Foto: FIBA

Oficiāli paziņots Latvijas basketbola izlases sastāvs 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm Sarajevā, un negaidīti sastāvam pievienosies Eirolīgas kluba Vilērbānas ASVEL spēlētājs Rihards Lomažs.

"Latvijas Basketbola savienība aktīvi strādāja, lai dabūtu labāko sastāvu. Tas ir liels savienības nopelns," par Lomaža pievienošanos sastāvam teica izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Iepriekš Lomažs pat nebija iekļauts paplašinātajā kandidātu sarakstā. Šajā sezonā viņam loma ASVEL sastāvā nav bijusi pārāk liela. Francijas līgā viņš 9,5 minūtēs guvis 3,3 punktus un izdarījis vienu piespēli, bet ULEB Eirolīgā vidēji 11,5 minūtēs Lomažs izcēlies ar 4,5 punktiem un izdarījis 0,8 rezultatīvas piespēles.

"Bija sarunas vairāku nedēļu garumā. Bija laba komunikācija, klubs bija pretimnākošs. Tā kā 10 dienu laikā paredzēta viena spēle, klubs neredzēja problēmas mani atbrīvot. Man ir liels prieks pārstāvēt savu valsti," sacīja Lomažs

Vēl Latvijas izlases sastāvā iekļauts Artūrs Ausējs ("Ventspils"), Rolands Freimanis (Zelonas Guras "Stelmet Enea", Polija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Kaspars Bērziņš (BK "Ogre"), Artis Ate ("VEF Rīga), Jānis Bērziņš (Zelonas Guras "Stelmet Enea", Polija), Klāvs Čavars (Minskas "Cmoki", Baltkrievija), Aigars Šķēle ("VEF Rīga"), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Mārcis Vītols "VEF Rīga"), Mārtiņš Meiers ("Astana", Kazahstāna), Ingus Jakovičs (Varēzes "Obenjobmetis", Itālija), Kristers Zoriks ("VEF Rīga), Māris Gulbis ("Ventspils").

"Prieks ir par Zoriku, kurš spēlē labu basketbolu. Man patīk, kā viņš uzvedas laukumā, arī viņa ķermeņa valoda pārliecina. Freimanis un Bērziņš labi iekļāvušies VTB komandā," par sastāvu teica Štelmahers.

Pirmdien pēcpusdienā Latvijas valstsvienība ar līgumreisu dosies uz Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsētu Sarajevu, kur pirms kvalifikācijas spēlēm tiks organizēts "burbulis", lai spēlētājiem nodrošinātu drošus apstākļus. Latvijas basketbolisti tiksies ar Grieķiju un Bosniju un Hercegovinu.

"Kopā paredzēti trīs pilni treniņi, kas būs pusotras stundas gari, būs arī metienu un video analīze," par gatavošanos teica Štelmahers. "Visas komandas māk spēlēt basketbolu. Jānospēlē labāk aizsardzībā, jābūt pārliecinošākiem uzbrukumā."

Medijs MVP jau iepriekš rakstīja, ka Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandu treniņnometnes tuvuma dēļ Anžejs Pasečņiks nevarēs pārstāvēt izlasi, lai gan centra spēlētājs tika iekļauts starp kandidātiem. Tāpat rakstā "Kāršu namiņš rudens vētrās... Kā top basketbola izlase novembra 'burbulim'" tika ziņots, ka Covid-19 dēļ mačos nevarēs piedalīties Jānis Blūms un Artjoms Butjankovs.

Atlases turnīra H apakšgrupas vadībā ar divām uzvarām divās spēlēs atrodas Grieķijas izlase. Vienu panākumu divos mačus guvušas Bulgārijas un Bosnijas un Hercegovinas izlases, bet bez uzvarām palikusi Latvijas valstsvienība. Pamatturnīram kvalificēsies trīs labākās vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!