Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas klubs Maskavas CSKA piektdien Spānijas pilsētā Vitorijā iekļuva ULEB Eirolīgas basketbolā finālā, kur svētdien spēkosies ar Stambulas "Anadolu Efes" komandu.

CSKA pusfinālā ar 95:90 (18:22, 25:23, 22:28, 30:17) pārspēja pērnā gada čempioni Madrides "Real" no Spānijas.

Maskavieši lielāko daļu mača atradās iedzinējos tomēr pēdējās minūtēs panāca "Real" komandu. Priekšpēdējā minūtē Nando de Kolo ar tālmetienu pārņēma vadību (87:85), vēlāk iemezdams arī divus "sodiņus" (89:85).

Savukārt 15 sekundes pirms pamatlaika beigām ar savu astoto mēģinājumu "trejaci" grozā raidīja Serhio Ļuļs, kurš maskaviešu pārsvaru sadzēsa līdz vienam punktam - 91:90 CSKA labā. Otrā laukuma galā Korijs Higinss iemeta divus soda metienus, bet "Real" savu uzbrukumu neizmantoja, CSKA basketbolistiem iekļūstot finālā.

CSKA rindās pa 23 punktiem sameta de Kolo un Serhio Rodrigess, bet 18 punkti bija Vilam Klaibērnam.

Tikmēr madridiešiem ar 18 punktiem rezultatīvākais bija Fabjēns Kozērs, kamēr 13 punkti bija Ļuļa kontā.

Jau ziņots, ka pirms tam "Anadolu Efes" pusfinālā divu Stambulas komandu duelī 92:73 (19:20, 26:20, 23:17, 24:16) negaidīti pārliecinoši pārspēja "Fenerbahce Beko" vienību.

"Anadolu Efes" otrās ceturtdaļas ievadā veica desmit punktu izrāvienu un vadību neatdeva līdz pat mača finālsvilpei, spēles noslēdzošajā ceturksnī sasniedzot 20 punktu handikapu.

Uzvarētājiem ar 30 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un septiņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Šeins Larkins, bet 25 punktus guva Vasilije Mičičs.

Pretiniekiem 14 punktus guva Jans Veselijs, bet 13 punkti bija Ērikam Grīnam.

Viens no mača tiesnešiem bija Latvijas vadošais basketbola soģis Oļegs Latiševs.

CSKA finālā spēlēs pēc trīs gadu pārtraukuma, bet "Anadolu Efes" komandai tā būs debija titula mačā.

"Fenerbahce Beko" bija pamatturnīra spēcīgākā komanda un ceturtdaļfināla sērijā līdz trim uzvarām ar 3-1 pārspēja Lietuvas klubu Kauņas "Žalgiris". Savukārt "Anadolu Efes" regulāro čempionātu noslēdza ceturtajā pozīcijā, "play-off" pirmajā kārtā ar 3-2 apturot Rolanda Šmita pārstāvēto Spānijas vienību Barselonas "Lassa".

"Fenerbahce Beko" finālčetrinieka turnīrā spēlēs piekto sezonu pēc kārtas, bet pretinieki spēcīgāko četru komandu pulkā atgriezušies pēc 19 gadu pārtraukuma. "Fenerbahce" klubs ir šī turnīra 2017.gada čempions, bet "Anadolu Efes" ir savas pirmās trofejas medībās.

Abas komandas šosezon Eirolīgā un turnīros Turcijā pirms tam bija tikušās sešas reizes, katrai izcīnot pa trim uzvarām. Eirolīgas turnīrā abas vienības kopš 2000.gada spēkojušās 13 reizes un šajā rādītājā dominē "Fenerbahce Beko", kas izcīnījusi desmit uzvaras.

Tiesa, šobrīd "Fenerbahce Beko" cīnās ar savainojumiem, jo traumu dēļ finālčetrinieka turnīrā nespēlē Žefrijs Loverņs, Luidži Datome un Tailers Eniss.

Tikmēr Maskavas CSKA pamatturnīrā bija otrā, bet izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā ar 3-1 pārspēja finālčetrinieka turnīra saimnieci Vitorijas "Kirolbet Baskonia", kas šosezon Eirolīgai bija pieteikusi arī Artūru Kurucu. Tikmēr Madrides "Real" pamatturnīru noslēdza trešajā vietā, bet ceļā uz "Final Four" ar 3-0 guva virsroku pār Grieķijas čempioni Atēnu "Panathinaikos Opap".

Šosezon abās savstarpējā Eirolīgas spēlēs pārāki bija CSKA basketbolisti.

Abas vienības pusfinālā tikās arī pērn, uzvaru ar 92:83 svinot "Real" basketbolistiem, kuri vēlāk kļuva par čempioniem. Abas vienības ir Eirolīgas titulētākās komandas - "Real" kontā ir desmit tituli, bet CSKA guvusi septiņas trofejas, tiesa, tikai trīs no tās zem neatkarīgas Krievijas karoga.

Eirolīgā abu komandu ceļi krustojušies 25 reizes, 18 no šīm tikšanās reizēm uzvarot CSKA, bet septiņās panākumu gūstot "Real" vienībai.

CSKA komandai jau no janvāra nevar palīdzēt Dmitrijs Kulagins, turpretī "Real" ir optimālajā sastāvā, jo laukumā atgriezies viens no komandas vadošajiem spēlētājiem Serhio Ļuļs.

ULEB Eirolīgas finālturnīra spēlēs strādās arī Latvijas vadošais basketbola tiesnesis Oļegs Latiševs, kurš "Final Four" mačus apkalpos astoto reizi karjerā.

Iepriekšējā sezonā par ULEB Eirolīgas čempioni kļuva Madrides "Real" no Spānijas, kas finālā ar 85:80 uzvarēja Turcijas vienību Stambulas "Fenerbahce Doguš", bet trešo vietu izcīnīja Lietuvas basketbola grands Kauņas "Žalgiris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!