Foto: F64

Latvijas basketbolista Dāvja Bertāna loma Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienībā Sanantonio "Spurs" tikai pieaugs, uzskata viens no visu laiku labākajiem latviešu spēlētājiem Gundars Vētra.

Šosezon pirmo reizi Latvijas vēsturē NBA čempionātā ir uzreiz divi latvieši - Kristaps Porziņģis aizvada otro sezonu Ņujorkas "Knicks" sastāvā, kamēr Bertāns debitē spēcīgās "Spurs" rindās.

"Uz Porziņģi un Bertānu skatos ar lielu interesi. Kristaps savu vietu Ņujorkā jau ir iekarojis kā personāžs un zināmā mērā arī kā spēlētājs. Kā basketbolistam viņam talants līdz galam vēl nav atvēries," sacīja Vētra. "Savukārt Bertāns nokļuvis ļoti labā organizācijā pie ļoti laba trenera, kas ļoti labi saprot basketbolu. Dāvim ir parocīgs "Spurs" spēlētais basketbols. Domāju, Bertāns sezonas gaitā paliks tikai labāks, spēlētājs savu vietu atradīs, un viņa loma komandā būs svarīga - tā pieaugs."

Tikmēr "Knicks" komandu starpsezonā piemeklēja lielas izmaiņas, jo tās rindās tagad spēlē tādi pazīstami basketbolisti kā Deriks Rouzs, Žoakims Noā, Brendons Dženingss un Kortnijs Lī. Jauno sezonu Ņujorkas klubs gan sācis pieticīgi, jo četros mačos guvis tikai vienu uzvaru, kas to Austrumu konferences kopvērtējumā ierindo vien 13.vietā.

"Lielas ilūzijas, ka "Knicks" sezonas beigās varētu būt augstā vietā, es neloloju. "Spurs" noteikti ir labāka komanda, tāpēc Dāvim vieta, kur atrasties, ir labāka. Tomēr Ņujorka paliek Ņujorka. Ja tur veiksmīgi sevi parādi, caur šo pilsētu kļūsti par visas ASV superzvaigzni," pauda Vētra, kurš ceturtdien piedalījās NBA Junioru līgas draftā.

"Šis projekts ir ļoti interesants. Šis laiks, kad NBA spēlē Porziņģis un Bertāns, bērniem ir kā papildu stimuls domāt par mūsu mīļoto sporta veidu basketbolu un sevi tajā atrast. Viss, kas saistīts ar sacensībām starp skolām, man pat šķiet saistošāk nekā cīņas starp sporta skolām. Basketbola savienība ir malači, ka ar kaut ko tādu nākuši klajā," uzskata Vētra.

NBA junioru līgas draftā ceturtdien katrai no 30 Latvijas vispārizglītojošo skolu komandām tika pielozēts NBA klubs, kuru tā pārstāvēs. Pirmās spēles notiks šomēnes, izšķirošās finālspēles - 11.februārī "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) Zvaigžņu spēles laikā.

"Manā bērnībā šādas aktivitātes pietrūka - gan Rīgas domes kauss, gan šāda tipa sacensības. Mums nekā tāda nebija, tobrīd dzīvojām diezgan tumšā sabiedrībā. Protams, ir neliela skaudība, ka man nekā tāda nebija, taču katrā laikā ir savs prieks," izteicās Vētra.

Šobrīd Vētra, kurš deviņdesmito gadu sākumā kļuva par pirmo latvieti NBA, ir bez darba. Viņa iepriekšējā pieturvieta bija Krievijas sieviešu basketbola klubs Kurskas "Dinamo", kur viņš pēc nepilnu divu gadu darba tika atbrīvots šī gada pavasarī.

"Pats šobrīd baudu dzīvi, atpūšos un lēnām sāku domāt par atgriešanos pie darba. Tirgū esmu aktivizējies, bet pagaidām īsti nekur nesteidzos - jāsagaida pareizais variants. Lai gan lielas starpības nav, es šobrīd labāk gribētu atgriezties vīriešu basketbolā, bet, ja būtu interesants piedāvājums no kādas sieviešu komandas, izvērtētu arī to. Basketbols ir basketbols, interesanti ir visur," pauda Vētra. "Sieviešu basketbolā nav tik daudz interesantu komandu kā starp vīriešiem."

Gundars Vētra 1992./1993.gada sezonā spēlēja NBA klubā Minesotas "Timberwolves", kura sastāvā 13 mačos vidēji iemeta 3,5 punktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!