Foto: LETA

Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes loceklis Edgars Jaunups atzinīgi novērtējis vīriešu izlases ģenerālmenedžera Artūra Štālberga darbu valstsvienības trenera meklējumos, kā arī uzsvēra, ka Andrea Trinkjēri izkrišana no kandidātu saraksta ievērojami atvieglojusi valdes veicamo izvēli.

Jau ziņots, ka LBS valde par jauno Latvijas vīriešu basketbola izlases galveno treneri ceturtdien apstiprinājusi Robertu Štelmaheru.

Valde lēmumu pieņēma, balstoties uz pašmāju trenera zināšanām par vietējiem basketbolistiem, kā arī veiktu aptauja starp valstsvienības basketbolistiem, kurā Štelmahers uzvarējis ar lielu pārsvaru. Uz valdes sēdi ieradās četri no tās pieciem pārstāvjiem, balsojumam beidzoties trīs pret viens par labu bijušajam izlases saspēles vadītājam.

Lielākā darba daļa valstsvienības trenera meklējumos bijusi izlases ģenerālmenedžerim Artūram Štālbergam.

"Sāksim ar to, ka amatā Štālbergs ir tikai nepilnus divus mēnešus," izlases ģenerālmenedžera paveikto īsā laika sprīdī sarunā ar masu medijiem pēc "Krastu mača" preses konferences atzinīgi vērtēja Jaunups. "Galvenā mana personiskā kritika situācijā ar iepriekšējo izlases galveno treneri ir tā, ka stāsts nebija pēc būtības. Faktiski bija tāds iepriekšējā trenera Ainara Bagatska viedoklis uz nosacītas eiforijas pamata. Mēs zinām, ar ko tas beidzās. Tas nav pareizi, it īpaši ar tik ievērojamu resursu, kāda ir šī vecuma Latvijas basketbolistu paaudze."

"Šoreiz stāsts bija pavisam cits. Ģenerālmenedžeris kandidātus izvērtēja fundamentāli. Pēc tam bija divas diskusijas valdē ar uzdevumiem ģenerālmenedžerim, kurš, manuprāt, ar to tika galā ekselenti. Gala lēmums, uzskatu, ir kopīgs lēmums – valdes un ģenerālmenedžera," Štālberga veikumu raksturoja LBS valdes loceklis.

"Publiski izskanēja triju Latvijas vīriešu izlases galvenā trenera kandidātu vārdi, bet praktiski viņu bija daudz vairāk – labas kandidatūras, kas tika uzrunātas un aptaujātas. Es teiktu, ka mēs konstruktīvu un profesionālu diskusiju rezultātā nonācām pie tā, ka Latvijas valstsvienības galvenais treneris nākamajam gan Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklam, gan finālturnīram, ja izdosies kvalificēties, būs Roberts Štelmahers. Ja Andrea Trinkjēri būtu palicis kandidātu vidū, izvēle noteikti būtu grūtāka. Vai būtu ticis pieņemts cits lēmums, man grūti spriest, bet grūtāka izvēle būtu noteikti," profesionālo gaisotni mērķa sasniegšanā uzsvēra Jaunups.

Viņš arī izcēla galveno plusu jaunajam galvenajam trenerim – spēlētāju resursu pārzināšanu: "Par labu Štelmaheram bija vairāki aspekti, bet galvenie argumenti par labu viņam bija spēlētāju viedoklis un viņa detalizētā informētība par spēlētājiem. Ne tik daudz par mūsu lielajiem spēlētājiem jeb izlases līderiem, jo ir augsta varbūtība, ka daudzi no labākajiem vai, citiem vārdiem sakot, zvaigznes, daudzās kvalifikācijas cikla spēlēs nemaz nevarēs piedalīties. Štelmahers ir teicami informēts par otrās izlases kandidātiem, par lielu skaitu spēlētāju, no kuriem droši vien vajadzēs izvēlēties izlases spēlētājus mačiem valstsvienības logos. Šeit, protams, Robertam ir ļoti liela priekšrocība jebkura ārzemju trenera priekšā, jo viņš Latvijā ir strādājis ļoti ilgu laiku un šos spēlētājus zina personiski."

"Tas, ka lēmums netika pieņemts vienbalsīgi, manuprāt, ir labs signāls, ka LBS nav urrā patriotisma, kas dzīvo ar vienu ideju. Mēs pēc būtības un detalizēti diskutējām un uzklausījām cilvēku viedokli – Treneru komisijas un spēlētāju viedokli. Rezultāts ir kopīgs lēmums, ko atbalsta katrs, arī tas, kurš nebalsoja par Štelmaheru. Spēlētāju atbalsts turpretim nebija vienbalsīgs," demokrātisko un pragmatisko trenera izvēles procesu akcentēja Jaunups.

Pirmais izlases treniņš jaunā galvenā trenera vadībā notiks jau pirmdien 14 spēlētāju sastāvā, bet otrdienas nodarbībās piedalīsies 12 basketbolisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!