Foto: LETA

Ernests Kalve ir viens no talantīgākajiem savas paaudzes basketbolistiem Latvijā, tomēr viņam daudz nācies cīnīties ar smagiem savainojumiem, kas pabojāja karjeru. Sadziedējis traumas, Kalve no jauna sāka sevi pierādīt, līdz šosezon atgriezās pietiekami spēcīgajā Itālijas līgā.

Šo sezonu Kalve Itālijas A sērijas čempionāta klubā Kremonas "Vanoli" tomēr nenoslēgs, jo vecā gada izskaņā, neilgi pēc galvenā trenera nomaiņas, viņu atlaida. Tā basketbolistam bija atgriešanās Itālijas līgā, jo savā pirmajā sezonā profesionālajā basketbolā 2005./2006.gadā viņš spēlēja tolaik ļoti spēcīgajā Trevīzo "Benetton" komandā.

"Laiku, ko pavadīju "Benetton", atceros ļoti labi, jo tas bija pirmais gads profesionālajā basketbolā. Tā, manuprāt, bija viena no labākām organizācijām Eiropā. Ļoti žēl, ka tāda komanda bankrotēja un tagad spēlē zemākajās valsts līgās," sacīja Kalve. "Tagad varu teikt, ka Itālijas līga ir mainījusies uz slikto pusi, jo tagad tur spēlē pārāk daudz ārzemnieku, it īpaši no ASV. Astoņus gadus atpakaļ šeit spēlēja tādi spēlētāji kā Marko Belinelli un Andrea Barnjāni. Piemēram, šogad "Vanoli" komandā bija pieci itāļi, no kuriem trīs ir gados jauni spēlētāji, un viņi netiek laukumā. Pārējie divi ir ārzemnieki ar itāļu pasi."

Pēc sezonas "Benetton" komandā Kalve kļuva par Eiropas U-20 čempionāta rezultatīvāko spēlētāju, kam sekoja uzaicinājums uz pieaugušo valstsvienību. Latvijas izlasē Kalve debitēja spēlē pret Portugāli, tomēr drīz vien valstsvienību nācās pamest, jo tika gūts savainojums, kas vēlāk viņu mocīja ilgāku laiku. 2006./2007.gada sezonā viņu izīrēja Vācijas komandai Gīsenes "46ers", lai gūtu regulāru spēļu praksi. Tā vietā Kalve cīnījās ar traumu, nevarot pilnvērtīgi spēlēt. 2007. gadā talantīgais spēlētājs pārcēlās uz Latvijas čempionvienību "ASK Rīga", bet arī tajā sezonā savainojumi liedza kārtīgi spēlēt.

"Šis posms bija emocionāli grūts, jo izlaidu divas sezonas. Vienu gadu Vācijas klubā "46ers" un otru gadu ASK. Biju ticis uz laba viļņa pēc labi nospēlētiem diviem Eiropas čempionātiem U-18 un U-20 vecuma grupās. Tiku pie līguma ar Eirolīgas klubu "Benetton", kā arī piepildījās viens no maniem sapņiem, kad debitēju Latvijas izlasē. Nāca tā trauma, kuru es laikam nekad neaizmirsīšu. Bija ļoti grūti vērot basketbolu no malas. Trauma nāca neīstā laikā, bet no tā sportā nevar pasargāties, tā ir daļa no sporta," ar savu skaudro pieredzi dalījās Kalve.

"Zināju, ka turpināšu spēlēt basketbolu. Nevienu brīdi neienāca galvā tāda doma, ka varētu beigt karjeru," uzsvēra basketbolists. Viņš apzinājās, ka klubi pievērsīs uzmanību faktam, ka izlaistas divas sezonas. Kad beidzot savainojumi tika izārstēti, latviešu basketbolists lēnām sāka atgūt spēles garšu. Nākamajā sezonā "ASK Rīgā", kurai jau bija finansiālās problēmas, viņš kļuva par vienu no līderiem.

"Otrajā gadā Rīgā komandai bija finansiālas problēmas, un visi ārzemnieki pameta klubu, tad es reāli tiku pie spēlēšanas. Spēlēju labi, kā arī komandai gāja tīri "ok"," atcerējās Kalve. "Spēlējām uz solījumiem, jo visas algas neesam saņēmuši līdz pat šodienai, bet es biju priecīgs, ka sāku spēlēt un labi spēlēt! Tam sekoja nepārāk veiksmīga sezona "Ventspilī", bet pēc tam Lietuvā (Ķēdaiņu "Ņevežis" rindās) un "Valmierā" veicās labāk. Tas palīdzēja parakstīt līgumu ar "Trabzonspor" Turcijā. Viennozīmīgi pēc šiem gadiem biju atguvis savu spēli."

Aizvadītajā sezonā Kalve pārstāvēja Ungārijas čempionvienību Solnokas "Olaj KK", piedaloties Adrijas līgas un FIBA Izaicinājuma kausa spēlēs. Viņš bija viens no komandas līderiem, nospēlējot labāko sezonu pēdējo gadu laikā.

"Iepriekšējā sezona bija veiksmīga, iespējams, tā bija mana mīļākā sezona karjerā. Man tur ļoti patika, jo spēlējam labās līgās - Adrijas līgā un Izaicinājuma kausā. Bija daudz spēļu, daudzi ceļojumi. Aizvadījām cīņas pret labām komandām, un pat varējām uzvarēt tādus klubus kā "Partizan", "Cibona", "Cedevita", "Gravelines". Viena no lietām, kas man ļoti patika bija mikroklimats komandā. Bija tik draudzīga komanda laukuma un ārpus tā. Un, protams, plus bija tas, ka spēlēju tur labi," stāstīja basketbolists.

Lai atgrieztos respektablajā Itālijas basketbola līgā, bija vajadzīgi astoņi gadi. Šīs sezonas sākumā Kalve izturēja pārbaudes laiku "Vanoli" komandā. "Vanoli" rindās Kalve aizvadīja 13 spēles, vidēji laukumā pavadot 15 minūtes, gūstot 4,9 punktus un izcīnot 1,8 atlēkušās bumbas. Tomēr novembrī amatu zaudēja galvenais treneris Luidži Gresta, un viņu aizvietoja Čezāre Pancoto, kura sistēmā Kalvem vieta neatradās.

Kalve neslēpa, ka gribējies lielāku spēles laiku un iespēju sevi apliecināt, tomēr Gresta viņam uzticējies un laidis sākumsastāvā, kas iepriecinājis. Tagad gan latviešu basketbolistam jāmeklē jauna komanda.

"Tad redzēs, kas notiks tālāk," sacīja Kalve. Tiek baumots, ka viņš varētu pievienoties kādai Latvijas komandai, bet vai tā notiks, to rādīs laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!