Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) no tiesāšanas Eiropas čempionātā atstādinājusi soģus, kuri svētdien pārraudzīja skandalozo Lietuvas un Vācijas dueli, vēsta grieķu sporta medijs SDNA.

Lietuvas un Vācijas cīņa noslēdzās otrajā pagarinājumā ar vāciešu uzvaru 109:107. Tomēr par skandalozu šo spēli padarīja epizode trešās ceturtdaļās beigās, kad Vācijas izlases galvenajam trenerim Gordonam Herbertam piešķīra tehnisko piezīmi, taču sekojošais lietuviešu soda metiens tā arī netika izpildīts.

Vēlāk tiesneši savu kļūdu saprata un piedāvāja soda metienu izpildīt pašās pamatlaika beigās, kad rezultāts bija 89:89. Ja tas tiktu izpildīts un realizēts, lietuvieši septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām iegūtu priekšrocību. Vācija gan nepiekrita un draudēja ar protestu, un soda metiens netika izpildīts, duelim turpinoties divos pagarinājumos.

Tieši pirms Herberta saņemtās tehniskās piezīmes, vācieši nopelnīja piezīmi pret lietuviešu zvaigzni Jonu Valančūnu. Pēc FIBA noteikumiem vispirms bija jāizpilda soda metiens par tehnisko piezīmi, bet pēc tam par pārkāpumu pret Valančūnu. Tomēr tas netika izdarīts, turklāt pēc tam spēles oficiālajā protokolā tika ierakstīti trīs garām aizmesti soda metieni, no kuriem viens - par it kā tehnisko piezīmi - pēcāk tika dzēsts.

Lietuvieši par šo epizodi iesniedza protestu, ko FIBA noraidīja, jo tas iesniegts pārāk vēlu.

Šo spēli tiesāja itālis Manuels Mazoni un divi poļu arbitri Vojcihs Liška un Mihals Procs (attēlā). SDNA ziņo, ka FIBA lēmusi tiesnešus atstādināt no turnīra, turklāt viņi jau esot atstājuši Ķelni, kur notiek B grupas spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!