Foto: AP/Scanpix/LETA
Lietuvas vīriešu basketbola izlase sestdien Eiropas čempionāta (EČ) astotdaļfinālā pagarinājumā piedzīvoja neveiksmi.

Lietuva ar rezultātu 94:102 (20:19, 25:21, 23:23, 15:20, 11:19) pagarinājumā atzina Spānijas pārākumu.

Otrās ceturtdaļas vidū pie trešās personīgās piezīmes tika Jons Valančūns, taču tas neliedza lietuviešiem doties pārtraukumā ar piecu punktu pārsvaru.

Trešajā ceturtdaļā lietuviešiem izdevās iekrāt lielāko pārsvaru mačā, kas bija 11 punkti, tomēr pirms noslēdzošā ceturkšņa Spānijas deficīts atkal bija pieci punkti. Tuvojoties mača izskaņai spāņi panāca 74:75, bet pēc diviem precīziem Igna Brazdeiķa soda metieniem lietuvieši atguva trīs punktu pārsvaru.

Divas minūtes līdz spēles beigām Spānija pirmo reizi otrajā puslaikā izlīdzināja rezultātu (78:78) un pēc tam arī, pateicoties Šavi Lopesa-Arostegi metienam, izvirzījās vadībā. Pēdējā minūtē pēc Brazdeiķa tālmetiena sekoja vēl viens rezultatīvs Spānijas uzbrukums, kas ļāva saglabāt viena punkta pārsvaru.

Noslēdzošajās 16 spēles pamatlaika sekundēs spāņi guva vēl vienu punktu no soda metienu līnijas, bet pēdējā sekundē bumbu grozā "iebakstīja" Brazdeiķis, izlīdzinot rezultātu un panākot pagarinājumu.

Spēles pagarinājumā veiksmīgāk spēlēja Spānija, pēdējā minūtē veicot septiņu punktu izrāvienu, kas ļāva svinēt panākumu.

Lietuvu no zaudējuma neglāba Mindauga Kuzminska 18 gūtie punkti un Brazdeiķa 17 punkti, kamēr vēl 15 guva Lukass Lukevičs un Valančūns, kurš arī izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas.

Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 28 punktiem un astoņām rezultatīvām piespēlēm bija Lorenso Brauns. Vēl 21 punktu un astoņas atlēkušās bumbas pievienoja Villijs Ernangomess.

Spānija ceturtdaļfinālā spēkosies ar Somijas un Horvātijas dueļa uzvarētāju.

Dienas pirmajā astotdaļfināla spēlē Francija ar rezultātu 87:86 pagarinājumā pārspēja Turciju, bet pēc tam Slovēnija ar 88:72 uzvarēja Beļģiju, kamēr Vācija ar 85:79 guva panākumu pār Melnkalni.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēlēs. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B grupu komandas, kā arī C un D grupu labākās vienības.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, par čempioniem kļūstot pirmo reizi. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts notiek no 1. līdz 18.septembrim.

Nākamais Eiropas čempionāts norisināsies pēc trim gadiem, vienu no apakšgrupām un izslēgšanas turnīru uzņemot Rīgai.

Šim finālturnīram bija jānotiek 2021.gadā, taču tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu tika pārceltas Tokijas olimpiskās spēles, gadu vēlāk pulcējas arī kontinenta spēcīgākie basketbolisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!