Foto: LETA

Latvijas basketbola izlases ilggadējais kapteinis Jānis Blūms kopā ar valstsvienību gatavojas 2020./2021. gada sezonai, tomēr pieļauj arī iespēju, ka Covid-19 radītais pārtraukums Eiropas basketbola līgās varētu piespiest noslēgt profesionāļa gaitas, raidījumā "Basketstudija 2+1" atzina sportists.

Šonedēļ norit jau otrā Latvijas izlases brīvprātīgo treniņu nedēļa, kas ir laba iespēja saliedēt vienības basketbolistus, atzīst Blūms. Komandas kapteinis cer, ka vasaras kopējie treniņi varētu kļūt par tradīciju, kā arī sagaida vēl citus spēlētāju pievienošanos nodarbībām.

"Tā nav spiesta lieta. Protams, ka būtu labi, ja visi nāktu. Mēs jau saprotam, ka citiem basketbolistiem ir savas aģentūras. Viņi pieraduši vienu mēnesi vasarā trenēties ar savējiem. Noteikti, ka arī uz kādu treniņu atnāks vairāk spēlētāju. Treneris Štelmahers būtu priecīgs, ja atnāktu pēc iespējas vairāk," par nodarbību apmeklētību stāsta Blūms.

Pagaidām treniņos piedalās 12 līdz 15 basketbolisti, bet pirmdien neoficiālas debijas izlasē, pievienojoties tai uz treniņu, piedzīvojuši Edgars Lasenbergs, Edmunds Elksnis, kā arī 18 gadus vecie Mārcis Šteinbergs un Krišs Helmanis.

Tieši gados jaunie spēlētāji varētu būt tie, kuri tiktu pie iespējas spēlēt Igaunijas basketbola federācijas (EK) organizētajos basketbola simtgades svētkos, spriež Blūms. Tiesa, viņaprāt, Latvijas Basketbola savienībai (LBS) piedāvātā iespēja rūpīgi jāapsver, kā arī tam mērķtiecīgi būtu jāsagatavo spēlētāji.

"Ja vasarā ir tikai pārbaudes spēles, un nav nekāda mērķa, tad spēlētājam jābūt ļoti psiholoģiski gatavam, jo būtu ļoti liels traumu risks. Principā, mēs tagad neesam gatavi spēlēt basketbolu. Tad būtu jāpatrenējas ar kontaktu. Mums nav bijuši treniņi ar kontaktu, bet gan tikai individuāli. Lēnam sākam spēlēt "pick-and-roll" sadarbības, uzdevumus divi pret divi, uz 60, 70 procentiem spēlēt aizsardzībā. Vēl jāpaiet laikam, lai būtu gatavs spēlēt basketbolu," klāstīja Saldus basketbolists.

Blūms uzsvēra arī Latvijas profesionālo klubu nozīmi izlases spēlētājiem. Lai gan talantīgo basketbolistu skaits ļautu izveidot kaut trīs izlases, basketbolists cer, ka augstākajā līgā nākamsezon spēlēs vismaz sešas pašmāju vienības. Neziņa skārusi arī 38 gadus veco izlases pamatvērtību, kurš Covid-19 pandēmijas laikā vēl pilnībā nevar apliecināt, ka nākamsezon spēlēs.

"Tagad nevienam nav skaidrības. Ceru, ka būs Latvijas-Igaunijas Basketbola līga. Man prom negribētos braukt. Kur es spēlēšu? To redzēs, bet noteikti gribu spēlēt. Mans ķermenis atļauj to darīt. Ja būšu noderīgs un būs pietiekami labs piedāvājums, tad spēlēšu. Gatavojos uz nākamo sezonu, bet ar vienu aci skatos apkārt, ko varētu darīt, nespēlējot basketbolu,"

Konkrētus plānus pēc basketbolista karjeras Blūms vēl neminēja, kā arī uzsvēra, ka pagaidām vēlas galvenokārt koncentrēties tieši sportam.

"Man principā karjerā bijis tā – ja dari vienu lietu, tad dari to ar maksimumu. Ja būs Eiropā atvērtas visas līgas, noteikti spēlēšu basīti. Ja visu līdz Jaunajam gadam atceļ, tad jāskatās. Nezinu, vai pietiks enerģijas un nesajukšu prātā desmit mēnešus gatavoties kaut kam nezināmam. Tad noteikti būs grūti. Tad būs jādomā kas cits, ko darīt, kaut kas dzīvē jāmaina. Pagaidām gribu spēlēt vismaz vēl vienu sezonu, varbūt vairāk. Es tā neskatos – gatavojos sezonu no sezonas," spriež Blūms.

Jānis Blūms Latvijas izlases rindās aizvadījis 170 spēles, kā arī ar īsiem pārtraukumiem kopš 2011. gada bijis valstsvienības kapteinis. Latvijas Basketbola līgā (LBL) aizsargs debitēja 17 gadu vecumā, dodoties laukumā "Brocēni-LMT" sastāvā 2000. gada 15. februārī. Tādējādi nākamā sezona Blūmam būtu jau 22. profesionālajā basketbolā.

Pilnu interviju ar Jāni Blūmu var noklausīties LBS mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!