Foto: FIBA

Jannis Adetokunbo un Tailers Dorijs piektdien kaldināja Grieķijas vīriešu basketbola izlases uzvaru Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra pirmajā spēlē.

Grieķija Milānā C apakšgrupas duelī ar rezultātu 89:85 (24:16, 22:14, 24:32, 19:23) pārspēja Horvātiju.

Horvātiem pamatlaika pēdējās minūtes ievadā bija iespēja panākt neizšķirtu 84:84, taču Adetokunbo bloķēja Ivica Zubaca metienu. Sekoja atbildes uzbrukums, kura noslēgumā Adetokunbo pēc Nika Kalatesa piespēles trieca bumbu grozā no augšas. Tāpat Adetokunbo deviņas sekundes pirms finālsvilpes ar bloku liedza Dželīna Smitam izpildīt tālmetienu un pēc vēl vienas Kalatesa piespēles veica trīspunktu gājienu - 89:82. Smits spēli noslēdza ar tālu "trejaci", taču mača iznākumu tas nemainīja.

Adetokunbo maču noslēdza ar 27 punktiem, 11 atlēkušajām bumbām, sešām rezultatīvām piespēlēm un trīs bloķētiem metieniem, bet Dorsijs guva 27 punktus, realizēja piecus tālmetienus un izcīnīja piecas bumbas zem groziem. Dimitris Agravanis guva 11 punktus, bet, tāpat kā Adetokunbo, ar sešām rezultatīvām piespēlēm atzīmējās Kalatess.

Horvātijas izlasē rezultatīvākais ar 23 punktiem bija Smits, kurš pievienoja arī piecas bumbas zem groziem un četras rezultatīvas piespēles. 19 punkti un septiņas atlēkušās bumbas bija Bojanam Bogdanovičam, 18+5 šajos statistikas rādītājos sakrāja Krunoslavs Simons, 11+5 Zubacs un 10+8 - Mario Hezonja.

Pirms tam šajā apakšgrupā Latvijas trenera Ainara Bagatska vadītā Ukrainas izlase ar 90:61 (22:17, 20:15, 24:12, 24:17) uzvarēja Lielbritānija.

Vakarā Milānā grupas saimniece Itālija spēkosies ar Igauniju.

Tikmēr Prāgā Polija ar rezultātu 99:84 (29:18, 17:28, 23:17, 30:21) uzvarēja D apakšgrupas saimnieci Čehiju.

Poliju līdz uzvarai aizveda Mateušs Ponitka, kurš guva 26 punktus un atdeva deviņas rezultatīvas piespēles, 23 punkti bija Entonijam Derelam Sloteram, bet 14 un 12 punktus guva, kā arī izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas un atdeva četras rezultatīvas piespēles Aleksandrs Balcerovskis un Mihals Sokolovskis.

Čehiem 17 punktus guva Jans Veselijs un 13 punktus iemeta Jaromīrs Bohačīks. Tomāšs Satoranskis izdalīja sešas rezultatīvas piespēles, bet punktus neguva.

Pirmajā D grupas spēlē Izraēla pagarinājumā pieveica Somiju ar 89:87 (16:27, 24:13, 21:18, 18:21, 10:8), bet vēl šajā grupā tiksies Serbija un Nīderlande.

Meistarsacīkšu spēles tiešraidē iespējams vērot tiešsaistes platformā "Go3".


Meistarsacīkšu spēles tiešraidē iespējams vērot tiešsaistes platformā "Go3".

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēlēs, kuras sākot ar 10.septembri norisināsies Berlīnē. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B grupu komandas, kā arī C un D grupu labākās vienības.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, par čempioniem kļūstot pirmo reizi. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts notiek no 1. līdz 18.septembrim.

Nākamais Eiropas čempionāts norisināsies pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Šim finālturnīram bija jānotiek 2021.gadā, taču tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, gadu vēlāk pulcējas arī kontinenta spēcīgākie basketbolisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!