Foto: F64

Eiropas čempionāta basketbolā vīriešiem 2025.gadā grupu turnīra rīkošana Rīgā varētu izmaksāt 4,515 miljonus eiro, savukārt grupu turnīra un finālposma sarīkošana - desmit miljonus eiro, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais informatīvais ziņojums "Par kandidēšanu uz 2025.gada Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem ("FIBA EuroBasket 2025") organizēšanu Latvijā".

Atbilstoši Latvijas Nacionālās sporta padomes lēmumam Latvijas Basketbola savienība (LBS) ir iesniegusi Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas nodaļai pieteikumu "FIBA EuroBasket 2025" grupas turnīra (6 komandas) un finālposma (16 komandas) organizēšanu Latvijā 2025.gadā, tomēr saskaņā ar FIBA noteikto procedūru LBS līdz šā gada 30.novembrim nepieciešams iesniegt arī Ministru kabineta kā nacionālās valdības garantijas.

Gadījumā, ja Latvija rīkotu tikai sešu komandu grupas turnīru, izmaksas 4,515 miljonu eiro apmērā veidotu jau samaksātie 40 000 eiro par pieteikuma reģistrāciju un pieteikuma izstrādi, divi miljoni eiro par licences maksu, 500 000 eiro par TV translāciju izmaksām, 250 000 par informācijas tehnoloģiju (IT) nodrošinājumu, 150 000 eiro depozīta maksājums, kā arī 1,575 miljoni eiro LBS tiešie organizēšanas izdevumi.

Savukārt gadījumā, ja Latvija iegūtu tiesības organizēt arī finālposma sacensības, desmit miljonu eiro izmaksas potenciāli veidotu 40 000 eiro par pieteikuma reģistrāciju un pieteikuma izstrādi, pieci miljoni eiro par licences maksu, 1,08 miljoni eiro par TV translāciju izmaksām, 250 000 eiro par IT nodrošinājumu, 300 000 depozīta maksājums, kā arī 3,3 miljoni eiro LBS tiešie organizēšanas izdevumi.

Ņemot vērā Latvijas Nacionālās sporta padomes pausto atbalstu "FIBA EuroBasket 2025" grupas turnīra un finālposma organizēšanai Latvijā, IZM aicina Ministru kabinetu atbalstīt "FIBA EuroBasket 2025" grupas turnīra un finālposma organizēšanu Latvijā.

Tāpat IZM aicina noteikt, ka jautājums par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu 2025.gada Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem organizēšanai Latvijā ir izskatāms valdībā gadskārtējā valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas laikā kopā ar visu nozaru ministriju iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem ņemot vērā valsts budžeta finansiālās iespējas.

Jau ziņots, ka pēdējos 15 gados Latvijā ir sarīkoti 12 pasaules un Eiropas čempionāti pieaugušo un jauniešu komandām, ieskaitot 2015.gada Eiropas čempionāta vīriešiem grupu turnīru. Toreiz izslēgšanas spēles noritēja Francijas pilsētā Lillē.

Ņemot vērā šo pieredzi, LBS apliecināja interesi piedalīties konkursā par tiesībām rīkot vienas grupas turnīru un arī finālposmu. Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdē minētais pieteikums tika vērtēts gan no sportiskā aspekta un sacensību ietekmes uz basketbola un sporta popularitāti sabiedrībā kopumā, gan arī tika vērtēts sacensību potenciālais ekonomiskais efekts un ieguvumi valsts tautsaimniecībai.

Latvijā vienreiz visas Eiropas meistarsacīkšu spēles ir notikušas. Tas notika 1937.gadā ar astoņu komandu līdzdalību. Pirmo reizi par čempioni kļuva ar tautiešiem no ASV pastiprinātā Lietuvas izlase, bet Latvija ierindojās sestajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!