Foto: F64

Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas izveidošana nostādīs Latvijas klubus vēl nebijušā bēdīgā situācijā, jo pie spēlēšanas Eiropas klubu turnīros tiks tikai viena komanda, kas vēl nekad nav bijis, pastāstīja ''VEF Rīga'' dibinātājs, VEF basketbola skolas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lauva.

Pirmdien Minhenē notika FIBA Čempionu līgas sanāksme, kurā piedalījās arī Lauva, kurš mājās atgriezās ar divējādiem iespaidiem. ''Cilvēki, kuri uzņēmušies Čempionu līgas organizāciju, uzstājās pārliecinoši. FIBA, kas iepriekš atstāja ļoti vāji menedžētas organizācijas iespaidu, tagad sāk izskatīties pēc mūsdienu prasībām atbilstošas organizācijas,'' sacīja Lauva.

''Tika paziņots, ka ir piesaistīts stratēģiskais partneris, kurš gatavs investēt 500 miljonus eiro. Uzstāšanās bija pārliecinošas, varēja saprast, ka ir mērķi ilgtermiņā, gudra organizācija. Tas viss uz klātesošajiem klubiem atstāja iespaidu.''

''Diemžēl raugoties no Latvijas pozīcijām, skats ir bēdīgs,'' turpināja Lauva. ''Pirmkārt, Latvijai nebūs uzreiz vietas galvenajā turnīrā - Čempionu līgā. Otrkārt, gaidāma ļoti smaga cīņa kvalifikācijā. Ja nekvalificēsies, tad būs spēlēšana pēc ranga otrajā FIBA turnīrā, kam vēl nav dots nosaukums.''

Lauva arī norādīja, ka pēc klubu līmeņa Čempionu līga būs spēcīgāka nekā pašreizējais Eiropas Basketbola līgu apvienības (ULEB) Eiropas kausa modelis, kā spēcīgākajam turnīram paliekot ULEB Eirolīgai.

''Taču abos turnīros Latvijai iznāk tikai viena vieta. Tas ir visu laiku sliktākais piedāvājums, jo, visticamāk, spēlēs Latvijas čempionvienība, bet citas komandas, pat vicečempions paliktu vispār bez eirokausiem. Vismaz ''VEF Rīgai'' vēl ir iespēja spēlēt VTB līgā, bet pārējiem starptautiskos turnīros paliek vēl tikai Baltijas Basketbola līga,'' norādīja Lauva.

''Paudu iebildumus, taču mani laikam citi nesadzirdēja, jo 90 procentu diskusiju bija ar lielajām valstīm - Spāniju, Turciju, Krieviju kā dzīvot Čempionu līgai. Mums būs garantēta tikai viena vieta trešā līmeņa turnīrā! Valstij, kas producē laba līmeņa spēlētājus, kura ir pārstāvēta augstākajās divīzijās visās vecuma grupās Eiropas jaunatnes čempionātos,'' Lauva pauda lielu vilšanos.

Paredzams, ka Čempionu līgas dalībnieki un nosaukumi tiks apstiprināti nākamajā sanāksmē, kas paredzēta 20. martā.

Čempionu līgas pamatturnīrā plānotas 24 komandas, kuras vietu iegūs automātiski, bet vēl 32 komandas kvalifikācijā cīnīsies vēl par astoņām vietām. Latvijai atvēlēta viena vieta kvalifikācijā, kas paredzēta valsts čempionvienībai. Citos eirokausu turnīros Latvijaii vieta nav paredzēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!