Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" pirmajā Eiropas kausa izcīņas pamatturnīra spēlē otrdien savā laukumā prata uzvarēt Grieķijas klubu PAOK, jo izrādījās pārāka cīņā zem groziem, uzskata rīdzinieku galvenais treneris Ramūns Butauts.

Kā ziņots, B grupas spēlē "VEF Rīga" ar 80:74 uzvarēja PAOK.

"Pirmā spēle šajā turnīrā aizritēja ar nelielu satraukumu, turklāt iepriekš paši bijām aizvadījuši sliktu spēli. Tomēr maču sākām ar augstu koncentrēšanās līmeni. Neskatoties uz to, ka pirmajā puslaikā ielaidām daudz punktus, spējām noturēt iniciatīvu mūsu pusē," stāstīja Butauts. "Centāmies spēlēt uz augumā garākajiem spēlētājiem, kas mums izdevās."

"Otrajā puslaikā jau parādījām labu aizsardzības spēli, turklāt pārliecinoši uzvarējām cīņā zem groziem, kas arī izšķīra mača likteni," izcēla treneris. "Spēles beigas neaizvadījām labi. Varbūt turnīra noslēgumā mums būs svarīga gūto un zaudēto punktu attiecība, tomēr šoreiz pretiniekiem uzdāvinājām četrus gūtos punktus."

Otrajā B grupas spēlē Francijas vienība Šolē "Cholet Basket" uzņēma Maskavas apgabala "Himki" komandu no Krievijas, kuru vada bijušais Latvijas kluba treneris Rims Kurtinaitis, piedzīvojot zaudējumu ar rezultātu 63:75.

"Būtu nekorekti teikt, kas mūsu grupā ir favorīti, tomēr jāizceļ, ka "Cholet Basket" ir ULEB Eirolīgas līmeņa komanda. Arī "Himki" komandai tur vajadzēja spēlēt, taču tai nepaveicās. Ar panākumiem var lepoties arī PAOK, tāpēc nevajag nevienu izcelt. Mūsu grupa ir viena no spēcīgākajām turnīrā, taču katrai komandai ir vienādas izredzes," uzskata Butauts, kurš īpaši pateicās vienības kapteinim Kristapam Janičenokam. "Esmu pateicīgs, ka pēc rota vīrusa izslimošanas viņš šodien vispār bija spējīgs doties laukumā. Pats pirms nedēļas ar to slimoju un spēlē ar Kauņas "Žalgiris" man likās, ka nomiršu. Tomēr Janičenoks ir īsts kapteinis un aizveda komandu līdz uzvarai."

Šajā mačā viesiem savainojuma dēļ nepalīdzēja lietuvietis Martins Andruškēvičs, ko "VEF Rīga" spēlētājs Antans Kavaļausks uzskata par galveno faktoru uzvarētajā cīņā zem groziem.

"Spēle gāja kā pa kalniem. Bija labi un ne tik labi momenti. Bieži zaudējām bumbu un nespēlējam tā, kā to vajadzētu. Smagi cīnījāmies par uzvaru, tāpēc patīkami, ka uzvarējām," izteicās Kavaļausks. "Bez Andruškēviča pretestības mums noteikti zem groziem klājās daudzas vieglāk."

Tikmēr PAOK galvenais treneris Anastasis Markopuls uzteica abu komandu lielo vēlmi uzvarēt.

"Šī bija laba, smaga spēle. Abas komandas centās uzvarēt, tāpēc skatītājiem mačs noteikti patika," izteicās treneris. "Pirmajā puslaikā iekrājām daudz piezīmes, tāpēc iespējas laukumā sūtīt pamatsastāva spēlētājus kļuva ierobežotas. Nācās mainīt spēles plānu, taču otrajā puslaikā zaudējām cīņu zem groziem, bet "VEF Rīga" izdevās noturēt vadību līdz pat pašām beigām. Ceru, ka nākamajos mačos parādīsim labāku sniegumu."

"Uz spēli neiznācām tai gatavi un necīnījāmies tik agresīvi kā gribējām, jo garie spēlētāji sapelnīja daudz piezīmes. Tas mums ievērojami patraucēja. Lai arī pats centos komandu "uzkurināt", nebiju pietiekami agresīvs, bet otrais puslaiks neizdevās visai komandai," piebilda PAOK spēlētājs Rašads Raits.

Eiropas kausa pamatturnīram automātiski bija kvalificējušās desmit komandas, 14 tajā nokļuva pēc ULEB Eirolīgas kvalifikācijas nepārvarēšanas, bet astoņas pēc Eiropas kausa kvalifikācijas pārvarēšanas.

Pēc divu apļu turnīra katras grupas divas labākās komandas iekļūs sacensību astotdaļfinālā.

Jau vēstīts, ka "VEF Rīga" startēja ULEB Eirolīgas kvalifikācijā, tomēr jau pirmajā spēlē piekāpās Vācijas komandai Berlīnas "Alba".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!