Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc saviem mačiem Eiropas čempionātā basketbolā protestus iesniegušas Lietuvas un Turcijas izlases.

Lietuvas basketbola izlase svētdien savā trešajā turnīra mačā ar 107:109 otrajā pagarinājumā zaudēja Vācijai, joprojām Eiropas čempionātā cīnoties bez uzvarām.

Pēc neveiksmes lietuvieši ar protestu aicināja pievērst uzmanību epizodei trešās ceturtdaļas beigās - Vācijas valstsvienības trenerim Gordonam Hertbertam piešķīra tehnisko piezīmi, taču Lietuva tā arī neizmeta soda metienu, kas šādās situācijās pēc noteikumiem ir jādara.

Tomēr Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) šo protestu ir noraidījusi, jo Lietuvas puse to neesot iesniegusi atbilstoši noteikumiem jeb 60 minūšu laikā pēc spēles.

Lietuvas valstsvienības galvenais treneris Kazis Maksvītis pēc cīņas atklāja, ka tiesneši, saprotot pieļauto kļūdu, vēlējušies lietuviešiem piešķirt soda metienu pamatlaika izskaņā, taču Vācija kategoriski iebildusi un draudējusi iesniegt protestu, no kā arbitri nobijušies.

Protestu svētdien iesniedza arī Turcija. Arī šī komanda divu pagarinājumu trillerī ar 83:88 zaudēja Gruzijai, bet mačā neiztika bez vairākiem asumiem.

Kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas četras minūtes un 48 sekundes, savā starpā saķērās turks Furkans Korkmazs un gruzīns Duda Sanadze, par ko abi tika patriekti no spēles. Kā vēlāk pavēstīja Turcijas komanda, Korkmazam pēc tam tunelī uzbrukuši trīs Gruzijas spēlētāji - bez Sanadzes arī Tornike Šengelija un Goga Bitadze, turklāt iesaistījusies arī apsardze.

Turcija jau piedraudējusi, ka tā pametīs Eiropas čempionātu, ja rīkotāji tai nesniegs videonovērošanas kameru ierakstus.

Tomēr protestu Turcija iesniedza tieši par Korkmaza un Sanadzes incidentu. Sods šajā epizodē tika piešķirts 4:48 minūtes līdz pamatlaika beigām, taču spēles laiks tobrīd netika apturēts un tika zaudētas 22 sekundes, kas varēja izšķirt mača likteni.

Viens no šī mača tiesnešiem bija latvietis Gatis Saliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!