Foto: FIBA
Čehijas basketbola izlase pirmdien Pasaules kausa izcīņā ar rezultātu 77:84 (12:18, 21:14, 16:25, 28:27) K apakšgrupas spēlē zaudēja Grieķijas valstsvienībai, taču tai derēja jebkāds zaudējums ar ne vairāk kā 11 punktu deficītu, lai, visticamāk, iekļūtu čempionāta ceturtdaļfināla kārtā.

Pirms spēles K grupas līdere ar četrām uzvarām četrās spēlēs bija ASV izlase, bet tai ar trim panākumiem un vienu zaudējumu sekoja Čehijas un Brazīlijas izlases. Grieķijas valstsvienība šajā turnīra fāzē, kurā tiek skaitītas arī iepriekš izcīnītās uzvaras, ieņēma pēdējo vietu grupā ar divām uzvarām četrās spēlēs.

Ja izpaliks Brazīlijas uzvara pret ASV pulksten 15.30 notiekošajā spēlē, tad ceturtdaļfināla liktenis tika izlemts Čehijas un Grieķijas mačā, kurā grieķiem derēja tikai uzvara ar vismaz 12 punktu pārsvaru, bet Čehijai tieši pretējais.

Jau no spēles pirmā groza vadību sagrāba Grieķijas izlase, kura to kontrolēja lielāko mača daļu. Tomēr valstsvienība pirmajā puslaikā nespēja attālināties tālāk par deviņu punktu pārsvaru.

Komandu otrās ceturtdaļas izskaņā gan piemeklēja jau maza traģēdija. Jannis Adetokunbo otro reizi desmitminūtē pārkāpa noteikumus uzbrukumā, tādējādi izpelnoties trešo piezīmi. Turklāt pirms puslaika pārtraukuma vadību pirmo reizi ieguva Čehija, izvirzoties vadībā 33:32.

Adetokunbo otro puslaiku iesākot uz rezervistu soliņa, Čehija spēja saglabāt pārsvaru. Turklāt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) aizvadītās sezonas vērtīgākais spēlētājs atgriezās laukumā, pusminūti vēlāk atzīmējoties jau ar ceturto personīgo piezīmi.

Negaidītu pārsteigumu gan sagādāja Jaņņa brālis Tanasis Adetokunbo, kurš pirmo reizi uz ilgāku periodu iesaistījās spēlē un nepilnu triju minūšu laikā guva 11 punktus. Dodoties ceturtajā ceturtdaļā, Grieķija bija atkal vadībā ar rezultātu 57:49.

Pēdējā ceturtdaļā tika piedzīvotas lielākās rezultāta svārstības, Grieķijas izlasei pāris reizes arī sasniedzot sev vēlamo 12 punktu pārsvaru. Piecas minūtes līdz pamatlaika beigām, rezultātam esot 67:57, vēl vienu piezīmi uzbrukumā saņēma Jannis Adetokunbo, kuram spēle tā arī noslēdzās. Jāpiemin, ka Latvijas tiesnesis Andris Aunkrogers, kurš arī apkalpoja spēli, grieķim nepiešķīra nevienu piezīmi.

Šāds pavērsiens ļāva čehiem lauzt spēles gaitu. Lai gan Grieķija vēl līdz pēdējām sekundēm centās atspēlēties, Čehijas izlase spēja vairs nepieļaut svarīgo 12 punktu deficītu un no savas puses paveica maksimumu, lai, visticamāk, iekļūtu ceturtdaļfināla kārtā.

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās bija Jaromirs Bohačiks, kurš guva 25 punktus, bet 13 punkti, deviņas rezultatīvas piespēles un astoņas atlēkušās bumbas Tomasa Satoranska kontā.

Savukārt zaudētāju rindās spožu sniegumu rādīja Niks Kalatess, kurš guva 27 punktus un atdeva sešas rezultatīvas piespēles. Jannis Adetokunbo, kurš šajā turnīrā kļuva par pirmo tā brīža NBA vērtīgāko spēlētāju kādā no Pasaules kausiem, 23 minūtēs paguva izcelties ar 12 punktiem. Šajā laika periodā Grieķija pretiniekus apspēlēja ar desmit punktu pārsvaru.

Citā pirmdienas spēlē Lietuva ar rezultātu 74:55 (19:14, 19:10, 14:15, 22:16) pieveica Dominikānas izlasi, nodrošinot sev devīto vietu Pasaules kausā. Lietuviešu likteni jau sestdien daļēji ietekmēja nepareizs soģu lēmums spēles izskaņā, kas valstsvienībai laupīja iespēju spēlēt ceturtdaļfinālā, tādējādi šī spēle bija vien formalitāte.

Pa 19 punktiem guva Jons Valančūns un Luks Lekavičs, kurš realizēja visus izpildītos metienus gan no spēles (8/8), gan no soda metienu līnijas (2/2). Dominikānas labā 14 punktus guva Rigoberto Mendoza, bet pati izlase turnīru noslēdza 15. pozīcijā.

Pirmo uzvaru Pasaules kausos izcīnīja Melnkalnes izlase, kas ar 80:65 (26:16, 14:17, 21:18, 19:14) pieveica Japānas valstsvienību. Uzvarētāju labā 18 punkti Orlando "Magic" vienības centra Nikola Vuceviča kontā, bet japāņu labā 34 punktus guva Memfisas "Grizzlies" basketbolists Juta Vatanabe.

Melnkalne ar uzvaru nodrošināja trešo vietu O apakšgrupā, kā arī 25. vietu turnīrā, bet grupā pēdējā vietā palikusī Japāna čempionātu noslēgusi priekšpēdējā, 31. pozīcijā.

Savukārt turnīra pastarīšu cīņā Jordāna ar 79:77 (22:16, 13:20, 20:20, 24:21) apspēlēja Senegālas valstsvienību. Jordāna finišēja 28. vietā, bet Senegāla čempionātu noslēgusi kā 30. spēcīgākā komanda.

Jordānas rindās ar 34 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām izcēlās Dars Takers, savukārt zaudētāju labā 22 punktus guva Jusufa Ndoje.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!