Ceturtdien, 2. jūlijā, "Elektrum" Olimpiskajā centrā notika Latvijas jaunatnes basketbola forums, kurā piedalījās 39 Latvijas Jaunatnes basketbola līgas (LJBL) čempionātā startējošu organizāciju pārstāvji, kā arī Latvijas Basketbola savienības Jaunatnes un Treneru komisiju dalībnieki, ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Jau ziņots, ka LJBL sporta skolas maijā vienojās kopīgai vēstulei, uzrunājot LBS valdi par Jaunatnes līgas izspēles kārtību. Tajā 24 sporta skolas bija vienisprātis, ka LJBL jāatgriežas pie sistēmas, kas 1. divīzijā paredz vietu katra vecuma grupa 12 labākajām vienībām jeb sistēmai "labākais pret labāko".

Portāls "Delfi" pētīja apsvērumus par labu gan šai pieejai, gan 2019. gadā apstiprinātajam "10+2" principam, kas labāko saimē paredz vietu desmit spēcīgākajām sporta skolām, skaitot kopā vairāku vecuma grupu rezultātus, un divām atsevišķi labākajām komandām attiecīgajā vecuma grupām.

Šī jautājuma aktualizēšana, LBS izstrādātie LJBL spēlētāju kontrolnormatīvi, reģionu izlašu programma un vairāki citi svarīgi temati mudināja LBS organizēt Latvijas jaunatnes basketbola forumu, kurā LJBL sporta skolu un klubu pārstāvjiem bija iespēja paust savas idejas un viedokli.

Atklājot forumu, LBS prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka viedokļu atšķirība dažādos jautājumos ir basketbola priekšrocība, jo apliecina plašas sabiedrības aktīvu iesaisti problēmu apzināšanā un risinājumu meklēšanā. Prezidents rosināja iesaistoties visu darba kārtības punktu apspriešanā, nefokusēt visu uzmanību tikai uz plašu rezonansi izsaukušo LJBL čempionāta izspēles sistēmu.

LBS Treneru komisijas vadītājs Agris Galvanovskis informēja par LBS apstiprinātajiem jaunajiem basketbola tehnikas kontrolnormatīviem, kurus sporta skolu audzēkņiem vajadzēs kārtot nākamās sezonas beigās. To saturs pieejams mājaslapas basket.lv sadaļā LJBL/Dokumenti. Testi izstrādāti kā orientieris treneriem un audzēkņiem, lai motivētu treniņos lielāku uzmanību pievērst individuālās tehnikas kvalitatīvai apguvei.

Ievadot diskusiju par vēlamo spēļu skaitu konkrētās vecuma grupās, LBS Treneru komisijas dalībnieks Kaspars Mājenieks atsaucās uz FIBA ieteikumiem, kā pareizi sabalansēt spēles ar treniņiem un atjaunošanās pasākumiem, kā arī aicināja trenerus negaidīt LBS vadības līmenī pieņemtus aizliegumus, bet gan pašiem rūpīgi izvērtēt audzēkņu spēļu un treniņu grafiku.

Diskusijā izskanēja ieteikumi jaunāko vecuma grupās pievērst lielāku uzmanību arī citām sporta spēlēm un vieglatlētikai, veicinot bērnu vispusīgu attīstību un neakcentējot ātru rezultātu sasniegšanu tieši basketbola spēlē.

LBS Reģionu komisijas pārstāvis Lauris Krēmers un nacionālo vīriešu izlašu direktors Emīls Toms informēja par Reģiona izlašu programmu. 2020./2021. gada sezonas laikā U14 vecuma grupas perspektīvākajiem basketbolistiem paredzēti trīs vairāku dienu sabraukumi treniņiem, bet sezonas beigās – Reģiona izlašu turnīrs. Projektā tiks iesaistīti attiecīgās vecuma grupas komandu treneri. Tālākā perspektīvā paredzēts Reģionu izlašu programmu paplašināt arī U15 un U16 vecuma grupas puišiem, kā arī meitenēm, nodrošinot papildus izaugsmes iespējas talantiem visā Latvijā.

Apspriežot LJBL čempionāta izspēles sistēmu, Matīss Graudiņš un Agris Galvanovskis informēja, kāpēc Jaunatnes komisijas dalībnieku vairākums atbalstījis atgriešanos pie sistēmas "labākais pret labāko", bet Treneru komisijas dalībnieku lielākai daļai loģiskāka šķiet "komplektu" sistēma. Debatēs izskanēja ierosinājumi apstiprināt LJBL Nolikumu vismaz uz četrām sezonām, atjaunot pilnvērtīgu U19 grupas čempionātu, stingri ievērot LJBL čempionāta kalendāra prioritāti pār starptautiskajiem turnīriem, paaugstināt Nacionālās līgas prestižu, kā arī uzlabot komunikāciju basketbola vidē.

Foruma dalībnieku balsojumā ar 32-7 tika atbalstīta atgriešanās pie izspēles sistēmas “labākais pret labāko”. Galīgo lēmumu par izspēles sistēmu pieņems LBS valde, apstiprinot LJBL nolikumu 2020./2021. gada sezonai.

Noslēdzot foruma darbu, LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss apliecināja, ka izskanējušie viedokļi un idejas būs labs palīgmateriāls LBS komisiju un administrācijas turpmākajā darbā un jaunatnes basketbola forumus paredzēts rīkot arī turpmāk – ne retāk, kā reizi sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!