Foto: FIBA

Pašreizējā Eiropas čempione basketbolā Slovēnija ceturtdien 2022.gada meistarsacīkšu pirmajā spēlē divu kontinenta grandu mačā pārspēja Lietuvu.

Ķelnē notikušajā B apakšgrupas spēlē Slovēnijas basketbolisti uzvarēja ar rezultātu 92:85 (27:27, 24:21, 18:19, 23:18).

Spēles pirmos 12 punktus slovēņi guva, realizējot četrus tālmetienus, un gandrīz visu ceturtdaļu vadībā bija pašreizējie Eiropas čempioni, tomēr pirmās desmit minūtes noslēdzās neizšķirti 27:27. Komandām demonstrējot augstu metienu precizitāti un rezultatīvu spēli, pirmajā puslaikā abas bija tuvu 50 punktu robežai - 51:48 Slovēnijas izlases labā.

Otrais puslaiks vairs nebija tik rezultatīvs un nevienai no komandām neizdevās iekrāt ievērojamu pārsvaru. Pēdējo reizi slovēņi vadībā izvirzījās nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām, kad Maiks Tobijs pēc Lukas Dončiča piespēles panāca 82:81. Gorans Dragičs pievienoja precīzu metienu no tālienes un vienu "sodiņu" iemeta Tobijs.

Nepilnas divas minūtes pirms finālsvilpes lietuviešu izredzes atspēlēties iedragāja Domanta Saboņa nesportiskais pārkāpums pret Dončiču, kas slovēnim ļāva izpildīt divus soda metienus un viņš bija nekļūdīgs - 88:81. Slovēnijas basketbolisti vadību noturēja un uzvarēja ar 92:85.

Rezultatīvākais uzvarētājiem bija Tobijs, kurš guva 24 punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, 19 punkti bija Goranam Dragičam, bet 14 punkti, sešas bumbas zem groziem un desmit rezultatīvas piespēles - Dončičam. Tāpat 14 punktus guva Jaka Blažičs.

Lietuviešiem 19 punkti bija Mindauga Kuzminska kontā, 18 guva Marjus Grigonis, 14 punkti bija Lukam Lekavičam, desmit iemeta Sabonis, bet deviņus punktus guva un 12 atlēkušās bumbas izcīnīja Jons Valančūns.

Slovēnijas izlases ierašanos spēles arēnā aizkavēja misēklis no organizatoru puses. Eiropas čempioniem netika nodrošināts autobuss no viesnīcas uz arēnu un basketbolistiem nācās izmantot taksometru pakalpojumus.

Pirmajā šīs grupas spēlē Bosnija un Hercegovina uzvarēja Ungāriju ar rezultātu 95:85 (17:23, 28:23, 28:17, 22:22). Grupas noslēdzošajā spēlē tiksies Vācija un Francija.

Ķelnē ieradusies arī Dončiča pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Dalasas "Mavericks" vadība, kas vakarā vēros, kā tiek iemūžināts komandas un Vācijas izlases leģendas Dirka Novicka krekls ar 14.numuru.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēlēs, kuras sākot ar 10.septembri norisināsies Berlīnē. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B grupu komandas, kā arī C un D grupu labākās vienības.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, par čempioniem kļūstot pirmo reizi. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts notiks no 1. līdz 18.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!