Foto: F64

Latvijas basketbola kluba “VEF Rīga” galvenais treneris Ramūns Butauts esot pieļāvis kļūdas savas komandas komplektēšanā, kas arī ir viens no iemesliem, kāpēc komanda neiekļuva ULEB Eiropas kausa ceturtdaļfinālā, intervijā žurnālam “Sporta Avīze” atklāja pats speciālists.

Atgādinām, ka aizvadītajā nedēļa “VEF Rīga” izšķirošajā spēlē par iekļūšanu Eiropas kausa izcīņas nākamajā kārtā ar 71:82 piekāpās Latvijas uzbrucēja Riharda Kuksika pārstāvētajai Spānijas komandai “Valencia Basket”.

“Sajūtas patiešām ir divējādas – pēc zaudētas spēles, turklāt vēl izšķirīgās spēles, nav iemesla priecāties, bet tajā pašā laikā kopumā mēs esam aizvadījuši labu turnīru.” Teica Butauts. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, esam tikuši tālāk, un mums tikai vienas uzvaras pietrūka, lai būtu ULEB kausa izcīņas astoņniekā. Par to sirds sāp. Toties mēs tagad arī redzam, ka tikt astoņniekā ULEB kausā nav nereāli, un tagad mēs vēl vairāk zinām, kas jāizdara, lai tur tiktu. Mēģināsim nākamsezon.”

Butauts nebaidās atzīt, ka ir pieļāvis kļūdas komandas komplektācijā, taču viņš visus lēmumus pieņēmis, jo ticējis, ka tie ir pareizi.

“Komandas komplektēšanā esmu pieļāvis kļūdas un to atzīstu. Vienam devu vairāk, citam mazāk laika sevi apliecināt, citam pat ļoti daudz laika un ticēju, ka mana izvēle tomēr būs pareiza, taču... Ar visu to mūsu rēķinā ULEB kausa izcīņā ir sešas uzvaras, un tas nav maz, jo tā ir puse no aizvadītajām spēlēm, tā kā bilance mums nav negatīva,” turpināja speciālists. “Leģionāru izvēle vienmēr ir lielāka vai mazāka veiksmes spēle, katrai komandai ārzemnieku, pat ļoti meistarīgu vai slavenu, izvēlē gadās kļūdas, bet mēs neesam klubs ar ļoti lielām izvēles iespējām – jāņem tas, kas liekas piemērots, un lai tas arī būtu pa kabatai. Ne vienmēr tas sakrīt. Šoreiz diemžēl vairāk nesakrita nekā sakrita, un tā pirmām kārtām ir trenera kļūda.”

“Negribu nevienu īpaši izcelt labā nozīmē vai kādu īpaši kritizēt, jo vispirms ir svarīga komandas spēle, un to veido arī tas, ka tad, kad vienam vai otram spēle nesokas, tad pavelk citi. Par komandas spēli mūs ir lielījuši pretinieku treneri, un nedomāju, ka tās bija tikai pieklājības frāzes. Turklāt jāņem vērā, ka traumu dēļ bija izkrituši Gatis Jahovičs un Kaspars Bērziņš, tagad Janičenoks... Traumas nesekmē sadarbību laukumā. Rezervistu soliņš mums nav tik garš un tik kvalitatīvs, tāpēc katra pieredzējuša spēlētāja izkrišana ir būtiska,” par piedzīvotajām grūtībām stāstīja Butauts.

Īpaši viņš izcēla komandas kapteiņa Kristapa Janičenoka zaudējumu, kurš rokas traumas dēļ nespēlē jau ilgāku laiku.

“Janičenoka loma komandā ir liela gan laukumā, gan ārpus tā. Viņš ir līderis un zemāk par savu līmeni nenolaižas, savus punktus viņš gūst gandrīz katrā spēlē, un mums to ļoti pietrūka, tā ka tas patiešām ir būtisks iemesls. Lūdzu Kristapu spēļu laikā būt tuvāk komandas soliņam, jo jau tas vien palīdz. Skaidrs, ka viņa punkti palīdzētu vēl vairāk... Cerams, ka jau drīz Kristaps būs atpakaļ laukumā. Viņš cītīgi un daudz trenējas, tiklīdz roka būs pilnībā kārtībā, tā Kristaps atsāks spēlēt. Steigties un riskēt nav nekādas vajadzības, sezona vēl ir gara,” uzsvēra spciālists.

Lai arī “VEF Rīga” komandā svarīgu lomu spēlē ārzemnieki, tomēr treneris izteicās, ka viņš dod priekšroku latviešu basketbolistiem: “VEF pirmām kārtām cenšas būt spēcīga kā komanda. Vienmēr esmu devis priekšroku vietējiem spēlētājiem, jo uzskatu, ka ārzemniekam ir jābūt galvas tiesu pārākam par vietējo spēlētāju un tikai tad ir attaisnojusies viņa uzaicināšana. Mani tikai priecē, ka līderu lomās izvirzās arvien vairāk Latvijas spēlētāju, un tāpēc akcenti mainījās, nevis tāpēc, ka Butauts sāka domāt citādi.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!