Foto: F64
Latvijas basketbola izlases centra pozīcijas spēlētājs Klāvs Čavars par neseno panākumu atslēgu uzskata vasarā ieguldīto darbu pie fiziskās sagatavotības trenera Oskara Ernšteina, basketbolists atzina portālam "Delfi".

Uz gaidāmajām 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēm Latvijas basketbola izlasei kandidātu sarakstā pieejami divi centra pozīcijas spēlētāji. Stabila valstsvienības vērtība bijusi 105 spēles izlasē aizvadījušais Mārtiņš Meiers, bet viņam konkurenci šajā sasaukumā sastāda 24 gadus vecais Klāvs Čavars.

Basketbola kluba "Ventspils" garais spēlētājs oficiālos mačos izlasē nav piedalījies, tomēr 2017. gada vasarā viņš bija valstsvienības kandidātu sarakstā pirms Eiropas čempionāta. Toreiz ventspilniekam vasaru pabojāja savainojums, kas lika priekšlaikus noslēgt treniņu procesu ar izlasi.

Divarpus gadu laikā centra pozīcijas spēlētājs progresējis, šobrīd "Ventspils" rindās aizvadot, visticamāk, veiksmīgāko sezonu profesionālajā basketbolā. Čavars vidēji mačā atzīmējies ar 9,6 punktiem un 6,6 atlēkušajām bumbām, kas ir ievērojami vairāk nekā iepriekšējās divās sezonās "VEF Rīga" komandā iespētais.

Īpaši veiksmīgas spēles Čavars aizvadījis tieši Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Eiropas kausā, kurā ar 26 punktiem un 13 atlēkušajām bumbām izcēlās pret "Sigal Prishtina" vienību, bet 19 punktus sakrāja mačā pret "Landstede Hammers" komandu.

"Jūtos labi," par savu fizisko sagatavotību izteicās basketbolists. "Vasarā ieguldīts diezgan liels darbs. Trenējos nometnē pie Oskara [Ernšteina]. Biju arī ar studentu izlasi aizbraucis uz universiādi. Strādāju pie fiziskās sagatavotības, kas man bija lielākais mīnuss pirms šīs sezonas. Domāju arī nākamajā vasarā turpināt strādāt pie tā."

Čavara progress bijis novērojams spējā veiksmīgi aizvadīt ilgākus spēles nogriežņus. Basketbolistam iepriekš problēmas mēdza sagādāt arī ātra piezīmju savākšana. Ja pagājušajā sezonā Čavars vidēji 12,2 minūtēs sakrāja 1,8 piezīmes, tad šogad ievērojami lielākā spēles laikā (20,9 minūtes mačā) kurzemnieks savāc vien 2,2 piezīmes.

"Tieši fiziski jūtos labāk. Varu spēlēt daudz vairāk un ar lielāku intensitāti, ar lielu pašatdevi," izteicās sportists.

Izlases fiziskās sagatavotības treneris Oskars Ernšteins jau vairākas vasaras strādā gan ar profesionāliem izlases līmeņa basketbolistiem, gan jauniešiem. Treniņu procesā sportistiem tiek pievērsta individuāla uzmanība. Proti, sākotnēji veikti testi ļauj veidot konkrētu treniņu plānu, kurā ietilpst pareiza iesildīšanās un atsildīšanās, darbs svaru zālē, metienu treniņi, kā arī individuāls darbs pie attiecīgajai pozīcijai nozīmīgiem basketbola elementiem.

Ernšteins atzīmēja, ka Čavars bijis ļoti uzcītīgs audzēknis, kurš pats laikus interesējies par vasarā sagaidāmajiem darbiem.

"Svaru zālē mēs skatāmies, vai vairāk jāstrādā uz kustību kvalitāti, vai spēku, vai jaudu," portālam "Delfi" klāstīja treneris. "Klāva gadījumā diezgan daudz esam pievērsuši uzmanību viņa ātrumam un izturībai. Viņš aizsardzībā spēlē ļoti agresīvi, tāpēc bija jāstrādā, lai viņam pietiktu spēks uzbrukumam un viņš varētu kvalitatīvi laukumā pavadīt ilgāku laiku. Pats galvenais ir viņa ieguldītais darbs, kas veikts vairāku gadu garumā. Vienu gadu sanāca ar viņu strādāt "VEF" komandā, šogad Ventspilī ar viņu strādā [treneris] Edgars [Seredjuks]."

Basketbola izlases treneru korpusa pārstāvis uzsvēra, ka progress nevar rasties vienā vasarā, bet tas panākts, mērķtiecīgi strādājot vairākus gadus. Ernšteins arī norādīja, ka progress spēles uztverē var atvieglot fizisko pašsajūtu laukumā.

"Svarīga ir arī spēles izpratne. Ja spēlētājs labāk saprot spēli, viņš var pieņemt pareizos lēmumus. Tā rezultātā viņš ierobežo liekās kustības. Jo mazāk liekas kustības, jo mazāk sanāk tērēt enerģiju. Tā spēle liekas lēnāka, mazāk rada stresu, kas atkal ietekmē sirdsdarbību un citas lietas. Izturība ir viena no tām lietām, kas fiziski attīstās, spēlētājam pieaugot un vairāk nobriestot. Tā ir viena no fiziskajām īpašībām, kura parasti jaunākiem sportisti – īpaši augumā garākiem spēlētājiem – pieklibo," skaidroja Ernšteins.

Latvijas valstsvienība piektdien "Arēnā Rīga" uzņems Bosnijas un Hercegovinas izlasi, bet pirmdien viesosies pie Bulgārijas valstsvienības.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kandidāti:

Aizsargi – Aigars Šķēle ("Kalev"/"Cramo", Igaunija), Mārcis Vītols ("Ventspils", Latvija), Rinalds Sirsniņš ("Ogre", Latvija), Artūrs Žagars ("Joventut", Spānija), Jānis Blūms ("VEF Rīga", Latvija), Artūrs Kurucs ("VEF Rīga", Latvija), Artis Ate ("Cluj Napoca", Rumānija), Kaspars Vecvagars ("Palencia", Spānija);

Uzbrucēji – Mārtiņš Laksa ("Start Lublin", Polija), Māris Gulbis ("Ventspils", Latvija), Artjoms Butjankovs ("Burevestnik", Krievija), Mareks Mejeris ("Parma", Krievija), Kristaps Dārgais ("Ogre", Latvija);

Centri – Mārtiņš Meiers ("Budučnost", Melnkalne), Klāvs Čavars ("Ventspils", Latvija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!