Foto: F64

Latvijas Basketbola savienībai (LBS) divu nedēļu laikā Starptautiskajai Basketbola federācijai (FIBA) jāsniedz gala atbilde par to, vai Latvijā būs iespējams noorganizēt nākamā gada Pasaules kausu U-19 vecuma grupā, pirmdien sarunā ar LETA norādīja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, kurš atklāja, ka Daugavpils varētu būt viena no rīkotājpilsētām.

Jau maija vidū izskanēja informācija par LBS interesi rīkot Pasaules kausu U-19 vecuma grupā, par šiem nodomiem informējot gan FIBA, gan Izglītības un zinātnes ministriju (IZM).

Pirmdien sarunā ar aģentūru LETA Cipruss apstiprināja, ka plāns nekur nav zudis un veikti pirmie priekšdarbi, lai jau divu nedēļu laikā varētu informēt FIBA par savām iespējām uzņemt turnīru.

Pasaules kauss U-19 vecuma grupā nākamgad plānots no 3. līdz 11. jūlijam.

"Mums ar FIBA ir ļoti labas attiecības, tāpēc arī saņēmām piedāvājumu izskatīt iespēju rīkot šo turnīru," sarunu sākumprocesu ieskicē Cipruss. "Process, protams, nav vienkāršs, jo jāsaprot, kā sakopot nepieciešamo budžetu."

"Līdz ar to devāmies pie vairākām pašvaldībām, kuras būtu ieinteresētas uzņemt šo turnīru. Daugavpils bija pirmā pilsēta, kas paudusi gatavību organizēt Pasaules kausu."

Cipruss arī atklāja, ka LBS drīzumā plāno vēl vairākas tikšanās ar pilsētu vadītājiem, lai pēc iespējas ātrāk saprastu, kur Latvijā notiks Pasaules kauss U-19 vecuma grupā. Tāpat viņš neslēpa, ka turnīra organizēšanas kopējās izmaksas ir rakstāmas ar sešu ciparu skaitli, bet kā otra iespējama pilsētā pagaidām tiek apsvērta Rīga.

Daugavpils puse jau paudusi gatavību uzņemties organizatoriskās izmaksas līdz 70 000 eiro. Konkrēta formula, cik procentu no izmaksām sedz rīkotāji un FIBA, nav, bet iepriekšējā pieredze liecina, ka FIBA nav naska uz atbalsta sniegšanu, tāpēc nepieciešams finansējums jārod pašiem.

Pēc Ciprusa teiktā noprotams, ka lielu lomu spēlēs arī līdzjutēji. Nākamgad Pasaules kausā piedalīties plāno arī lietuvieši, tāpēc, ja spēles notiks bez skatītāju līdzdalības, finansiālā nasta būs vēl lielāka.

"Ar šo jautājumu vērsīsimies arī pie Latvijas Nacionālās sporta padomes un skatīsimies, kā mēs ar viņiem varam vienoties," piebilst Cipruss, norādot, ka Latvijai šī ir kārtējā lieliskā iespēja pie sevis uzņemt nākamās basketbola zvaigznes. "Lieli pasākumi Latvijā nenotiek tik bieži. Uzskatu, ka U-19 Pasaules kauss ir viens no lielākajiem sporta notikumiem aiz olimpiskajām spēlēm vai pasaules čempionātiem."

Ciprusa teiktajam ir pamats, jo Pasaules kauss U-19 vecuma grupā vairākiem basketbolistiem ir pēdējās sacensības jauniešu līmenī pirms profesionāļu gaitu sākuma. Vairāki Pasaules kausa dalībnieki dažus gadus vēlāk redzami Eiropas vadošajās līgās, kā arī Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

LBS ģenerālsekretārs arī norādīja, ka pagaidām Latvijai ir nelielas priekšrocības, jo FIBA vēl nav oficiāli izsludinājusi konkursu uz turnīra rīkošanu. Tas, iespējams, arī nenotiks, ja Latvijas puse līdz novembra beigām spēs sniegt konkrētas atbildes par sacensību norisi. Pretējā gadījumā gribētāju skaits rīkot Pasaules kausu ātri pieaugs.

Tāpat Cipruss vēl nesteidzās prognozēt turnīra "izskatu", jo nav iespējams paredzēt, kāda būs pandēmijas attīstība līdz nākamajai vasarai. Citāda pieeja šīm sacensībām nepieciešama arī tādēļ, ka dalībnieku skaits ir krietni lielāks nekā Eiropas čempionātā, kura grupu turnīra spēles pēdējos gados vairākkārt uzņēmusi Latvija.

"Mums ir jāuzņem 16 komandas. Lai arī tie ir jaunieši, viņi ir nākotnes potenciālās zvaigznes," skaidro Cipruss. "Laiks līdz turnīram vēl ir daudz, bet mēs noteikti ņemsim piemēru no 2011. gada pieredzes, kad Pasaules kauss U-19 vecuma grupā tika noorganizēts augstākajā kvalitātē."

2011. gadā Pasaules kauss U-19 vecuma grupā Latvijā notika trīs pilsētās – Rīgā, Valmierā un Liepājā.

Nākotnes plānos LBS ir vēlme Latvijā uzņemt 2025. gada Eiropas čempionātu, bet tuvākajās nedēļās lielākā uzmanība tiks veltīta Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra uzņemšanai.

LBS ieguva tiesības no 12. līdz 14. novembrim uzņemt 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra I grupas spēles. I grupas turnīrā Latvijas sieviešu izlase spēlēs ar Vācijas un Horvātijas valstsvienībām (oriģinālajā kalendārā abi mači bija paredzēti izbraukumā). Vēl Rīgā spēlēs Horvātija-Ziemeļmaķedonija un Ziemeļmaķedonija-Vācija.

Tāpat LBS spēkus velta arī vīriešu izlasei, kas 27. novembrī 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā tiksies ar Grieķiju, bet divas dienas vēlāk ar Bosniju un Hercegovinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!