Foto: AFP/Scanpix
Latviešu basketbolistu Dāvja Bertāna un Jāņa Blūma pārstāvētās komandas piektdien izcīnīja panākumus ULEB Eirolīgas turnīra otrā posma - "Top 16" sacensību - septītās kārtas mačos.

Bertāna pārstāvētā Vitorijas "Laboral Kutxa" savā laukumā ar 79:74 (27:21, 17:20, 21:17, 14:16) pārspēja citu Spānijas vienību Malagas "Unicaja", kas pašlaik ir vietējā čempionāta līdere.

Latviešu uzbrucējs laukumā pavadīja 15 minūtes un 34 sekundes, kuru laikā izcēlās ar četriem punktiem. Latvietis realizēja abus izpildītos divpunktu metienus, bet netrāpīja nevienu no pieciem tālmetieniem. Tāpat Bertāna rēķinā četras piezīmes un viņš cīņu noslēdza ar -2 efektivitātes punktiem.

Uzvarētāju sastāvā rezultatīvākais ar 20 punktiem bija amerikānis Deriuss Adamss.

Šīs abas komandas sacenšas B apakšgrupā, kuras ietvaros ceturtdien zaudējumu piedzīvoja Krievijas komanda "Ņižņij Novgorod", ko trenē latviešu speciālisti Ainars Bagatskis un Artūrs Štālbergs, ar rezultātu 82:91 (24:24, 18:17, 24:22,16:28) piekāpjoties Pireju "Olympiacos".

Pirmās divas ceturtdaļas abas komandas aizvadīja līdzīgi un, puslaika fināla svilpei skanot, "Ņižņij Novgorod" bija vadībā ar 42:41. Otrā puslaika sākumā nelielu atrāvienu veica latviešu trenētā komanda un tās pārsvars saglabājās līdz pat pēdējās ceturtdaļas septītajai minūtei, kad vadību pārņēma viesu komanda. Lai gan divas minūtes pirms spēles beigām "Ņižņij Novgorod" izdevās pietuvoties grieķu komandai līdz vienam punktam, mača galotnē labāki tomēr izrādījās "Olympiacos", kas svinēja uzvaru ar 91:82.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 20 punktiem un piecām bumbām zem groziem bija Georgs Printezis, bet "Ņižņij Novgorod" rindās ar 25 punktiem un 11 bumbām zem groziem izcēlās bijušais Latvijas komandas "VEF Rīga" baltkrievu centra uzbrucējs Artjoms Parahovskis, bet ar 18 punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm amerikānis Teilors Ročestijs.

Piektdien panākumu guva arī otra šīs grupas līdere Maskavas CSKA no Krievijas, kas ar 97:75 (29:15, 25:23, 19:22, 24:15) savā laukumā pieveica Milānas "EA7 Emporio Armani" no Itālijas.

Kopvērtējumā "Olympiacos" un CSKA ir pa sešām uzvarām septiņos mačos, "Laboral Kutxa" ar trim panākumiem ir piektā, no labāko četrinieka atpaliekot par uzvaras tiesu, bet pozīciju zemāk ar divām uzvarām ir "Ņižņij Novgorod".

Savukārt E apakšgrupas cīņā Latvijas izlases kapteiņa Jāņa Blūma pārstāvētā Grieķijas komanda Atēnu "Panathinaikos" savā laukumā ar 74:69 (26:6, 11:23, 15:22, 22:18) pārspēja Serbijas vienību Belgradas "Crvena Zvezda Telekom".

Kaut jau pirmajā ceturtdaļā "Panathinaikos" ieguva 20 punktu pārsvaru, cīņas beigas bija ļoti saspringtas, tomēr mājiniekiem izdevās tikt pie panākuma.

Blūms šajā mačā laukumā pavadīja vien četras minūtes un vienu sekundi, kuru laikā vienīgo tālmetienu. Basketbolista rēķinā arī viena piezīme un -2 efektivitātes punkti.

Pirms tam šajā grupā zaudējumu piedzīvoja arī Lietuvas spēcīgākā vienība Kauņas "Žalgiris", kas ar 71:88 (23:24, 24:23, 13:25, 11:16) savā laukumā piekāpās Spānijas superklubam Madrides "Real".

Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Rūdijs Fernandess, bet 16 punktus pievienoja Felipe Reijess.

Tikmēr "Žalgiris" sastāvā rezultatīvākais ar 12 punktiem bija Roberts Javtoks.

Kauņas klubu pārstāv talantīgais latviešu saspēles vadītājs Kaspars Vecvagars, kurš jau ilgstoši atkopjas no smagas ceļgala traumas, turklāt pārcietis arī atkārtotu operāciju, kuras dēļ šosezon laukumā nedosies.

Kā zināms, pirms diviem gadiem tieši pēc "Žalgiris" spēles ar "Real" latviešu izcelsmes basketbola līdzjutējs Nauris Macjus uzbruka Fernandesam, iesitot viņam pa seju.

Šajā grupā pēc septiņām kārtām līdere ar sešām uzvarām ir tieši "Real" komanda, bet tai ar pieciem panākumiem seko "Panathinaikos" un pašreizējie čempioni Telavivas "Maccabi Electra" no Izraēlas, kas negaidīti ar 59:66 (16:15, 20:20, 8:15, 15:16) savā laukumā zaudēja Vācijas vienībai Berlīnes "Alba".

Tikmēr "Žalgiris" ar divām uzvarām atrodas septītajā pozīcijā.

Turnīra pirmajā posmā 24 komandas, kas bija sadalītas četrās grupās, aizvadīja divu apļu turnīru, pēc kura tālākām cīņām kvalificējās katras grupas četras labākās vienības. Otrajā posmā 16 komandas dalītas divās grupās, bet pēc divu apļu turnīra ceturtdaļfinālam atkal kvalificēsies četras labākās vienības.

Ceturtdaļfināla uzvarētāji tiks noteikti sērijās līdz trim uzvarām, bet pēc tam Madridē maija vidū notiks finālčetrinieka turnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!