Foto: AFP/Scanpix

Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns svētdien uzstādīja divus savas neilgās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) karjeras rekordus, jo guva sešus punktus, nospēlējot 17 minūtes un 18 sekundes un palīdzēja Sanantonio "Spurs" komandai viesos ar 105:99 (24:19, 28:25, 25:28, 28:27) uzvarēt Maiami "Heat" vienību.

"Spurs" tika pie ceturtās uzvaras pēc kārtas un šosezon vēl nav piedzīvojusi zaudējuma rūgtumu, bet Bertāns aizvadīja savu trešo NBA spēli karjerā. Tikmēr "Heat" komanda, kas šosezon palikusi bez vairākiem savu iepriekšējo gadu līderiem, cieta otro neveiksmi trīs spēlēs.

Latvietis realizēja divus no trim tālmetieniem, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, bloķēja vienu pretinieku metienu un nopelnīja divas piezīmes. Laikā, kad Bertāns bija laukumā, "Spurs" guva par septiņiem punktiem vairāk nekā sāncenši.

Sanantonio komandā kārtējo pārliecinošo spēli aizvadīja Kavai Lenards, kurš sameta 27 punktus, tikmēr Po Gasols pievienoja 20 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas zem groziem, bet Petijs Mailss spēli beidza ar 18 punktiem. "Heat" rindās Hasans Vaitsaids izcēlās ar 27 punktiem un 15 atlēkušajām bumbām, bet Gorands Dragičs guva 25 punktus.

Pirmajā ceturtdaļā risinājās līdzīga cīņa. Bertāns laukumā uz maiņu devās pēc nepilnām septiņām nospēlētām minūtēm un drīz vien ar pirmo tālmetienu izvirzīja "Spurs" vadībā ar 13:10, bet pēc pirmā spēles nogriežņa viesiem bija piecu punktu pārsvars 24:19. Drīz pēc otrās ceturtdaļas sākuma Bertāns atgriezās uz rezervistu soliņa, bet Sanantonio komanda lēnām sāka palielināt pārsvaru, kurš pārsniedza jau desmit punktus. Latvijas basketbolists laukumā atgriezās puslaika beigu daļā, kad arī iemeta otro tālmetienu, tobrīd panākot jau 46:31 "Spurs" labā. Tiesa, puslaika beigas ļoti labi nospēlēja "Heat", spējot starpību sadeldēt gandrīz uz pusi.

Spēles otrajā daļā Bertāns laukumā atgriezās trešās ceturtdaļas beigu daļā, pēc tam izceļoties ar bloķētu metienu, taču pirmo reizi arī kļūdoties no trīspunktu līnijas. "Spurs" visu laiku atradās vadībā, lai gan vienu brīdi viņu pārsvars no desmit punktiem bija sarucis tikai līdz vienam punktam (64:63).

Pēdēja ceturtdaļa aizritēja sīvā cīņā, jo tās sākumā "Heat" spēja panākt neizšķirtu 79:79, tomēr "Spurs" uzreiz atguva nelielu vadību. Četras minūtes pirms pamatlaika beigām viesiem bija vien punkta pārsvars 94:93, taču četrus punktus pēc kārtas guva Lenards, kas ļāva saglabāt iniciatīvu un beigās svinēt uzvaru.

Šajā spēlē komandai nepalīdzēja Lamarkuss Oldridžs, kuram tika dota atpūta.

"Heat" komandā vairs nespēlē tās ilggadējais līderis Dveins Veids, savukārt citai komandas pēdējo gadu zvaigznei Krisam Bošam ir nopietnas veselības problēmas un ļoti iespējams, ka viņa karjera jau ir noslēgusies, jo basketbolista plaušās ir konstatēti asins recekļi.

Savā debijas mačā Bertāns guva piecus punktus, kamēr "Spurs" ar 129:100 sagrāva vicečempioni Goldensteitas "Warriors", bet nākamajā mačā, kurā latvietis palika uz rezervistu soliņa, Sanantonio basketbolisti ar 102:94 pieveica Sakramento "Kings". Tikmēr sestdien Bertāns izcēlās ar trīs punktiem nepilnās 12 nospēlētās minūtēs, bet "Spurs" mājās ar 98:79 droši uzvareja Ņūorleānas "Pelicans".

Pašlaik 23 gadus vecais rūjienietis Bertāns "Spurs" rindām pievienojās pēc tam, kad divus gadus bija pavadījis Spānijas augstākās līgas (ACB) komandā Vitorijas "Laboral Kutxa". Sanantonio klubs tiesības uz Bertānu ieguva 2011.gada NBA draftā, kad viņu sākotnēji otrajā kārtā ar 42.numuru izvēlējās Indiānas "Pacers", kas gan šo spēlētāju uzreiz aizmainīja uz "Spurs". Zīmīgi, ka šajā maiņas darījumā tika iekļauts arī togad draftētais Kavai Lenards, kurš šobrīd ir viens no Sanantonio kluba līderiem, turklāt tika nosaukts par 2014.gada NBA finālsērijas vērtīgāko basketbolistu, aizvedot vienību līdz čempiontitulam.

Bertāns karjeras laikā divas reizes atguvies no ceļgala krustenisko saišu plīsuma, turklāt abas reizes viņš ārstējies tieši pie "Spurs" speciālistiem. Tiek lēsts, ka Bertāns ar "Spurs" noslēdzis divu gadu līgumu par kopējo summu divi miljoni dolāru (1,83 miljoni eiro).

Šajā starpsezonā "Spurs" klubā noslēdzās vesela ēra, jo punktu profesionālajai karjerai nolēma likt šīs komandas simbols un leģenda Tims Dankans. Viņš visu savu 19 gadus ilgušo NBA karjeru bija pavadījis tikai Sanantonio vienībā, atnesot tai piecus līgas čempiontitulus - 1999., 2003., 2005., 2007. un 2014.gadā.

Sanantonio komanda NBA izslēgšanas turnīru sasniegusi jau 19 sezonas pēc kārtas, bet iepriekšējā sezonā tā regulārajā čempionātā ar 82 spēlēs gūtām 67 uzvarām bija otrā Rietumu konferences kopvērtējumā. Tiesa, izslēgšanas sacensībās nācās piedzīvot neveiksmi konferences pusfinālā pret Oklahomasitijas "Thunder".

Līdz šim NBA drafta vēsturē ir izraudzīti četri Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", kamēr pērn ar augsto ceturto numuru tika izvēlēts Kristaps Porziņģis, kurš nonāca Ņujorkas "Knicks" klubā.

Porziņģis sestdien guva 21 punktu, bet "Knicks" mājās ar 111:104 uzvarēja Memfisas "Grizzlies", tiekot pie pirmās uzvaras šosezon divos aizvadītos mačos.

Arī spēlējuši NBA tagad ir četri latvieši - Gundars Vētra, kurš deviņdesmito gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas "Timberwolves", Biedriņš, Porziņģis un kopš otrdienas arī Bertāns.

Arī šajā NBA sezonā formātā nav izmaiņu, katra komanda regulārajā turnīrā aizvadīs pa 82 spēlēm, kamēr katras konferences labākās astoņas iekļūs izslēgšanas turnīrā. Regulārā turnīra noslēgums gaidāms nākamā gada 12.aprīlī, kamēr cīņa par titulu sāksies trīs dienas vēlāk. Izslēgšanas turnīra sērijas ilgs līdz vienas komandas četrām uzvarām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!