Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) paziņojusi par 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu priekškvalifikācijas turnīru rīkošanu, kurā iespējama arī Krievijas izlases dalība.

Kā norāda FIBA, šie turnīri izveidoti, lai radītu iespēju par ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm cīnīties arī tām izlasēm, kas netika uz šogad augustā un septembrī gaidāmo Pasaules kausa finālturnīru.

"Ceļš uz olimpiskajām spēlēm ir atvērts 40 izlasēm, pateicoties šogad ieviestajiem FIBA olimpiskajiem priekšvalifikācijas turnīriem," teikts organizācijas paziņojumā.

Šie turnīri tiks veidoti no 28 izlasēm, kas spēlēja Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā kārtā, bet neiekļuva finālturnīrā. Lielbritānijas valstsvienība šai atlasei gan nav reģistrējusies, un to aizstās Horvātija - visaugstāk rangā esošā Eiropas komanda, kas nesasniedza Pasaules kausa atlases otro kārtu.

Savukārt pārējās 12 izlases izraudzītas pēc ranga - tās komandas, kuras neiekļuva Pasaules kausa atlases otrajā kārtā. Kā 12. valstsvienība ir tieši Krievija, kurai Eiropas rangā seko Bulgārija.

Krievijas un Baltkrievijas izlases ir izslēgtas no FIBA turnīriem, taču otrdienas preses relīzē organizācija pēkšņi pieļauj to dalību olimpiskajā priekškvalifikācijas turnīrā. Galējais lēmums tikšot pieņemts FIBA Centrālās padomes sēdē 28. aprīlī.

Tiesa, Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), kaut arī sper soļus pretī krievu un baltkrievu atgriešanai sacensībās, rekomendējusi, ka to iespējams darīt tikai kā neitrāliem atlētiem un bez piedalīšanās komandu spēlēs jeb tikai individuāli. Līdz ar to iespējamība, ka FIBA varētu ļaut Krievijas izlasei startēt olimpiskajā priekškvalifikācijā, šobrīd šķiet maza. Lēmumu par agresorvalstu dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs SOK vēl tikai pieņems.

Krievija joprojām īsteno plaša mēroga militāro uzbrukumu Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!