Foto: LETA

Ceturtdien, 5.februārī, plkst.15 restorāna "Čarlstons" studio zālē notiks "VEF Rīga" basketbola brokastis. Pasākuma temats šoreiz būs veltīts 12.Saeimas un jaunās valdības sporta politikai, izvirzītajām prioritātēm un redzējumam par sportā aktuālo problēmu risinājumu, informē "VEF Rīga".

Kā eksperti pasākumā piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, basketbola kluba "VEF Rīga" valdes priekšsēdētājs Māris Martinsons un padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups, Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs, olimpiskais vicečempions Žoržs Tikmers, 12.Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Upenieks, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks u.c.

Sports ir ne tikai veslīgs dzīvesveids vai laba brīvā laika pavadīšana. Tā ir nozīmīga, pelnoša tautsaimniecības nozare, ja vien ļaujam tai tādai būt, radot nepieciešamos priekšnoteikumus.  Diemžēl Latvija jau ir palaidusi garām iespēju nākamajā Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu plānošanas perodā attīstīt sporta infrastruktūru un jebkāds straujš attīstības lēciens nu ir grūti iepējams.

Ja ES struktūrfondu līdzekļi ir viena neizmantota sporta budžeta papildināšanas iespēja, tad otrs būtisks potenciāls finansējuma avots ir akcīzes nodokļa tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem ienākumi, kā arī daļa izložu un azartspēļu nodokļa un ieņēmumi par loteriju nodevām. Tā ir ES valstīs plaši izplatīta prakse, jo alkohola, tabakas un azartspēļu kaitīgais nodarījums ir zināmā mērā labojams tieši caur sportu un veselīgu dzīvesveidu.

Arī valsts sporta skolu finansēšanas nodalīšana no Izglītības un zinātnes ministrijas veicamājam funkcijām, to nododot atbildīgo sporta federāciju pārziņā, tādējādi būtiski pilnveidojot treneru atalgojuma sistēmu un tās administrēšanu, ir nozarei aktuāls jautājums.

"VEF basketbola brokastis" ir atvērtas diskusijas par Latvijas sportā aktuāliem jautājumiem, kur viesojas sabiedrībā zināmi profesionāļi, savas sfēras autoritātes. Pēc ekspertu prezentācijām pasākuma apmeklētājiem ir iespēja diskutēt ar viesiem, dalīties viedokļos. Katras brokastis ir veltītas citam tematam, līdz ar to katrā diskusijā piedalās citi eksperti. Līdz šim apspriesti jautājumi par basketbola reputāciju, VTB Vienoto līgu un sporta ietekmi uz valsts ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!