Foto: LETA

Latvijas vīriešu izlases kapteinis Jānis Blūms trešdien iemeta 26 punktus Spānijas augstākās basketbola līgas (ACB) spēlē, tomēr viņa pārstāvētā Saragosas "Tecnyconta" vienība ar 95:99 (16:29, 25:15, 25:28, 29:27) piekāpās Anžeja Pasečņika pārstāvētajai Grankanārijas "Herbalife" vienībai.

Līdz ar to Blūms 35 gadu vecumā Spānijas čempionātā ir atgriezies teicami, jo pagājušajā nedēļas nogalē viņš pirmās kārtas spēlē guva 17 punktus.

Kopā trešdien Eiropas spēcīgākās līgas mačos laukumā izgāja četri latvieši un katrs no viņiem guva vismaz astoņus punktus.

Blūms laukumā bija 25 minūtes un septiņas sekundes, kuru laikā trāpīja abus izpildītos divpunktu raidījumus, septiņus no desmit tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem.

Blūms nopelnīja četras piezīmes un dueli noslēdza ar 20 efektivitātes koeficienta punktiem. Zīmīgi, ka, Blūmam atrodoties laukumā, Saragosas vienība pamanījās iemest par 25 punktiem vairāk nekā ielaist.

Līdz šim Blūma rezultativitātes rekords ACB turnīrā bija 22 punkti, ko aizsargs sasniedzis divreiz, kad vēl pārstāvēja Bilbao vienību.

Saragosas komanda mača gaitā tā arī neizvirzījās vadībā. Vēl ceturtās ceturtdaļas sestajā minūtē tā zaudēja ar 80:91, tomēr guva nākamos desmit punktus un vēl pēc brīža panāca arī 93:93. Tomēr dueļa beigās drošāk nospēlēja "Herbalife".

Šovasar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā izvēlētais Pasečņiks nospēlēja 14 minūtes un 20 sekundes, kuru laikā guva astoņus punktus, realizējot četrus no pieciem divpunktu raidījumiem, bet garām aizmetot abus soda metienus. Viņam bija arī divas atlēkušās bumbas un trīs izprovocēti pārkāpumi, kas deva deviņus efektivitātes punktus.

Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Izraēlas izlases spēlētājs Gals Mekels.

Dramatisku panākumu trešdien izcīnīja Rolanda Šmita pārstāvētā Fuenlavradas "Montakit" vienība, kas izbraukumā ar 95:94 (19:18, 22:24, 21:14, 21:27, 12:11) izrāva uzvaru pār Andoras komandu "MoraBanc".

Kaut pamatlaika beigās vadībā bija viesi, septiņas sekundes līdz beigām Andoras komanda ar tālmetienu panāca izlīdzinājumu. Tam sekoja ātrs un neprecīzs tālmetiens, bet bumba nonāca pie Šmita, kurš centās gūt punktus no groza apakšas, tomēr tika nobloķēts.

Papildlaika ievadā Andoras komanda pēc trim soda metieniem panāca četru punktu pārsvaru, tomēr pusotru minūti pirms beigām jau ar 90:89 priekšā atkal bija viesi. Nervozā galotnē "Montakit" pēc soda metieniem panāca 92:91, bet 20 sekundes pirms beigām apturēja viesu ātro uzbrukumu pēc pārtvertas bumbas. Viens precīzs soda metiens palīdzēja panākt arī 93:91.

Šmits laukumā izgāja desmit sekundes pirms papildlaika beigām un tieši viņa pretspēlētājs Deivids Volkers četras sekundes pirms izskaņas trāpīja trejaci. Atlikušajā laikā, laukumā vairs neesot Šmitam, "Montakit" tomēr izrāva uzvaru, kad no groza priekšas precīzs bija meksikānis Fransisko Kruss, kurš vēl nesen pārstāvēja Latvijas komandu "VEF Rīga".

Šmits nospēlēja 29 minūtes un deviņas sekundes, kuru laikā izcēlās ar desmit punktiem, trāpot piecus no desmit divpunktu raidījumiem. Viņam bija arī trīs atlēkušās bumbas un četras piezīmes, dueli noslēdzot ar 0 efektivitātes punktiem.

Pašlaik 22 gadus vecais Šmits pēc Eiropas čempionāta noslēdza piecu gadu līgumu ar Spānijas flagmani Barselonas "Lassa", bet "Montakit" vienībai viņš šosezon ir izīrēts.

Savukārt zaudējumu cieta Kompostelas "Rio Natura Monbus Obradoiro", ko pārstāv latvietis Mārtiņš Laksa. Kompostelas komanda viesos ar 67:80 (19:22, 16:13, 19:22, 13:23) zaudēja "Valencia Basket" spēlētājiem.

Laksa laukumā bija 23 minūtes un 25 sekundes, kuru laikā sameta astoņus punktus, trāpot divus no trijiem divpunktu raidījumiem, vienu no trijiem tālmetieniem un vienīgo soda metienu. Tāpat viņam bija divas atlēkušās bumbas un astoņi efektivitātes punkti.

Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Eriks Grīns.

Kā vēstīts, nedēļas nogalē Laksa debitēja ACB ar septiņiem punktiem nepilnās desmit minūtēs. Viņš uz Kompostelas komandu vasarā pārgāja no "Valmiera"/ORDO komandas.

Kopvērtējumā tagad "Herbalife", "Valencia Basket", "Montakit" un Tenerifes "Iberostar", kas jau nākamajā trešdienā Čempionu ligas spēlē viesosies Ventspilī, ir pa divām uzvarām divās spēlēs, kamēr "Rio Natura Monbus Obradoiro" vienībai ir viena uzvara, bet "Tecnyconta" cietusi divas neveiksmes.

Ceturtdien Jāņa Timmas un Rinalda Mālmaņa pārstāvētā Vitorijas "Baskonia" komanda uzņems Madrides vienību "Movistar Estudiantes", bet Barselonas "Lassa", kuras sastāvā varētu ACB ietvaros debitēt Rodions Kurucs, viesosies pie Badalonas "Divina Seguros Joventut" spēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!