Foto: AFP/Scanpix

Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns piektdien Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionātā otro maču pēc kārtas laboja savu karjeras rezultativitātes rekordu pasaules labākajā līgā, ar 15 punktiem palīdzot Sanantonio "Spurs" vienībai tikt pie kārtējās uzvaras.

"Spurs" viesos sīvā cīņā ar rezultātu 109:103 (22:32, 24:16, 29:26, 34:29) pārspēja Bostonas "Celtics", gūstot astoto uzvaru pēc kārtas, un turpinot viesos šosezon deviņos aizvadītos mačos cīnīties bez zaudējumiem.

Bertāns aizvadīja teicamu spēli, jo 23 minūtēs un astoņās sekundēs, kas viņam arī ir jauns NBA karjeras rekords, no spēles iemeta sešus no astoņiem metieniem.

Viņš trāpīja trīs no trim divpunktu metieniem un trīs no pieciem tālmetieniem, kā arī izcīnīja divas atlēkušās bumbas un pārtvēra vienu bumbu. Laikā, kamēr latvietis bija laukumā, "Spurs" iemeta par astoņiem punktiem vairāk nekā ielaida, kas bija dalīti labākais rādītājs komandā.

Sanantonio komandā kā ierasts rezultatīvākais bija Kavai Lenards, kurš guva 25 punktus, bet Petijs Milzs un Deivids Lī pievienoja attiecīgi 19 un 15 punktus.

Savukārt Bostonas komandā Aizija Tomass izcēlās ar 24, bet Eiverijs Bredlijs ar 19 punktiem.

Pēc spēles pirmajām četrām minūtēm "Spurs" bija vadībā ar 8:6, taču tad "Celtics" veica pamatīgu izrāvienu, vēl pēc četrām minūtēm esot priekšā jau ar 24:10. Tobrīd Bertāns jau bija devies laukumā, nomainot Toniju Pārkeru, un tieši latvietis ar savu sniegumu iesāka Sanantonio komandas pakaļdzīšanos.

Vispirms Bertāns ar tālu divpunktu metienu atklāja savu gūto punktu rēķinu, bet uzreiz pēc tam laukuma vidū ļoti skaisti atbruņoja pretinieku saspēles vadītāju Markusu Smartu, ātri tika līdz "Celtics" grozam un ietrieca bumbu tajā no augšas, samazinot atstarpi līdz demsit punktiem (18:28).

Otrās ceturtdaļas sākumā laukumā atgriezās "Spurs" sākumsastāva vīri, taču viņiem neizdevās samazināt rezultātu. Drīz vien laukumā tika arī Bertāns, kurš šoreiz nomainīja Pau Gasolu. Latvietis atkal bija labi pamanāms, jo drīz vien iemeta savu pirmo tālmetienu un izcīnīja atlēkušo bumbu, bet nepilnas četras minūtes pirms puslaika beigām, efektīgi trieca bumbu grozā no augšas, samazinot rezultāta starpību līdz minimumam 39:40.

Turpinājumā cīņa ritēja ļoti līdzīgi, tomēr atpūtā ejot mājiniekiem bija neliels pārsvars 48:46.

Pēc atpūtas Sanantonio komanda laukumā darbojās ļoti apņēmīgi un spēja izvirzīties vadībā ar 57:51, taču tad attapās arī laukuma saimnieki un spēja ne tikai atspēlēties, bet panākt 64:61 savā labā. Tieši tobrīd laukumā atkal devās Bertāns, kurš par sevi atkal atgādināja ceturtdaļas izskaņā. Vispirms viņš gan aizmeta garām vienu tālmetienu, taču 24 sekundes pirms sirēnas iemeta savu otro trejaci spēlē, samazinot rezultātu līdz 72:74. Zīmīgi, ka pēdējā uzbrukumā "Spurs" basketbolists Petijs Milzs trāpīja ļoti tālu trīspunktnieku un pirms spēles pēdējām 12 minūtēm Sanantonio komanda jau bija vadībā ar vienu punktu.

Beigu ceturtdaļa sākās ar vēl vienu Bertāna precīzu tālmetienu, taču pēc tam spēle ritēja ļoti līdzīgi, lai gan "Spurs" lielāko daļu bija vadībā. Ceturtdaļas vidū Bertāns tika nomainīts un laukumā vairs neatgriezās, bet "Spurs" aukstasinīgi nosargāja pārsvaru, lai gan pirms pēdējās minūtes bija vadībā ar trīs punktiem 104:101.

Sanantonio "Spurs" izcīnīja 13.uzvaru 16 spēlēs un ieņem trešo vietu Rietumu konferencē aiz Losandželosas "Clippers", kam ir 14 panākumi 16 mačos, kā arī Goldensteitas "Warriors", kas izcīnījuši 13 uzvaras 15 spēlēs.

Austrumos pirmo vietu ar 11 panākumiem 13 mačos ieņem NBA čempione Klīvlendas "Cavaliers", bet Kristapa Porziņģa pārstāvētā Ņujorkas "Knicks" ar septiņām uzvarām 14 mačos ir septītā, vienu pozīciju aiz Bostonas "Celtics", kam ir deviņas uzvaras 16 cīņās.

Vēlāk piektdien "Knicks" savās mājās uzņems Šarlotes "Hornets" komandu.

Bertāns šosezon 13 spēlēs vidēji mačā ir guvis 4,0 punktus un izcīnījis 1,3 atlēkušās bumbas zem groziem. Viņš otro maču pēc kārtas realizēja trīs tālmetienus, bet pagaidām sezonā no trīspunktu līnijas ir trāpījis 14 no 30 metieniem.

Nesen 24 gadu jubileju atzīmējušais rūjienietis Bertāns "Spurs" rindām pievienojās pēc tam, kad divus gadus bija pavadījis Spānijas augstākās līgas (ACB) komandā Vitorijas "Laboral Kutxa".

Sanantonio klubs tiesības uz Bertānu ieguva 2011.gada NBA draftā, kad viņu sākotnēji otrajā kārtā ar 42.numuru izvēlējās Indiānas "Pacers", kas gan šo spēlētāju uzreiz aizmainīja uz "Spurs". Zīmīgi, ka šajā maiņas darījumā tika iekļauts arī togad draftētais Kavai Lenards, kurš šobrīd ir viens no Sanantonio kluba līderiem, turklāt tika nosaukts par 2014.gada NBA finālsērijas vērtīgāko basketbolistu, aizvedot vienību līdz čempiontitulam.

Bertāns karjeras laikā divas reizes atguvies no ceļgala krustenisko saišu plīsuma, turklāt abas reizes viņš ārstējies tieši pie "Spurs" speciālistiem. Tiek lēsts, ka Bertāns ar "Spurs" noslēdzis divu gadu līgumu par kopējo summu divi miljoni dolāru (1,83 miljoni eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!