Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Ar uzvarām Eiropas čempionātu basketbolā ceturtdien sāka spēcīgā Spānijas izlase, kā arī Turcija un Bosnija un Hercegovina.

Spānija A apakšgrupas spēlē ar rezultātu 114:87 (28:17, 29:18, 32:31, 25:21) Gruzijā sagrāva Bulgāriju.

Spāņi pārliecinoši sāka pirmo ceturtdaļu, jau pēc mazāk nekā septiņām spēlētām minūtēm sakrājot 11 punktu pārsvaru. Otrās ceturtdaļas laikā bulgāriem izdevās samazināt deficītu līdz deviņiem punktiem, taču Spānijas basketbolisti pārtraukumā devās ar pārliecinošā vadībā ar 57:32.

Trešajā ceturtdaļā abas komandas spēlēja ļoti rezultatīvi, gūstot 32 un 31 punktu, kam sekoja nedaudz mazāk rezultatīva spēles pēdējā ceturtdaļa, taču tas neliedza spāņiem gūt panākumu ar 27 punktu pārsvaru.

Uzvarētāju rindās 17 punktus guva Lorenso Brauns, kurš arī piecas reizes rezultatīvi piespēlēja, kamēr vēl 16 punktus un sešas atlēkušās bumbas pievienoja Villijs Ernangomess, un ar 14 gūtajiem punktiem izcēlās Rūdijs Fernandess.

Bulgārijas izlasē Aleksandars Vezenkovs sakrāja 25 punktus un 11 atlēkušās bumbas, tiekot pie "double-double", bet 16 punktus pievienoja Pavlins Ivanovs.

Dienas otrajā spēlē Gruzijā Turcijas basketbola izlase ar rezultātu 72:68 (14:18, 27:13, 12:20, 19:17) uzvarēja Melnkalni.

Vēl pusminūti pirms finālsvilpes ar 67:68 vadībā bija Melnkalne, taču 24 sekundes pirms pamatlaika beigām Furkans Korkmazs panāca 69:68 turku labā. Otrā laukuma galā Vladimir Mihailovičs astoņas sekundes pirms beigām nerealizēja tālu divpunktnieku, turklāt Marko Simonovičs pārkāpa noteikumus uzbrukumā. Noslēdzošajā uzbrukumā Korkmazs realizēja pēdējās sekundes tālmetienu gandrīz no centra līnijas un panāca galarezultātu 72:68.

Ar 18 punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm uzvarētājiem izcēlās Šeins Larkins, 15 punktus guva Džedi Osmans, bet 12 punkti un sešas atlēkušās bumbas bija Alperenam Šenginam. Korkmazs maču pabeidza ar deviņiem punktiem.

Melnkalnes izlasē 18 punktus guva un sešas bumbas zem groziem izcīnīja Bojans Dubļevičs, bet 13+7 šajos statistikas rādītājos sakrāja Simonovičs.

Tikmēr Ķelnē B apakšgrupas duelī Bosnija un Hercegovina uzvarēja Ungāriju ar rezultātu 95:85 (17:23, 28:23, 28:17, 22:22).

Bosniešiem 19 punktus guva, četras bumbas zem groziem izcīnīja un divus metienus bloķēja Jusufs Nurkičs, tāpat 19 punkti bija Džananam Musam, kurš arī pievienoja piecas atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles. Ar 18 punktiem piebalsoja Džons Robersons, bet 16 punkti un deviņas bumbas zem groziem bija Miralemam Halilovičam.

Ungārijas izlasē 20 punkti un sešas rezultatīvas piespēles bija Silārdam Benkem, kamēr Ādams Hanga guva 16 punktus un savāca septiņas bumbas zem groziem.

Pēc apļa cīņām katras grupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēlēs, kuras sākot ar 10.septembri norisināsies Berlīnē. Astotdaļfinālā savā starpā tiksies A un B grupu komandas, kā arī C un D grupu labākās vienības.

Šī ir ceturtā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem priekšsacīkšu spēles tiek aizvadītas četrās dažādās valstīs.

2017.gadā par Eiropas čempioniem basketbolā kļuva Slovēnijas izlases spēlētāji, par čempioniem kļūstot pirmo reizi. Slovēnija, kura ceturtdaļfinālā uzvarēja Latviju, finālā pieveica Serbiju. Cīņā par trešo vietu Spānija apspēlēja Krieviju.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalījusies 14 reizes, taču šoreiz finālturnīram kvalificēties neizdevās, H grupā paliekot pēdējā vietā aiz Bosnijas un Hercegovinas, Grieķijas un Bulgārijas.

Eiropas čempionāts notiks no 1. līdz 18.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!