Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas basketbolists Dairis Bertāns pēc savas pirmās nepilnās sezonas Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Sporta Studija" klāstīja vairāk par sev doto brīvību izpildīt trīspunktu metienus, kā arī par līgā valdošo runāšanas kultūru uz laukuma.

Aizsargs februāra beigās pēc abpusējas vienošanās pameta Milānas "Olimpia" vienību, lai pievienotos NBA komandai Ņūorleānas "Pelicans". Basketbolista sestā spēle Ziemeļamerikā notika 24. martā, kad Ņūorleānas klubs tikās ar vienu no līgas spēcīgākajām vienībām Hjūstonas "Rockets".

"Sanāca Krisu Polu segt aizsardzībā. Cerēju, ka viņš spēlēs "pick-and-roll" sadarbību, jo tad būtu vieglāk nosegt divatā divus. Skatījos apkārt, un nav neviens. Viņš man teica: "Tikai tu un es, puika." Protams, ka tad viņš mani "izvazāja" un iemeta ar sodu. Noteiktu nebiju ne pirmais, ne pēdējais, kuram tāds liktenis ar viņu," par sevi atļāvās pasmieties Bertāns.

Šajā pašā spēlē Latvijas izlases basketbolistam gan sanāca ņemt virsroku kādā citā epizodē.

"Būtībā NBA spēlētāji visu laiku runā uz laukuma. Viens bija Kriss Pols, otrs bija [Kenets] Farīds. Sedzu viņu zem groza pusātrajā uzbrukumā. Mēģinu viņu izstumt, bet man jau nesanāk, jo viņš ir trīsreiz lielāks par mani. Viņš kļūst dusmīgs, jo neviens viņam nedod bumbu. Kāds laikam aizmet garām, skrienam atpakaļ uzbrukumā un dzirdu, kā viņš bļauj: "Nezinu, kas tas par puisi, bet dodat man bumbu!" Pēc tam otrajā galā iemetu "truļņiku" viņam virsū. Neko neteicu. Tagad tu zini mani," situāciju atminējās Latvijas basketbolists.

29 gadus vecais basketbolists līgā debitēja 10. martā, kad izbraukumā Atlantā nospēlēja sešas minūtes spēlē pret "Hawks" komandu.

"Pirmo reizi nākot laukumā, iedomājos par visu bērnību – kā mēs uzaugām un ka no turienes esmu tagad šeit nonācis. Tas tiešām ir katra basketbolista sapnis," atminējās Valmierā dzimušais rūjienietis.

Bertāns tobrīd tikai pirms pāris dienām bija pievienojies komandai un līdz spēlei nebija aizvadījis nevienu treniņu.

"Domāju, ka vēl grūtāk bija komandas biedriem. Viņi nezināja, ko es varu izdarīt, kad nav neviens treniņš kopā aizvadīts. Tāpēc pirmajā spēlē treneris uzlaida uz sešām minūtēm, lai lēnām varu sajust to spēli. Domāju, ka pāris spēles vēlāk spēlētāji vairāk sāka saprast, ko varu izdarīt. Saprata, ka, ja man iedod bumbu, tad varu iemest. Tas laiks noteikti nāca par labu," sprieda Bertāns.

Basketbolists norādīja arī uz atšķirībām starp Eiropas basketbolu un NBA sadarbību izpildīšanas ziņā.

"Milānā nebija tik daudz sadarbību, kādas 15, 20 varbūt. Man bijuši gan arī treneri, pie kuriem apmēram ap simts sadarbības jāzina. Ņūorleānā nebija vispār sadarbību (smejas). It kā bija, bet, sākot uzbrukumu, mēs sadarbības nosaukumu nesaucām. Tas izpaudās apmēram tā – kāds driblē pāri, tad skaties, ja viņš atdod piespēli tur, zini, kā tālāk jārīkojas. Pēc basketbola principiem lasi spēli un meklē pats sev situācijas," skaidroja latvietis.

Lai gan ULEB Eirolīgas sezonai turpinoties, Bertāna vieta labāko tālmetēju sarakstā mēdz mainīties, pirms izslēgšanas spēļu sākuma viņš atkal kļuvis par precīzāko Vecā kontinenta stiprākā turnīra trīspunktu metienu izpildītāju. Vidzemnieks Eirolīgā šosezon realizēja 37 no 69 metieniem jeb 53,6 procentus savu mēģinājumu no distances.

Basketbolistam Ziemeļamerikā gan neizdevās notvert metiena ritmu, un Bertāns realizēja vien 29,4 procentus (desmit no 34) savu tālmetienu. Taču rūjienietis uzsvēra, ka komandas galvenais treneris Alvins Džentrijs turpinājis latvieti iedrošināt izpildīt metienus.

"Viņš visu laiku bija apkārt komandai. Ienāk ģērbtuvē, apsēžas blakus, sāk runāt, varbūt pat par lietām, kurām nav saistība ar basketbolu. Vismaz man bija tāds iespaids, ka viņš mēģina būt kā viens no spēlētājiem. Ik pa laikam pateica arī kaut ko par aizvadītajām spēlēm. Visbiežāk teica, ka man visu laiku jāmet pa grozu. Pret "Lakers" trāpīju divus no deviņiem trīspunktu metieniem, kas man ir ļoti sūdīgi. Pēc tās spēles visi gan bija "super" priecīgi. Treneris teica, ka bijusi lieliska spēle, lai turpinu mest," Džentrija mentalitāti atminējās Bertāns.

Basketbolista izvēli doties uz NBA nav iespaidojuši jebkādi apsvērumi par naudu, bet gan vien iespēja atrādīties pasaules stiprākajā līgā.

"Būtu aizbraucis arī par brīvu spēlēt. Varbūt ne pašā sezonas sakumā, bet tieši tajā brīdī sezonas beigās, kad bija tā iespēja. Tiešām pat nedomāju par to, cik daudz naudas ziņā zaudēju, cik tur nopelnīšu. Mērķis bija tikt tur un mēģināt izmantot iespēju," klāstīja basketbolists.

Bertāns 12 spēlēs izcēlās ar 34 punktiem jeb vidēji mačā atzīmējās ar 2,8 punktiem. Komanda šovasar varēs lemt, vai turpināt sadarbību ar rūjienieti arī nākamsezon. Pats latvietis guvis pārliecību, ka NBA viņš var spēlēt konkurētspējīgā līmenī.

"Protams, ka tagad man ir daudz lielāks ieskats, cik tiešām tā līga ir ātra un atlētiska. Taču katrā ziņā no manis tur neprasa un neprasīs iet "dankot" pāri kādam. Man ir viens uzdevums – mest trīstpunktniekus. To es māku. Tas ir iemesls, kāpēc tur varu spēlēt," pārliecību izrādīja Bertāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!