Foto: AP/Scanpix

Latviešu uzbrucējs Dāvis Bertāns pirmdien pirmoreiz savā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) karjerā uzsāka maču pamatsastāvā, palīdzot Sanantonio "Spurs" komandai ar rezultātu 96:91 (24:28, 24:21, 25:24, 23:18) savā laukumā pieveikt šosezon neveiksmīgu sniegumu rādošo Dalasas "Mavericks".

Šajā spēlē "Spurs" komanda atpūtināja Lamarkusu Oldridžu un Toniju Pārkeru, bet "Mavericks" rindās nebija trīs pamatsastāva basketbolistu, ieskaitot traumu ārstējošo Dirku Novicki, kurš nemaz nedevās izbraukumā.

Visa spēle aizritēja punkts punktā un neviena komanda 48 minūšu laikā tā arī neieguva lielāku pārsvaru par astoņiem punktiem, bet vadība mainījās vairāk nekā desmit reižu. "Spurs" izcīnīja sesto uzvaru pēc kārtas, bet sezonu neveiksmīgi sākusī "Mavericks" vienība zaudēja jau sestajā mačā pēc kārtas.

Bertāns laukumā bija 20 minūtes, sasniedzot jaunu karjeras rekordu, kuru laikā guva trīs punktus, trāpot vienu no trijiem izpildītajiem tālmetieniem. Viņa rēķinā bija divas atlēkušās bumbas, kā arī "Spurs" šajā laikā ielaida par pieciem punktiem vairāk nekā iemeta.

Bertāns pirmoreiz savā NBA karjerā spēli iesāka pamatsastāvā, dodoties laukumā Oldridža vietā, un astotajā minūtē realizēja tālmetienu, bet drīz vien pie rezultāta 18:17 tika nomainīts. Tāpat latvietis spēlēja pārējo ceturtdaļu sākuma daļās, no kurām neveiksmīgākās bija otrā puslaika atklāšanas minūtēs, kad mājinieki no 48:49 nokļuva iedzinējos ar 56:62.

Six straight wins. #GoSpursGo pic.twitter.com/JPcnLUScOO
— San Antonio Spurs (@spurs) November 22, 2016

Cīņas izskaņa bija tikpat spriedzes pilna kā viss duelis. Pēdējais sekmīgais metiens no spēles tika trāpīts 102 sekundes pirms pamatlaika beigām, bet atlikušajā laikā visi "Mavericks" mēģinājumi izraut vismaz neizšķirtu lidoja grozam garām, kas ļāva dueļa favorītei no Sanantonio gūt panākumu.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 24 gūtajiem punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām bija Kavai Lenards, bet 17 punktus sameta austrālietis Petijs Milzs.

Tikmēr "Mavericks" rindās 23 punktus, realizējot piecus tālmetienus, guva līgas superzvaigznes Stefana Karija brālis Sets Karijs.

Bertāna līdzšinējais karjeras rekords bija 17 spēlētas minūtes pagājušās trešdienas uzvarā pār Sakramento "Kings".

Tikmēr "Spurs" galvenais treneris Gregs Popovičs pirmdienas spēlē guva savu 1100. uzvaru karjerā. Popovičs jau iepriekšējā spēlē pakāpās uz septīto vietu panākumiem bagātāko NBA treneru sarakstā, apsteidzot savas karjeras sākuma mentoru Leriju Braunu. Nākamais viņam priekšā ar 1155 uzvarām ir cita leģenda Fils Džeksons, kurš pašlaik strādā kā Kristapa Porziņģa pārstāvētās Ņujorkas "Knicks" vienības prezidents.

Tagad "Spurs" komanda dosies trīs izbraukuma spēļu sērijā. Nākamais duelis gaidāms trešdien ar Šarlotes "Hornets", bet piektdienas mačs ar Bostonas "Celtics" sāksies jau plkst.20 pēc Latvijas laika. Zīmīgi, ka vienība viesos šosezon vēl nav zaudējusi.

Grega Popoviča vadītā komanda ar 11 panākumiem 14 mačos atrodas Rietumu konferences trešajā pozīcijā, bet "Mavericks" ar divām uzvarām 13 dueļos ir noslēdzošajā, 15.vietā.

Tikmēr Austrumu konferencē Kristapa Porziņģa pārstāvētā Ņujorkas "Knicks" ar sešiem panākumiem 13 mačos ir astotā.

Rietumu konferences un visas līgas līderes ar 12 uzvarām 14 spēlēs ir Losandželosas "Clippers" un Goldensteitas "Warriors", bet Austrumos pirmo vietu ar desmit panākumiem 12 mačos ieņem NBA čempione Klīvlendas "Cavaliers".

Nesen 24 gadu jubileju atzīmējušais rūjienietis Bertāns "Spurs" rindām pievienojās pēc tam, kad divus gadus bija pavadījis Spānijas augstākās līgas (ACB) komandā Vitorijas "Laboral Kutxa".

Sanantonio klubs tiesības uz Bertānu ieguva 2011.gada NBA draftā, kad viņu sākotnēji otrajā kārtā ar 42.numuru izvēlējās Indiānas "Pacers", kas gan šo spēlētāju uzreiz aizmainīja uz "Spurs". Zīmīgi, ka šajā maiņas darījumā tika iekļauts arī togad draftētais Kavai Lenards, kurš šobrīd ir viens no Sanantonio kluba līderiem, turklāt tika nosaukts par 2014.gada NBA finālsērijas vērtīgāko basketbolistu, aizvedot vienību līdz čempiontitulam.

Bertāns karjeras laikā divas reizes atguvies no ceļgala krustenisko saišu plīsuma, turklāt abas reizes viņš ārstējies tieši pie "Spurs" speciālistiem. Tiek lēsts, ka Bertāns ar "Spurs" noslēdzis divu gadu līgumu par kopējo summu divi miljoni dolāru (1,83 miljoni eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!