Foto: Publicitātes foto
"DELFI Sports" piedāvā ekskluzīvu basketbola NBA nedēļas apskatu, kuru veidojis populārais un ietekmīgais NBA žurnālists Kriss Šeridans no ESPN.com. Šeridans jau vairāk kā 15 gadus atspoguļo ne tikai NBA, bet arī starptautiska mēroga spēles. Piedāvājam mūsu lasītājiem jaunāko NBA nedēļas apskatu, kas veidots sadarbībā ar Krisu Šeridanu!

Tagad jau vairs nevienam nav noslēpums, ka Karmelo Entonijs vēlas aizmainīšanu uz Ņujorkas "Knicks".

Kriss Pols vēlētos to pašu - viņš pat par to pacēla šampanieša glāzi un uzsauca tostu Entonija kāzās pagājušajā vasarā. Taču tagad nav nekādas iespējas, ka tā notiks, jo Pola komandai - Ņūorleānas "Hornets" - ir noteikti ierobežojumi.

Šīs nedēļas sākumā NBA pieņēma vēl nebijušu lēmumu, nopērkot komandu no tās ilglaicīgā īpašnieka Džordža Šinna - cilvēka, kurš komandu kontrolēja vēl Šarlotā, tad arī Ņūorleānā, arī Oklahomā, kur komanda divus gadus spēlēja pēc tam, kad Ņūorleānu izpostīja viesuļvētra Katrīna. Arī pēc pārcelšanās 2008.gadā atpakaļ uz Ņūorleānu....

Šinns, kurš ir pārdevis savu jahtu un vienu no savām mājām, lai iegūtu līdzekļus finansiālās grūtībās nonākušajai komandai, vairākus mēnešu jau cenšas pārdot komandu. Viņš bija tuvu darījumam ar vienu no mazākajiem akcionāriem Geriju Čūestu, taču "British Petroleum" naftas platformas epopeja Meksikas līcī satriecoši ietekmēja viņa biznesu, izjaucot darījumu.

Šinns vēlāk NBA apliecināja, ka rindā esot vēl divi potenciālie pircēji, no kuriem viens vēlas komandas pārcelšanu uz Kanzassitiju, kur nav bijusi profesionālā basketbola komanda kopš 1985.gada, kad "Kings" pārcēlās uz Sakramento.

Iespēja, ka "Hornets" aizies no Ņūorleānas, sadusmoja NBA komisāru Deividu Sternu, kurš savulaik apsolīja palīdzēt Ņūorleānai atkopties no postošās viesuļvētras un atstāja komandu šajā pilsētā. (Kad NB Zvaigžņu spēle 2008.gadā notika Ņūorleānā, visām NBA zvaigznēm bija publiski ar darbiem jāpalīdz pilsētai. Viens no satriecošākajiem brīžiem no tās nedēļas nogales bija skats, kā Dirks Novickis neticamā ātrumā un ar apskaužamu precizitāti nokrāsoja jaunas mājas iekšējās sienas. Vēlāk viņš pastāstīja, ka krāsošanas tehnikas pamatus un noslēpumus iemācījies no tēva, kuram darbojās krāsu piegādes biznesā.)

Nepieļaujot, ka Šinns pārdos komandu citam īpašniekam un tas komandu vārētu pārcelt uz citu pilsētu, Sterns nolēma, ka līga pati (īstenībā, pārējo 29 klubi īpašnieki) gūs nepieciešamo naudu, lai nopirktu komandu no Šinna un viņa partneriem - par 300 miljoniem ASV dolāru. Tagad NBA un Sterns turpinās meklēt potenciālos pircējus, kuri paturēs komandu Ņūorleānā - nabadzībā slīkstošā pilsētā, kas tomēr ir zināms dārgakmens visā Amerikā. Spāņu un franču atstātais mantojums dod pilsētai arhitektūras un kultūras īpatnības, kādas nav nevienā citā ASV pilsētā.

Kas atkal mūs noved atpakaļ pie Pola un viņa vēlmes tikt aizmainītam. Ja skatās no vienkāršākās puses, Pols ir "Hornets" seja un populārākais sportists pilsētā. Ja Pols tiks aizmainīts, tad kluba vērtība neiedomājami kritīsies. Un tagad Sternam būs pēdējais vārds jebkurā lēmumā par pārejām, tāpēc nav nekādu cerību, ka viņš ļaus Polam atstāt komandu.

Runājot par Entoniju, Denveras "Nuggets" iedāvāja viņam pagarināt līgumu uz trīs gadiem par 65 miljoniem ASV dolāru. Taču viņš to noraidīja, un pēc sezonas kļūs par neierobežoti brīvo aģentu.

Nevēloties sezonas beigās par Entonju neko nesaņemt (kā Klīvlendas "Cavaliers" gadījumā ar Lebronu Džeimsu un Toronto "Raptors" gadījumā ar Krisu Bošu), "Nuggets" izstrādā vairākus maiņas variantus.

Pirms sezonas gandrīz tika noslēgts darījums par Entonija pārcelšanos uz Ņūdžersijas "Nets", taču pēdējā brīdī darījums nojuka. Galvenais iemesls - "Nets" neticēja, ka Entonijs parakstīs līgumu līdz 2014./2015.gada sezonai ieskaitot, kad komanda spēlēs jaunajā arēnā Bruklinā.

Un tagad, kad NBA sezonā sācies otrais mēnesis, tikai palielinās ticamība, ka Entonijs ir teicis "Nuggets", ka noslēgs jaunu ilglaicīgu līgumu, ja tiks aizmainīts uz Ņujorkas "Knicks".

Iekaisuša ceļgala dēļ Entonijs izlaida divas spēles pirms "Nuggets" svētdien viesojās pie "Knicks" slavenajā "Madison Squere Garden" arēnā. Nav noslēpums, ka Ņujorka un Denvera ir apspriedušas vairākus maiņas variantus, un ir ļoti liela iespējamība, ka komandas atradīs kopsaucēju tuvākajos divos mēnešos līdz 24.februārim, kad NBA beidzas spēlētāju pāreju laiks.

Ja darījums notiks, tad Entonijs spēlēs vienā komandā ar NBA Austrumu konferences pēdējo divu nedēļu labāko spēlētāju Emairu Studemairu, ar kuru kopā jau darbojās ASV izlasē 2004.gadā Atēnu olimpiskajās spēlēs. Starp citu, Studemairs ir galvenais pretendents arī uz šīs nedēļas labākā spēlētāja balvu, gūstot 34, 34 un 36 punktus "Knicks" uzvarās pār Minesotas "Timberwolves", Toronto "Raptors" un Vašingtonas "Wizards".

Pirms svētdienas spēles Ņujorkā "Knicks" bija uzvarējusi septiņās spēlēs pēc kārtas un 12 no pēdējām 13 spēlēm, un svētdien turpināja savu veiksmju sēriju, kas radījusi pēdējā desmitgadē neredzētu basketbola bumu Ņujorkā. Pēdējos desmit gados Ņujorkas komanda nav uzvarējusi nevienā NBA "play off" spēlē, bet pēc pēdējiem panākumiem tribīnes jau sākušas skandēt "M-V-P Studemairam!"

Vēl aizvadītajā nedēļā:

* Sestdien Dalasas "Mavericks" ar 101:97 pieveica Jūtas "Jazz" un izcīnīja 12.uzvaru pēc kārtas. Divas dienas pirms tam "Mavericks" īpašnieks Marks Kjubans izteica kārtējos dzēlīgos komentārus - šoreiz "dabūja" krievu oligarhs Mihails Prohorovs [Ņūdžersijas "Nets" jaunais īpašnieks], kuru Kjubans apsaukāja, lietojot arī vulgāru sieviešu dzimumorgānu eifēmismu, ziņoja kāds medijs.

* Lai gan Dalasas komandai ir 12 uzvaras pēc kārtas, "Mavericks" (19 uzvaras, 4 zaudējumi) kopvērtējumā atpaliek no Sanantonio "Spurs" (19 uzvaras, 3 zaudējumi). Bostonas "Celtics" sestdien ar 93:62 sagrāva Šarlotas "Bobcats" un izcīnīja 10.uzvaru pēc kārtas. "Bobcats" īpašnieks leģendārais Maikls Džordans klātienē vēroja kā viņa komanda gūst vismazāk punktus no visām komandām šosezon.

*NBA čempioni Losandželosas "Lakers" atkopās pēc četriem zaudējumiem pēc kārtas un izcīnīja trīs uzvaras pēc kārtas, bet piektdien zaudēja Čikāgā.

* Pārtrūka Andrē Millera (Portlendas "Trail Blazers") pēc kārtas aizvadīto 632 spēļu sērija, jo NBA viņu diskvalificēja par nesportisko piezīmi pret NBA debitantu Bleiku Grifinu no Losandželosas "Clippers". Millers un Grifins "bakstījās" pāris epizodēs, bet tad Millers, atgriežoties no uzbrukuma, lielā ātrumā ar plecu speciāli ietriecās Grifinā, kurš aizlidoja līdz basketbola groza konstrukcijām. Interesanti, ka tiesneši sodu nefiksēja, bet NBA pēc video atkārtojuma noskatīšanās piesprieda sodu. "Vispār, es jau gribēju iesist viņam stiprāk. Ja jau ir tāda iespēja, tad nododiet sveicienu," vēlāk teica Millers. Tagad starp spēlējošiem basketbolistiem garākā spēļu sērija ir Derekam Fišeram no Losandželosas "Lakers" - 435 spēles pēc kārtas.

* Nedēļas rezultatīvākais spēlētājs bija itālis Andreā Barnjāni (Toronto "Raptors"), kurš zaudētā spēlē pret Ņujorkas "Knicks" guva 41 punktu

* NBA sezonas labākā aizsardzības spēlētāja balvas četrkārtējais ieguvējs Bens Volless no Detroitas "Pistons" sestdien sasniedza karjeras rezultativitātes rekordu - spēlē pret Toronto "Raptors" guva 23 punktus.

* NBA zvaigzne Lebrons Džeimss par deviņiem miljoniem ASV dolāru iegādājās savrupmāju Maiami. Mājā ir sešas guļamistabas, astoņas vannas istabas, milzīgs vīna pagrabs, mājas kinoteātris un pašam sava piestātne divām jahtām.

Kriss Šeridans ir ilglaicīgs ESPN.com NBA apskatnieks. NBA un starptautiska līmeņa basketbola spēles viņš atspoguļo jau kopš 1993.gada. Seko viņam līdzi tviterī http://twitter.com/CSheridanESPN vai arī raksti e-pastus chrissheridannba@gmail.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!