Foto: F64
Viens no Latvijas U-19 basketbola izlases vadošajiem spēlētājiem Dāvis Bertāns svētdien uzvarēja Slovēnijas basketbola čempionāta Zvaigžņu spēles "Slam dunk" konkursā, lai arī nenokārtoto formalitāšu dēļ latvietis joprojām nav debitējis ne savā jaunā kluba Ļubļanas "Union Olimpija", ne vienības fārmkluba Škofja Lokas "LTHcast Mercator" rindās.

Bertāns "Union Olimpija" vienībai, kas spēlē ULEB Eirolīgas turnīrā, pievienojās uzreiz pēc savas 18.dzimšanas dienas nosvinēšanas novembra sākumā, uz Slovēniju pārceļoties no Latvijas Basketbola līgas (LBL) pagājušās sezonas čempionvienības "Barons".

Tomēr no "Barons" kluba joprojām nav saņemta basketbolista brīvlaišanas vēstule, kā rezultātā Bertāns vēl nav aizvadījis nevienu spēli ne "Union Olimpija" rindās Adrijas līgā, ne arī "LTHcast Mercator" sastāvā, kas spēlē Slovēnijas čempionāta augstākajā līgā.

Par spīti tam 18 gadus vecais Bertāns tika pieteikts Slovēnijas Zvaigžņu spēles "Slam dunk" konkursam. Pirmajā kārtā Bertāns pārliecinoši nodrošināja vietu tā finālā, bet izšķirošajos mēģinājumos nodemonstrēja vispārliecinošāko sniegumu, kļūstot par konkursa uzvarētāju.

"Ir patīkami uzvarēt, taču vislielāko gandarījumu man sagādāja skatītāju iepriecināšana," Bertāna teikto citē interneta mājaslapa "rtvslo.si". "Skatītāju atbalsts man ļāva izpildīt augstākus lēcienus. Šī bija pirmā reize, kad piedalījos šādā konkursā. Līdzīga iespēja man bija arī Latvijā, tomēr toreiz es saslimu un konkursā nepiedalījos."

Runājot par Bertāna iespēju beidzot debitēt kādā no "Union Olimpija" sistēmas klubiem, lielāku skaidrību šajā jautājumā ieviesa "LTHcast Mercator" galvenais treneris un "Union Olimpija" galvenā trenera asistents Gašpers Potočniks, kurš mājaslapai "siol.net" atklāja, ka gaida formalitāšu nokārtošanu no "Barons" puses un paredz, ka līdz ar 2011.gada iestāšanos Bertāns varēs sākt pārstāvēt viņa vadītās komandas rindas.

"Viņš ir talantīgs spēlētājs, taču pagaidām Bertānam nav ļauts mums palīdzēt. Ja viņš pārstāvētu mūsu klubu, domāju, ka mums noteikti veiktos labāk," pastāstīja Potočniks, kura vadītā komanda Slovēnijas čempionātā ar divām uzvarām deviņās spēlēs ieņem priekšpēdējo, astoto vietu.

Tikmēr "Union Olimpija", kas Slovēnijas čempionātā pagaidām nav iesaistījusies, Adrijas līgā ar deviņām uzvarām un četriem zaudējumiem pašlaik ieņem pirmo vietu. Toties ULEB Eirolīgā komanda nodrošinājusi dalību otrajā posmā - "TOP 16" turnīrā. Otrā posma izloze notiks otrdien.

"LTHcast Mercator" savu nākamo spēli Slovēnijas čempionātā aizvadīs 8.janvārī, kad savā laukumā uzņems "Helios Domzale" komandu. Iespējams, šajā mačā savu pirmo spēli jaunā kluba rindās aizvadīs Bertāns.

Iepriekš tika ziņots, ka Bertāns līgumu ar "Union Olimpija" noslēdzis pēc sistēmas 3+3 gadi. Pirmajā gadā viņš spēlēs "Union Olimpija" fārmklubā, bet rīta treniņi paredzēti "Union Olimpija" sastāvā, un pastāv iespēja, ka Bertāns tiks izmēģināts arī kādā mačā. Nākamajā sezonā viņam jau tiek solīta vieta "Union Olimpija" pamatsastāvā.

Bertāns pagājušajā sezonā kopā ar DSN/"Rīga" komandu (tagad BAA "Rīga") triumfēja Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrās divīzijas turnīrā. Pēc veiksmīgā snieguma šī gada Eiropas U-18 čempionātā Bertāns nonāca daudzu klubu redzes lokā, taču šo sezonu sāka pagājušās sezonas Latvijas čempionvienībā "Barons", kuras sastāvā LBL pirmās divīzijas turnīrā piecos mačos vidēji guva 13 punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas.

Pirms šīs sezonas "Union Olimpija" interesējās arī par Latvijas izlases saspēles vadītāju Jāni Strēlnieku, tomēr nespēja vienoties par finansiālajiem nosacījumiem ar Strēlnieka pārstāvēto vienību "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!