Eiropas Sieviešu basketbola līga (EWBL) nākamajā sezonā plāno palielināt komandu skaitu, taču saglabāt turnīra norises konceptu, sarunā ar aģentūru LETA pauda līgas prezidents Igo Zanders.

Svētdien noslēdzās EWBL turnīrs, kura finālmačā Latvijas komanda "TTT Rīga" ar rezultātu 73:63 apspēlēja Baltkrievijas klubu Minskas "Cmoki", kamēr spēlē par bronzas medaļām uzvaru izcīnīja Rostovas "Rostov-Don", pārspējot Čehijas vienību Brno "Žabiny".

""TTT Rīga" basketbolistes bija pelnījušas uzvaru, viņām bija ļoti grūta sezona. Bija jāaizvada gari un grūti pārbraucieni Eirolīgā, kurā viņas iekļuva astoņu spēcīgāko Eiropas komandu vidū. Iepriekšējā nedēļā vēl bija Baltijas valstu turnīra fināls Viļņā, un uzreiz nākamajā dienā tāls lidojums uz Rostovu. Ļoti priecājos, ka manas valsts komanda izcīnīja Eiropas Sieviešu basketbola līgas zeltu,” norādīja Zanders.

Līgas prezidents atklāja, ka turnīrs ar katru gadu attīstās un arī nākamajā sezonā tiek plānotas izmaiņas.

"Mēs ejam uz priekšu, soli pa solim. Pirmajā gadā līgā bija astoņas komandas, otrajā gadā jau par četrām vairāk. Pēc tam jau skaits pieauga līdz 16 komandām. Es domāju, ka nākamajā gadā skaits būs vēl lielāks - 18 vai 20. Plānots arī, ka tiks aizvadītas vairāk spēļu," piebilda Zanders.

EWBL prezidents izteicās, ka tiek plānots saglabāt kopējo līgas konceptu un izspēles kārtību. "Līgas konceptu neplānojam mainīt. Mēģināsim palikt pie esošā, taču esam gatavi uzklausīt katras komandas viedokli," norādīja Zanders, atklājot, ka jau šobrīd ir saņemti vairāki jauni ieteikumi turnīra uzlabošanai, tajā skaitā arī no "TTT Rīga" puses.

"Plānojam nemainīt izspēļu kārtību. Saglabāsim principu, ka netiek rīkotas atsevišķas spēles, bet gan sabraukumi. Atsevišķu spēļu kārtība sadārdzina piedalīšanos turnīrā, komandām ir daudz lielākas izmaksas. Es uzskatu, ka tas ir pilnīgi normāli, ka komandas spēlēs aizvada gan mājās, gan viesos," piebilda Zanders.

Runājot par finansiālo aspektu, viņš neslēpa, ka rīkotājiem šis turnīrs nav izdevīgs. "Katru gadu projektā tiek ieguldīti līdzekļi, mēs aktīvi meklējam sponsorus, vēlamies arī atbalstīt pašas komandas. Taču šis ir jauns projekts, ir jāpierāda sevi, jāattīsta idejas un jānostiprinās esošajā segmentā. Tikai pēc tam var domāt par peļņu," atzīmēja līgas prezidents.

"Šobrīd ir grūti runāt par finansiālo izdevīgumu, jo komandas naudas prēmijās saņem ap 10 000 eiro. Jāmin arī tas, ka līgai nav neviena naudas sponsora. Mums pamatā ir divi atbalstītāji, kas atbalsta ar balvām un tehnisko nodrošinājumu," teica Zanders, atklājot, ka šogad "TTT Rīga" kā pirmās vietas ieguvējas saņēma 5 000 eiro lielu naudas balvu.

Tiesa, pašām komandām dalība EWBL uzskatāma pat par ļoti izdevīgu, ne tikai finansiālā ziņā. "Es domāju, ka šī līga ir ļoti vajadzīga tām komandām, kuras spēlē vai grib spēlēt Eirolīgā. Tajā startējot izmaksas ir trīs vai četras reizes lielākas, dalība EWBL ir salīdzinoši ļoti izdevīga," piebilda Zanders.

"EWBL palīdz klubiem aizvadīt kvalitatīvas spēles, kurās pretī stājas augsta līmeņa komandas. Šādus pretiniekus, diemžēl, ne katra komanda var saņemt savā valstī. Daudzās valstīs, tajā skaitā Latvijā, nav kvalitatīva valsts čempionāta. Tāpēc viens no galvenajiem turnīra mērķiem ir nodrošināt komandām kvalitatīvu un augstas klases basketbolu," noslēdza Zanders.

Šajā sezonā EWBL čempionātā piedalījās 16 komandas, kas tika sadalītas divās grupās, bet pēc tam četras labākās no katras apakšgrupas iekļuva izslēgšanas turnīrā jeb ceturtdaļfinālā. Turnīra uzvarētāja tiek noteikta pēc finālčetrinieka formāta.

Šis turnīrs agrāk bija pazīstams kā Austrumeiropas sieviešu basketbola līga, bet nu tam dots globālāks nosaukums. Iepriekšējās divas sezonas "TTT Rīga" zaudēja šī turnīra finālā, bet 2016. gadā kļuva par tā uzvarētājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!