Lai gan jūlijā "OlyBet" Latvijas-Igaunijas līgas basketbola klubiem darbs pie finansējuma gūšanas gaidāmajai sezonai rit sparīgi, vairākums Latvijas vienību vadītāji atzīst, ka 2019./2020. gada sezonā, iespējams, nāksies startēt ar mazāku budžetu nekā pagājušajā sezonā. Komandu situācijas specifika atšķiras, tomēr visi secinājuši, ka uzņēmējiem nodokļu reforma ievērojami mazinājusi vēlmi atbalstīt sportu.

Šī vasara bijusi zīmīga ar finansiālām izmaiņām tieši diviem Latvijas vadošajiem klubiem. Pērnās sezonas Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempioni "VEF Rīga" pirmo reizi kopš 2009./2010. gada nepiedalīsies VTB Vienotās līgas čempionātā, kurā varenāko komandu maciņi ir pāris desmitu reižu biezāki nekā rīdziniekiem. Tā vietā VEF debitēs Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgā. Savukārt Latvijas-Igaunijas līgas čempioni "Ventspils" drīz pēc sezonas beigām paziņoja, ka komandai nākamsezon būs mazākas finansiālas iespējas.

Portāls "Delfi" sazinājās ar katra Latvijas kluba vadību, lai uzzinātu, kāda bijusi tā finansiālā rocība pagājušajā sezonā un kas sagaidāms nākotnē, kā arī lūdza attiecīgo pilsētu pašvaldībām atklāt tās artavu vietējās komandas budžetam.

Izteikts vairākums piekrita saviem kolēģiem, ka pesimistisko situāciju izveidojusi nodokļu reforma, kas stājās spēkā 2018. gada 1. janvārī. Iepriekš jau plaši aprakstītās izmaiņas, kuras pagājušogad sporta funkcionārus iedvesmoja izveidot iniciatīvu "Es atbalstu sportu", izskaidrojamas diezgan vienkārši. Uzņēmumiem pirms reformas bija iespēja samaksāt valstij uzņēmuma ienākuma nodokli (15%) vai ziedot sabiedriskā labuma organizācijām, tādējādi saņemot nodokļa atlaidi 75% apmērā. Reforma paredz, ka uzņēmējiem nav jāmaksā uzņēmuma ienākuma nodoklis, ja peļņa tiek reinvestēta pašā uzņēmumā. Zūdot finansiālajam pamatam ziedot, labdaru skaits ievērojami mazinājies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!