Foto: F64

Latvijas basketbola klubam "VEF Rīga", pateicoties pareiziem lēmumiem sastāva komplektācijā, ir labas iespējas iekļūt ULEB Eiropas kausa izcīņas ceturtdaļfinālā, uzskata portāla "Delfi" aptaujātie eksperti.

Tas, vai "VEF Rīga" iekļūs turnīra ceturtdaļfinālā, izšķiries otrdien Eiropas kausa izcīņas otrā posma – TOP 16 – pēdējā I apakšgrupas spēlē ar latviešu uzbrucēja Rihards Kuksika pārstāvēto Spānijas komandu "Valencia Basket". Abu komandu pirmajā tikšanās reizē Latvijas klubs piedzīvoja smagu zaudējumu ar rezultātu 49:80. Tomēr tagad "VEF Rīga" sastāvā veikusi pāris izmaiņas, bet Spānijas komanda jau nodrošinājusi vietu turnīra nākamajā kārtā.

"Izredzes, protams, ir, jo komanda pēdējā laikā spēlē krietni labāk, nekā to darīja abu vienību pirmajā tikšanās reizē Valensijā. Tagad "VEF Rīga" ir izcīnījusi deviņas uzvaras pēc kārtas visos turnīros, un var redzēt, ka basketbolisti tic saviem spēkiem," teica basketbola spēļu komentētājs Edgars Buļs. ""Valencia Basket" ir ļoti stipra komanda, bet nav viņi tik spēcīgi un mēs neesam tik vāji, kā izskatījāmies Valensijā. Rīgā vefiņš neļaus pretiniekiem tik labi spēlēt, plus Spānijas komandai ir nodrošināta pirmā vieta grupā, kas varētu viņus nedaudz atslābināt. Cik es zinu, viņi Rīgā ieradušies stiprākajā sastāvā, bet atbraukuši pa taisno no spēles vietējā čempionātā pret Malagas "Unicaja". Tāpēc ir ļoti liela iespējamība, ka viņu treneris savus līderus varētu pietaupīt, jo kādam varētu būt mikrotraumas."


"Valencia Basket" aktīvi cīnās par vietu Spānijas čempionāta izslēgšanas spēlēs un nākamā spēle šajā turnīrā viņiem ir jau sestdien, tāpēc mačā, kurā nekas vairāk neizšķiras, viņi varētu pietaupīt pāris līderus, bet kurus un cik – tas jau ir cits jautājums. Un vai "VEF Rīga" spēs to izmantot – tas ir otrs jautājums. Spānijas komanda noteikti nepadosies, jo tādas spēcīgas komandas gods to neļauj darīt," viņš turpināja.

Tikmēr bijušais basketbolists Uģis Viļums, kurš spēlējis "VEF Rīga" galvenā trenera Ramūna Butauta vadībā, uzskata, ka gaidāmajā cīņā svarīga būs basketbolistu koncentrēšanās.

"Es uzskatu, ka "VEF Rīga" ir izdarījuši pareizos secinājums sastāva komplektācijas ziņā, un pēdējā spēle Čehijā pierādīja, ka viņi ar šādu sastāvu var spēlēt pret spēcīgiem pretiniekiem," teica Viļums. "Galvenais ir noskaņoties aizsardzībā un prātīgi spēlēt uzbrukumā. "Valencia Basket" nedēļas nogalē bija grūta spēle Spānijas čempionātā pret "Unicaja" komandu, kas arī mums dod zināmu priekšrocību. Tāpat viņi I grupā jau ir izcīnījuši pirmo vietu, tāpēc viņiem zemapziņā varētu būt doma, ka neko jau vairs nevajag no šīs spēles."

Tikmēr Ziedonis Jansons, kurš aizvadītajā vasarā trenēja Latvijas U-19 izlasi pasaules čempionātā, uzsvēra, ka gaidāmās spēles rezultāts būs atkarīgs ne tikai no "VEF Rīga" basketbolistiem, bet arī no tā, kādā sastāvā spēlēs pretinieki.

"Ja "Valencia Basket" atbrauks uz Rīgu un spēlēs ar maksimālu atdevi, protams, tad būsim reāli, būs ļoti grūti cīnīties ar šādas klases komandu. Tajā pašā laikā, ja viņi atbrauks un būs ieslēguši saudzējošo režīmu, tad ir izredzes. Pēc nesmukās sagrāves izbraukumā, saprotams, ka visi rīdziniekiem paredz zaudējumu. Šoreiz varbūt nav tik daudz atkarīgs no VEFa, nekā no "Valencia Basket"," izteicās Jansons.

Tikmēr visi eksperti bija vienisprātis, ka amerikāņu centra spēlētāja Kortnija Simsa atlaišana bija pareizs lēmums, jo viņš krita ārā no komandas spēles aizsardzībā.

"Protams, ka varētu pietrūkt Simsa punkti uzbrukumā, bet tajā pašā laikā es pilnībā piekrītu komandas vadībai, jo viņa gūtie punkti pilnībā nekompensē to, ko viņš zaudē aizsardzībā," teica Buļs. "Viņš grāva komandas kopēju garu, jo četri spēlētāji laukumā cīnās, bet viens ielaiž visus punktus. Kopš viņu izņēma no rotācijas, tad "VEF Rīga" atkal sāka uzvarēt."

To pašu uzsvēra arī Viļums: "Ja četri spēlētāji spēlē aizsardzībā, bet viens to nedara, vienalga kāds cilvēks viņš būtu, mikroklimats komandā pasliktinās. To arī varēja redzēt uz "VEF Rīga" spēlētāju soliņa. Basketbolistu sejās bija redzams, ka viss kārtībā īsti nav. Arī aprunājoties ar spēlētājiem, viņi teica, ka visi ir baigi foršie cilvēki, bet kaut kas ar mikroklimatu īsti nav."

"Mana trenera filozofija ir tāda, ka es labāk vadu komandu, kurā nav izcilas zvaigznes, bet ir spēlētāji, kuri ir gatavi iziet laukumā un atdot visus savus spēkus, nekā spēlēt ar zvaigžņotu komandu un zīlēt, kurai zvaigznei būs tā lielā gribēšana spēlēt un kurai nebūs," stāstīja Jansons.


Savukārt Rīgas kluba pastiprinājums lietuvieša basketbolista Donalda Zavacka un igauņa Sīma-Sandera Venes personās esot komandai devis emocionālu pacēlumu.

"Varbūt ir skaidrs, ka lietuviešu un igauņu spēlētāji nav nekādas zvaigznes, bet ar viņiem mikroklimats komandā ir labāks. Tāpat tagad spēles stils kļuvis prognozējamāks un es tikai atbalstu vadības pieņemtos lēmumus," turpināja treneris.

"Es uzskatu, ka Zavacks ir ļoti labs papildinājums komandai, jo viņš dod pieredzi un tādu nosvērtību. Tāpat viņš ir labs spēlētājs aizsardzībā, dara melno darbu un dod lietuviešu nekaunību laukumā. Viņš 2009.gadā ir uzvarējis Eiropas kausā [spēlējot "Lietuvos Rytas" komandā]. Runājot par Veni, viņš tika ņemts kā Kristapa Janičenoka aizvietotājs, un pirmajā brīdī šķita, ka viņš varētu būt ļoti labs spēlētājs, bet pēdējos mačos parādās, kāpēc viņš nav nostiprinājies Kauņas "Žalgiris" sistēmā," sacīja Edgars Buļs. Pietrūkst viņam sportiskās nekaunības un izskatās, ka viņš ir guvis savainojumu. Pieļauju domu, ka viņš otrdienas mačā varētu vispār nespēlēt."

"Zavacks ir labs pastiprinājums ar savu cīņas sparu un precīzajiem metieniem. Tāds arī bija vajadzīgs," turpināja bijušais basketbolists Viļums. "Ja Simss tāpat spēlētu un cīnītos aizsardzībā, tad viņš joprojām būtu komandā. Zavacks ir tieši tāds spēlētājs, kurš patīk jebkuram trenerim, jo viņš var iemest, ir stabils aizsardzībā un ir ļoti labs komandas, kurš nebojā mikroklimatu."

Kamēr Buļs izteica viedokli, ka Butauts spēs savākt savus spēlētājus izšķirošajai spēlei, tikmēr Viļums un Jansons uzsvēra, ka pašiem spēlētājiem ir jāsakoncentrējas gaidāmajai cīņai.

"Domāju, ka noteikti Butauts spēs mobilizēt savus spēlētājus. Viņa viena no stiprākajām pusēm ir šī psiholoģiskā komandas sagatavošana atbildīgiem mačiem. To viņš ir pierādījis ne vienu reizi vien," stāstīja basketbola spēļu komentētājs. "Par to vispār nevajadzētu būt šaubu. Galvenais jautājums ir tas, vai mūsu spēlētājiem pietrūks meistarības un pārliecības, ka šāda komanda ir uzvarama, bet viņiem visi 12 spēlētāji ir ļoti spēcīgi. Lai arī Kuksiks nepiedalījās pēdējā Spānijas čempionāta spēlē, mēs nevaram teikt, ka viņš ir vājš spēlētājs."

"Šis mačs būs rakstura pārbaude. Tajā varēs redzēt, kurš ir gatavs uzvarēt tādu komandu kā "Valencia Basket"," uzskata Buļs.

"Šajā brīdī trenerim īsti pat nav, ko teikt, jo spēlētāji ir pietiekami profesionāli, lai saprastu šīs spēles nozīmīgumu," teica Viļums. "Tāpēc trenerim kaut kā īpaši motivēt spēlētājus nevajadzēs. Butauta vadītās komandas ļoti labi spēlē mājās. Ja izbraukumos komanda kaut kā palaižas, tad mājās viņš vienmēr ir labi spēlējis."

"Manas prognozes ir tādas – ja "VEF Rīga" neuzvarēs, tad vismaz pēc spēles varēs teikt, ka viņi ir izdarījuši visu, ko varēja. Taču es domāju, ka VEFs vinnēs."

Līdzīgi izteicās arī Jansons: "Spēlētājiem, kas šajās komandās saņem pietiekami lielu algu, pašiem ir jāmāk mobilizēties šai cīņai. Domāju, ka šajā brīdī, atskaitot dažus neprognozējamos melnādainos viesstrādniekus, komandā ir veselīga gaisotne un motivēti spēlētāji. Viņi paši saprot, ka uzvaras gadījumā tas būs solis uz priekšu tur, kur mēs sen neesam bijuši. Protams, arī trenerim jāmotivē, taču spēlētājiem arī jābūt pietiekoši motivētiem, un domāju, ka tādi viņi arī ir."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!