Foto: FIBA

Gruzijas izlases basketbolists Tornike Šengelija netiks pie iespējas pievienoties savai valstsvienībai 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēs, ja tās pārklāsies ar viņa jaunā kluba Maskavas CSKA mačiem ULEB Eirolīgā, intervijā medijam "sport-express.ru" atklāja basketbola kluba prezidents Andrejs Vatutins.

Jau ziņots, ka Gruzijas izlases līderis Tornike Šengelija pēc sešiem pavadītiem gadiem Spānijas augstākās līgas komandā Vitorijas "Baskonia" pievienojies Eiropas basketbola grandam Maskavas CSKA. Basketbolistu asi kritizēja Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili, kas šādu gājienu nosauca par "nožēlojamu un nepieņemamu".

Šengelija par sacelto ažiotāžu pēc tam izteicās sociālajā vietnē "Facebook", kur basketbolists atklāja, ka klubs viņam devis atļauju sezonas laikā pārstāvēt Gruzijas izlasi. Tas pēdējo divu kvalifikācijas ciklu laikā bijis liegts vairāku izlašu basketbolistiem Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) un Eirolīgas konflikta dēļ, abu organizāciju spēļu kalendāriem pārklājoties.

"Nevaru izteikt savu prieku, kad viena no Eiropas labākajām komandām ciena manu patriotismu un dod iespēju doties uz katru valstsvienības spēli," pauda Šengelija.

Ko līdzīgu tobrīd apstiprināja Maskavas CSKA basketbola kluba prezidents Andrejs Vatunins, kurš medijam "sports.ru" norādīja, ka klubu nevada politiski motīvi, bet Šengelijam dota atļauja pārstāvēt nacionālo izlasi.

Tomēr piektdien publicētā intervijā "sport-express.ru" Vatunins precizēja panākto vienošanos. Viņa izteikums liek domāt, ka Šengelijam tomēr nebūs brīvība pievienoties valstsvienībai uz katru spēli, kā to iepriekš pasniedza gruzīns.

"Jā, mēs esam gatavi palaist Šengeliju uz izlases spēlēm oficiālo "logu" laikā, bet tikai, ja tās nepārklāsies ar CSKA mačiem Eirolīgā," uzsvēra kluba vadītājs.

Šādu iespējamību pirms Eirolīgas kalendāra atklāšanas grūti prognozēt. Piemēram, pagājušās sezonas laikā Latvijas valstsvienība 21. februārī uzņēma Bosnijas un Hercegovinas basketbolistus, bet šajā pašā dienā spēli CSKA sastāvā Eirolīgā aizvadīja Jānis Strēlnieks, kamēr Rolands Šmits devās laukumā "Barcelona" rindās.

Rihards Lomažs, Dairis Bertāns un Jānis Timma mačus starptautiskajā turnīrā aizvadīja 20. februārī. Neviens no basketbolistiem gan izlasei nepievienojās.

"Jāsaprot, ka praktiski neviens spēlētājs, parakstot līgumu, iespēju pievienoties izlasei nemin kā būtisku prasību. Mēs ar to pirmo reizi saskārāmies Šengelijas gadījumā. Tas norāda uz Tornikes patriotismu," piebilda Vatutins, kurš gan piebilda, ka Gruzija kā viena no Eiropas čempionāta rīkotājvalstīm tomēr neaizvadīs sportiski svarīgas spēles.

Kvalifikācijas cikla turpinājums sagaidāms 2020. gada novembra izskaņā, kad Latvijas izlase viesosies pie Grieķijas un Bosnijas un Hercegovinas basketbolistiem, bet nākamā gada februārī tiks aizvadītas pēdējās divas atlases turnīra spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!