103:104 (20:19, 18:22, 13:26, 33:16, 9:9, 10:11) otrajā pagarinājumā zaudēja Pasvāles "Pieno žvaigždes" komandai no Lietuvas.

Tikmēr vēl vienā spraigā trešdienas BBL mačā "Valmiera"/ORDO savu skatītāju priekšā ar 82:75 (14:24, 17:18, 18:20, 33:13) pārspēja Igaunijas komandu TTU, ceturto ceturtdaļu pamanoties sākt ar 21 punkta izrāvienu.

Savukārt mačā Pasvālē "Jēkabpils" komandas sastāvā 22 punktus iemeta pieredzējušais Rinalds Sirsniņš, kamēr ar 18 punktiem izcēlās Jānis Antrops. Tikmēr 15 punktus guva Pāvels Veselovs.

Mača pirmo puslaiku abas vienības aizvadīja līdzvērtīgi, bet pirmās 20 minūtes "Pieno žvaigždes" noslēdza ar trīs punktu pārsvaru (41:38). Jēkabpils komandai bija ļoti neveiksmīga trešā ceturtdaļa, kuras sākumā mājinieki veica 12:2 izrāvienu un panāca 53:40, bet ceturkšņa beigās Pasvāles vienības basketbolistu pārsvars pieauga arī līdz 17 punktiem.

Viesi no Jēkabpils apņēmīgi iesāka noslēdzošo ceturtdaļu, cenšoties samazināt rezultāta starpību. Atgriezt intrigu šajā mačā izdevās, jo nepilnas četras minūtes līdz pamatlaika beigām pēc Antropa divpunktnieka "Pieno žvaigždes" pārsvars bija vairs tikai pieci punkti (80:75). Lai arī pēc tam mājinieki atguvās un guva pāris grozu, Latvijas komanda nepadevās, un Roberts Stumbris ar precīzu soda metienu 15 sekundes pirms beigām panāca neizšķirtu 84:84.

Lai gan "Pieno žvaigždes" piederēja tiesības uz pēdējo uzbrukumu, tā nespēja to izmantot, kā rezultātā cīņa tika turpināta pagarinājumā. Tajā komandas cīnījās punkts punktā, bet 23 sekundes līdz papildlaika beigām pieredzējušais Sirsniņš ar pustālo metienu izlīdzināja rezultātu - 93:93. Pēcāk "Jēkabpils" basketbolistiem bija tiesības arī uz pēdējo uzbrukumu, kas gan netika izmantots, tāpēc bija jāspēlē vēl papildu piecas minūtes.

Salīdzinot ar pirmo pagarinājumu, cīņa atkal ritēja punkts punktā, bet 57 sekundes pirms beigām Stumbris iemeta tālmetienu un izvirzīja viesus vadībā ar 103:100, taču šo pārsvaru nosargāt neizdevās, jo "Pieno žvaigždes" atbildēja ar četriem punktiem pēc kārtas un izcīnīja smagu uzvaru.

Pirms šī mača abas komandas šosezon BBL bija cietušas pa vienam zaudējumam - "Pieno žvaigždes" nesen ar 84:89 piekāpās "Ogre"/"Kumho Tyre" basketbolistiem, bet "Jēkabpils" pirmajā aplī ar 72:76 atzina Pasvāles vienības pārākumu. Kopš tā laika Latvijas komanda bija uzvarējusi četrās BBL spēlēs pēc kārtas, bet "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlēs tā zaudējusi trijās no pēdējām četrām spēlēm, turklāt pagājušajā nedēļas nogalē ar 71:78 piekāpās arī sacensību pastarītei "Latvijas Universitātei" (LU).

Citā trešdienas mačā "Valmiera"/ORDO savā laukumā ar 82:75 pārspēja TTU.

Uzvarētāju sastāvā 22 punktus iemeta Jānis Kaufmanis, kamēr pa 16 pievienoja Lauris Blaus, Artūrs Bērziņš un Demjers Pitss, kuram arī deviņas atlēkušās bumbas.

Jau pirmās ceturtdaļas izskaņā Valmieras komanda nonāca iedzinējos ar desmit punktiem (14:24). Lai arī pirmā puslaika turpinājumā mājinieki spēja atgūties un deficītu samazināt, pirmā puslaika noslēgumu labāk atkal aizvadīja TTU, kas izvirzījās vadībā ar 41:32. Līdzīgi sākās arī otrais puslaiks - valmierieši vispirms samazināja deficītu līdz diviem punktiem (42:44), taču tad ļāva pretiniekiem veikt 2:13 izrāvienu un atkal iegūt drošu pārsvaru.

Ceturtajā ceturtdaļā "Valmiera"/ORDO vēlreiz sasparojās, šo spēles nogriezni sākot ar varenu 21:0 izrāvienu, kas ļāva pārņemt vadību (70:62). Gandrīz astoņas minūtes pēc kārtas TTU vienība nebija guvusi ne punkta, bet tikmēr mājinieki bija lauzuši cīņas gaitu. Noslēdzošās divas pamatlaika minūtes Vidzemes vienība iztika bez kritumiem un panākumu nosargāja.

Arī šīs komandas savā starpā tikās jau otro reizi šosezon – oktobra vidū valmierieši viesos bija labāki ar 82:62.

Kā vēstīts, skaļš mačs BBL turnīrā risinājās otrdien – "Ogre"/"Kumho Tyre" uzņēma Igaunijas vienību Rakveres "Tarvas"/"Palmse Metall" un bija pārliecinošā vadībā, kad trīs minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām pie rezultāta 61:46 pēc neveiksmīga Gunta Sīpoliņa "slam dunk" dueli nācās apturēt, jo bija saplīsis groza vairogs. Kaut sākotnēji tika vēstīts, ka duelis, kas risinājās Ogres 1.vidusskolā, tiks pabeigts Ogres basketbola skolas zālē, vēlāk "Tarvas"/"Palmse Metall" paziņoja, ka nevēlas maču turpināt, kas Rakveres komandai automātiski nozīmēja tehnisko uzvaru ar rezultātu 20:0.

Līgas kopvērtējumā A apakšgrupas vadībā ar ar četriem panākumiem sešos mačos ir Igaunijas vienība Raplas "Avis", "Barons kvartāls" un Ķēdaiņu "Ņevežis" no Lietuvas. Tikmēr "Liepāja"/"Triobet" kontā ir trīs uzvaras. Par panākumu mazāk sešos mačos guvusi "Jūrmala"/"Fēnikss" komanda, kurai ar vienu panākumu seko "Port of Parnu", bet Kazahstānas klubs Atirau "Barsi" turnīrā iesaistīsies vien decembrī.

Savukārt B apakšgrupā līdere ar sešām uzvarām septiņos mačos ir Lietuvas komanda Pasvāles "Pieno žvaigždes", bet "Jēkabpils" kontā tagad ir pieci panākumi. Ar četriem panākumiem sešos mačos seko "Ogre"/"Kumho Tyre" un "Valmiera"/ORDO, bet divas uzvaras ir Tallinas TTU un Rakveres "Tarvas"/"Palmse Metall". Savukārt Mogiļevas "Borisfen" basketbolisti zaudējuši visos sešos aizvadītajos mačos.

Šosezon BBL čempionāta pamatturnīrā spēlē 14 komandas, kuras ir sadalītas divās grupās.

Katras grupas četras labākās vienības kvalificēsies astotdaļfinālam, kurā tās spēkosies ar astoņām izliktajām komandām, kas startēs Eirokausos. Tiesa, astoņas izliktās dalībnieces BBL turnīrā iesaistīsies vien tad, ja tām neizdosies kvalificēties Eirokausu izslēgšanas sacensībām. Tādā gadījumā astotdaļfinālā atbrīvosies vietas un tam kvalificēsies labākās no izslēgšanas turnīrā neiekļuvušajām BBL komandām.

Izslēgšanas turnīrā, tāpat kā iepriekšējās sezonās, katras kārtas uzvarētāji tiks noteikti divu spēļu summā – arī finālā un cīņā par bronzas godalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!