Foto: LETA

Latvijas basketbola izlasei noslēdzošās divas Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēles būs izšķirošas, tāpēc Latvijas Basketbola savienībai (LBS) vajadzēja izmantot visus iespējamos paņēmienus, lai pārliecinātu ULEB Eirolīgas klubus uz valstsvienību palaist latviešus.

Kopš Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) sezonas laikā ieviesa starptautisko spēļu "logus", Eirolīgas klubu spēlētāji nonākuši sarežģītā situācijā, jo darba devējs parasti nelabprāt atbrīvo spēlētājus uz valstsvienību. Šosezon Eirolīgā spēlē seši Latvijas basketbolisti, tāpēc izlase līdz šim nevarēja rēķināties ar saviem līderiem. Neraugoties uz to, Latvijas izlase joprojām saglabā labas iespējas kvalificēties Pasaules kausa finālturnīram, un šoreiz cerības uz Eirolīgas spēlētājiem esot daudz lielākas. Piektdien Latvijas izlase savā laukumā spēkosies ar Spānijas izlasi, savukārt pirmdien izbraukumā aizvadīs noslēdzošo un izšķirošo cīņu pret Melnkalni.

Pireju "Olympiacos" spēlētāji Jānis Strēlnieks un Jānis Timma, kā arī Dairis Bertāns no Milānas "AX Armani Exchange Olimpia" Rīgā ieradīsies piektdien pa dienu, tomēr pagaidām pāragri spriest, vai viņi piedalīsies jau mačā pret Spāniju. Žanis Peiners izlasei pievienosies svētdien Podgoricā. Par Rolanda Šmita līdzdalību atbilde no "Barcelona" līdz otrdienas pusdienlaikam vēl nebija saņemta, savukārt Anžeju Pasečņiku Grankanārijas "Herbalife" neatbrīvoja.

Vēl decembrī LBS prezidents Valdis Voins stāstīja, ka saziņa ar klubiem bija diezgan formāla: "Ar klubiem ir komunikācija. Nosūtām klubam vēstuli, kopiju aizsūtot arī FIBA. Klubi diez ko necenšas atbildēt uz šīm vēstulēm. Ar spēlētājiem un aģentiem komunikācija ir dzīvāka." Tomēr pirms gaidāmajām divām spēlēm pret Spāniju un Melnkalni jau tika izmantotas dažādas metodes, lai pārliecinātu klubus.

"Pirmkārt, katram Eirolīgas klubam ir sava pieeja," sarunā ar portālu "Delfi" norādīja Voins. "Mēs diezgan nopietni un pastiprināti piegājām šai komunikācijai, atšķirībā no iepriekšējām reizēm, kad mēs ticējām, ka izlase tāpat panāks rezultātus. Šoreiz mēs ne tikai uzrakstījām oficiālas vēstules no savienības, bet arī informējām, ka esam gatavi atlidot un tikties ar kluba vadību, īpašniekiem vai ģenerālmenedžeriem. Katru nedēļu notika telefona zvani."

Voins arī stāstīja, ka komunikācijā ar Eirolīgas klubiem tika izmantotas pazīšanās no FIBA. "Tur ir daudz grieķu un turku, ar kuriem mēs esam labi pazīstami un sadarbojamies. Mēģinājām panākt, lai viņi privātā kārtā kaut ko pārrunā, lai šī situācija virzītos uz priekšu. Vēl spēlētājus neesam redzējuši, bet man ir pamatoti lielas cerības, ka viņus ieraudzīsim. Viņi ievērojami pastiprinās sastāvu."

Visstriktākā savā nostājā bija Pasečņika pārstāvētā Grankanārijas komandai, kas uzreiz pateica, ka nekādi jautājumi netiks risināti. "Viņi skaidri pateica, ka klubs slikti spēlē gan vietējā čempionātā, gan Eirolīgā, tāpēc nekāda spēlētāju laišana nenotiks. Mēs arī nekādi nevaram to uzspiest," sacīja LBS prezidents.

Voins arī norādīja, ka labas komunikācijas piemērs bijis ar Milānas klubu: "Mēs Dairi Bertānu varējām dabūt septembrī, bet Milānas klubs uzskatīja, ka viņš vēl nav īsti atveseļojies no traumas un lūdza mums viņu neizsaukt. Taču viņi solīja, ka Dairi atbrīvos decembrī uz spēli pret Slovēniju, kas mums ļoti palīdzēja. Viņi varēja mūs "pasūtīt" gan septembrī, gan decembrī."

Latvijas vīriešu basketbola izlašu koordinators Emīls Toms pirmdien televīzijas kanāla "Best4Sport" raidījumā "Kosmodroms" stāstīja, ka laika gaitā Eirolīgas klubu attieksme pret Latvijas izlasi esot mainījusies.

"Progress ir tajā, ka klubu pārstāvji saprot, ka Latvijas basketbolā viss ir kārtībā, ka spēlētājiem tiek nodrošināti labākie apstākļi gan medicīnas, gan komforta ziņā," stāstīja Toms. Viņš arī norādīja, ka pirmajās reizēs komunikācija ar klubiem bija grūtāka, bet tagad pārstāvji ir atvērtāki uz sarunām.

Latvijas izlase Pasaules kausa izcīņai Ķīnā kvalificēsies, ja uzvarēs Spāniju un Melnkalni, finišējot ar 8 uzvarām. Tādā gadījumā tuvākajiem sekotājiem nevar būt vairāk par 7 panākumiem. Latvijas vienība var finišēt pat 2. vietā, ja pārspēs Spāniju vismaz ar četru punktu pārsvaru un spāņi pēdējā mačā zaudēs Turcijai. Ja Latvija 22. februārī zaudēs Spānijai, bet 25. februārī uzvarēs Melnkalnē ar vismaz ar 10 punktu pārsvaru, tad arī izdosies kvalificēties Pasaules kausam. Šādā gadījumā Latvijai būs 7 uzvaras un pārsvars savstarpējās spēlēs gan ar Melnkalnes, gan Ukrainas izlasi. Vēl viena iespēja kvalificēties finālturnīram ir tad, ja 22. februārī Latvija zaudēs Spānijai, bet 25. februārī uzvarēs Melnkalnē ar mazāk nekā desmit punktu deficītu, taču tad Melnkalnei izbraukumā 22. februārī ir jāzaudē Ukrainai. Šādā gadījumā Latvijai būs 7 uzvaras un pārsvars savstarpējās spēlēs ar Ukrainas izlasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!