Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase apzināti centusies psiholoģiski sagatavoties spēlei pret nomināli vājāku pretinieku, bet tas tāpat nav izdevies, pēc mača sprieda valstsvienības kapteinis Dairis Bertāns.

Ziņots, ka Latvijas valstsvienība pirmdien izcīnīja pirmo uzvaru 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīrā, mājās "Arēnā Rīga" ar rezultātu 82:74 (18:11, 17:23, 21:20, 26:20) pieveicot Slovākijas basketbolistus.

Tiesa, vēl ceturtajā ceturtdaļā laukuma saimnieki bija zaudētājos ar četru punktu deficītu. Lai gan Latvijas izlases uzbrukumi bieži noveda pie labiem metieniem, valstsvienība nespēja atkārtot rezultatīvo sniegumu Belgradā pret krietni spēcīgāku valstsvienību. Dairis Bertāns piekrita, ka salīdzinājums par noskaņošanos spēlei pret dažādiem pretiniekiem ir vietā.

"Spēlei izbraukumā pret Serbiju nekāda papildus motivācija nav vajadzīga. Mēģinājām par to runāt, un arī es centos stāstīt, ka būs daudz grūtāk nekā Serbijā. Mēs nedrīkstam tā spēlēt. Turpinām kāpt uz tiem pašiem grābekļiem," noteica aizsargs.

Taujāts par attiecīgajiem grābekļiem, Bertāns veica atsauci uz neveiksmīgo spēli pret Bulgārijas izlasi 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā. "Es jau pirms kāda pusgada to filmu biju redzējis. Principā scenārijs tāds pats."

Otrajā puslaikā vairāki svarīgi metieni sekoja pēc individuālas spēles ar driblu, kas radīja iespaidu, ka Latvijas izlasei neizdodas tik plūstošs un piespēlēm bagāts uzbrukums kā izbraukuma mačā Belgradā.

"Viņi mazliet citādāk spēlēja aizsardzībā. Serbi it kā bija agresīvi, bet tajā pašā laikā daudz tikām iekšā soda laukumā. Tā arī to aizsardzību varējām kustināt ar piespēlēm. Šodien aizsardzību kustināt bija grūtāk. Tāpēc sanāca vairāk ārā ar driblu spēlēt," komentēja Bertāns.

Spēles likteni galvenokārt noteica veiksmīga tālmetienu izpilde, Rihardam Lomažam pēdējā ceturtdaļā realizējot četrus trīspunktniekus pēc kārtas. Vienubrīd mājinieki bija trāpījuši tikai 6 no 28 metieniem no distances, bet spēles beigās šo rādītāju ievērojami uzlaboja (14/38).

""Arēnā" uzlikti briesmīgi grozi. Nezinu, kurš gudrītis izdomāja uzlikt tādus grozus. Viņam, visticamāk, ar basketbolu nav nekādas saistības. Briesmīgākā stīpa, kāda vispār redzēta. Nekāds attaisnojums, mums jāmet iekšā. Bet visi, kas spēlējuši basīti, labi zina, par ko es runāju," izteicās kapteinis.

Latvijas izlase pēc divām spēļu kārtām ar vienu panākumu divos mačos ieņem trešo vietu A apakšgrupā. Nākamais izlašu spēļu "logs" tiks aizvadīts februāra izskaņā, Latvijas izlasei 25. un 28. februārī spēkojoties ar grupas līderi Beļģijas valstsvienību, kas izbraukumā pieveica slovākus (83:57), bet mājās šokēja serbus (73:69).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!