Foto: AP/Scanpix/LETA

Svētdienas, 26. janvāra, rīts Ziemeļamerikā sākās traģiski - helikoptera avārijā bojā gāja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) un pasaules sporta superzvaigzne Kobe Braients.

Filadelfijā dzimušais Braients NBA skautu uzmanību izpelnījās vēl vidusskolas laikā Pensilvānijā, kur kļuva par vietējo zvaigzni, būdams tīneidžers.

Pēc vidusskolas absolvēšanas Braients izvēlējās nedoties uz augstskolu un tobrīd spēra netradicionālu soli - uzreiz doties uz NBA draftu. 1996. gada NBA draftā viņu tikai ar 13. numuru izvēlējās Šarlotas "Hornets", bet jau pirms drafta komanda bija panākusi vienošanos, ka ar 13. numuru izvēlētais basketbolists tiks nosūtīts uz Losandželosas "Lakers", pretī saņemot izcilo centru Vladi Divacu.

Braients vēl pirms NBA drafta trenējās Losandželosā, kas vēlāk kļuva par viņa mājvietu visā karjerā. 20 gadu ilgajā profesionālajā karjerā viņš bija uzticīgs "Lakers" komandai, kļūstot par vienu no visu laiku izcilākajām personībām pasaules sporta vēsturē.

Savas NBA karjeras laikā Braients piecreiz kļuva par NBA čempionu, vienreiz ieguva sezonas MVP balvu un divreiz tika atzīts par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju.

Braients savā karjerā vidēji mačā izcēlās ar 25 punktiem, 5,2 atlēkušajām bumbām un 4,7 rezultatīvām piespēlēm. Viņa rezultatīvākā sezona bija 2005./2006. gada sezonā, kad viņš izcēlās ar vidēji gūtiem 35,4 punktiem.

2006.gada 22.janvārī Braients guva 81 punktu uzvarā ar 122:104 pār Toronto Raptors. Viņam izdevās pārspēt Lakers kluba rezultativitātes rekordu, kas līdz tam piederēja Eldžinam Beiloram, kurš 1960.gadā vienā spēlē guva 71 punktu

Braients ir divkārtējs olimpiskais čempions, izcīnot zelta medaļas ar ASV valstsvienību 2008.gada Pekinas un 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs.

Pēc savas spožās NBA karjeras viņš pievērsās citiem projektiem, un ar savu īsmetrāžas filmu "Dārgais basketbols" ieguva Amerikas Kinoakadēmijas balvu "Oskars".

Ziņots, ka 41 gadu vecais Braients bijis savā privātajā helikopterā "Sikorsky S-76", kas piedzīvoja avāriju Losandželosas priekšpilsētā. Kopā ar Braientu lidaparātā bija vēl astoņi cilvēki, arī viņa 13 gadus vecā meita Džjanna. Negadījums noticis neilgi pirms pulksten 10 pēc vietējā laika.

Pieminot izcilo basketbolistu, piedāvājam fotogaleriju no viņa karjeras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!