Foto: LETA

Dairis Bertāns cer, ka Latvijas vīriešu basketbola izlasei būs iespēja piedalīties kādā no tuvākajiem finālturnīriem, taču, ja tāds scenārijs nepiepildās, pastāv reāla iespēja, ka savu pēdējo spēli valstsvienībā viņš jau ir nospēlējis, intervijā žurnālam "Sporta Avīze" atklāj basketbolists.

Latvijas izlase nekvalificējās pērnā gada Pasaules kausa izcīņai, līdz ar to neturpina arī cīņu par ceļazīmi uz Tokijas olimpiskajām spēlēm. Savukārt nākamā Eiropas čempionāta finālturnīra kvalifikāciju latvieši iesākuši ar diviem zaudējumiem.

Pirms trim gadiem notikušajā finālturnīrā Latvija ceturtdaļfinālā zaudēja nākamajai čempionei Slovēnijai un ieņēma piekto vietu. Ja neizdosies kvalificēties nākamajam finālturnīram, Bertānu un pārējos viņa paaudzes spēlētājus varētu arī vairs neredzēt turpmākajos čempionātos.

"Tieši nesen par to domāju. Man gan ļoti negribētos, lai tas piepildās, bet pastāv reāla iespēja, ka savu pēdējo spēli valstsvienībā jau esmu nospēlējis," "Sporta Avīze" citē Bertāna teikto. "Es, protams, ceru, ka tiksim uz Eiropas čempionātu, bet visādi var notikt. Ja netiekam, tas iet garām, sezonas gaitā kvalifikācijas turnīros piedalīties nevaram. Tad jau var parēķināt, kurā gadā būs nākamie finālturnīri, un jāpaskatās uz savu vecumu tajā laikā."

Savu līdz šim pēdējo spēli izlasē 30 gadus vecais Bertāns aizvadīja pērn februārī, kad Latvijas izlase Pasaules kausa kvalifikācijas pēdējā spēlē uzvarēja Melnkalni, taču ar sešu punktu pārsvaru nebija gana, lai izcīnītu ceļazīmi uz finālturnīru. Rūjienietis negribētu, lai šāda spēle viņam ir karjerā pēdējā valstsvienības rindās.

"Noteikti nē, tāpēc vēl jo vairāk ceru, ka būs iespēja aizvadīt vēl daudz spēļu," pauž Bertāns.

FIBA un ULEB konflikta dēļ 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācija un 2022.gada Eiropas čempionāta atlase pārklājas ar klubu sezonu, tāpēc Eirolīgas basketbolistiem ir stipri ierobežotas iespējas palīdzēt savām izlasēm.

"Savos labākajos basketbolista gados un laikā, kad mūsu izlase varētu būt tik ļoti spēcīga, vienkārši nevaram tajā spēlēt. No malas ir šausmīgi grūti uz to skatīties. Tas viss sākās brīdī, kad Eirolīgas turnīra formāts un kalendārs jau bija gatavs un iestrādāts. FIBA nāca ar šo jauno kvalifikācijas formātu, lai gan nebija vienojusies ar Eirolīgas rīkotājiem. Vai viņi kaut ko prasīja spēlētājiem? Protams, neprasīja. Cik zinu, lielākā daļa spēlētāju noteikti būtu ar mieru palikt pie iepriekšējā formāta, kad kvalifikācijas turnīri tika izspēlēti vasarās," stāsta Bertāns.

Iepriekšējā sezonā Bertāns pārstāvēja Vienotās līgas un Eirolīgas komandu Maskavas apgabala "Himki", ar kuru viņam ir līgums arī uz nākamo sezonu. 2019./2020.gada sezonā Bertāns Eirolīgā 21 spēlē vidēji nepilnās 17 minūtēs guva 4,6 punktus un veica 1,1 rezultatīvu piespēli, bet Vienotajā līgā viņam 13 mačos caurmērā nepilnās 20 minūtēs bija 8,8 punkti un 2,8 rezultatīvas piespēles.

Latvijas izlasē Bertāns piedalījies 108 spēlēs, kurās vidēji guvis 9,5 punktus, veicis 2,8 rezultatīvas piespēles un izcīnījis 2,3 atlēkušās bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!