Foto: USA Today Sports/Scanpix

Nonāca savā sapņu komandā, bet tā izrādījās īsta bedre. Nopelnīja Visu zvaigžņu spēli, taču nedabūja tajā uzspēlēt. Iekļuva NBA "play-off", taču nu arī tas draud aiziet gar degunu... Šķiet, Kristapu Porziņģi profesionālajā karjerā vajā kādi nenokārtoti rēķini ar Laimes māti. Un šajā negāciju ķēdē visām Ņujorkas intrigām, plīsušajām ceļgala saitēm un vīrusa krīzei pa pēdām kaut kā organiski iederas arī, iespējams, nākamais izaicinājums: tikt skaidrībā, vai komandas biedrs patiešām ir... komandas biedrs.

Miljardi šurp, miljardi turp

Atgriežoties mājās no trīs izbraukuma spēļu sērijas pēdējā mača Bruklinā, trešdien Dalasai priekšā būtu krāšņa uzbrukuma basketbola izrāde (bet vienlaikus, iespējams, – joprojām ļoti nozīmīgs duelis, sadalot vietas Rietumu konferences otrajā četriniekā) pret Hjūstonu. Jau nākamceturtdien turpat savā laukumā – pret Oklahomsitiju – jānoslēdz regulārais čempionāts un oficiāli jāapzīmogo ceļazīme uz savām pirmajām izslēgšanas spēlēm kopš 2016. gada. Ar tēvišķa lepnuma pilnu smaidu tajā noraudzītos turpat pirmajā rindā laukuma malā sēdošais "Mavs" īpašnieks Marks Kjūbans. Tas būtu normālā pasaulē. Taču tā vietā Bruklina un visa Ņujorka šodien ir pasaules vīrusa drāmas centrālā skatuve, NBA basketbols – jau ceturto nedēļu kā iesaldēts, bet miljardieris Kjūbans kaismīgi tvīto nevis par gaidāmo "play-off", bet gan krīzi valsts ekonomikā un politikā.

NBA par nekavējošu sezonas apturēšanu paziņoja jau 11. martā – brīdī, kad tapa zināms par pirmo "Covid-19" gadījumu līgas spēlētāju vidū. Šodienas acīm skatoties, tas šķiet pašsaprotams solis, taču der atcerēties, ka tobrīd situācijas nopietnību apzinājās vien retais – ne tikai Latvijā, kas tobrīd vēl dzīvoja ikdienas, ne ārkārtas dzīvi, bet arī ASV, kur bezrūpīgais Baltā nama saimnieks turpināja nāciju aplaimot ar "mēs tiekam galā lieliski" un "tas drīz pazudīs". Uz šā fona NBA un tās komisāra Adama Silvera šķietami radikālā reakcija tobrīd raisīja šoku, taču šobrīd var secināt: ļāva noturēt nezvēru būrī, ne tikai apturot vīrusa izplatību spēlētāju vidū, kur tika atklāti vien 14 gadījumi, bet galvenokārt – pasargājot tos simtiem tūkstošu skatītāju, kas turpinātu apmeklēt sacensības klātienē.

Te jāsaprot, ka tas nebūt nav vienkāršs solis. Runa ir par ļoti jaudīgu biznesa mašinēriju (pēc "statista.com" datiem, peļņa 2018./19. gada sezonā – 8,76 miljardi), kur vadības sviras turklāt ir trīs atšķirīgu interešu vadītu šoferu rokās. NBA jeb klubu īpašnieki, NBPA jeb Spēlētāju asociācija un televīzijas tiesību īpašnieki – šī mijiedarbība nav vienkārša arī tad, kad jādala nopelnītie miljardi, tāpēc varam tikai iztēloties, kāda tā ir šobrīd – kad jāapglabā zaudētie. Šī ir situācija, kādu profesionālā sporta pasaule nekad nav piedzīvojusi un kam nav protokola nekādos līgas juridiskajos dokumentos. "Force majeure"? Iespējams. Taču ir iemesli, kādēļ tā pasludināšana NBA draudētu ar neparedzamām sekām. "Iesprostots" savos apartamentos Dalasā un vienu no guļamistabām pārvērtis improvizētā svaru zālē, šā strupceļa atrisinājumu gaida arī Kristaps Porziņģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!