Foto: DELFI.lt

Lietuvas basketbola izlase pirmdien, 18. septembrī, savās mājās dramatiskā cīņā ieguva ceļazīmi uz 2019. gada Pasaules kausa finālturnīru, tikai Eiropas zonas atlases sacensību J grupas mačā otrajā pagarinājumā salaužot Nīderlandes pretestību un uzvarot ar 95:93 (24:16, 15:23, 18:16, 18:20, 9:9, 11:9).

Tādējādi Lietuva kļuvusi par ceturto Eiropas komandu, kas atlasē iegūst ceļazīmi uz Pasaules kausu. Dienu iepriekš no Eiropas tiesības spēlēt Pasaules kausā ieguva Vācija un Grieķija, no Āfrikas ceļazīmes rokā jau ir Nigērijai un Tunisijai, bet finālturnīrā vēl vieta nodrošināta turnīra rīkotājai Ķīnai.

20 sekundes pirms pamatlaika beigām lietuvieši ieguva četru punktu pārsvaru, bet Ada Juškeviča nesportiskā piezīme apgrūtināja mājiniekiem tikšanu pie uzvaras pamatlaikā. Septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām Nīderlandei neizšķirtu 75:75 ar "slam dunk' pēc pārtvertas piespēles panāca Šarlons Klofs.

Arī pirmā pagarinājuma beigās no zaudējuma paglābās Nīderlande, panākot 84:84. Savukārt otrajā pagarinājumā uzvaru nodrošināja Mants Kalnietis, piecas sekundes pirms papildlaika beigām iemetot trijnieku.

32 gadus vecais lietuviešu kapteinis Kalnietis ar 21 punktu bija komandas rezultatīvākais spēlētājs, bet pa 14 punktiem iemeta Eimants Bendžus un Luks Lekavičs. Nīderlandei rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Klofs, 16 punktus guva Tomass van der Marss.

Vēl J grupā pirmdien Itālija ar 69:63 viesos uzvarēja Ungāriju un spēra soli tuvāk Pasaules kausa finālturnīram, bet Polija savās mājās ar 79:74 sarūgtināja Horvātiju.

Tikmēr Latvijas izlases pretinieku cīņās atlases I grupā Turcijas basketbolisti Ļubļanā apbēdināja pašreizējo Eiropas čempioni Slovēniju ar 86:77, bet Melnkalne ar 90:84 uzvarēja Ukrainu.

J grupā lietuviešiem šī bija astotā uzvara astoņās atlases spēlēs, Itālijai ir sešas uzvaras, bet Polijai un Ungārijai ir pa četriem panākumiem. Cerības uz Pasaules kausu vēl nav zaudējušas Nīderlande un Horvātija, kurām ir pa trim uzvarām.

Atgādinām, ka Latvijas izlases pirmdien Madridē dramatiskā cīņā ar 82:85 piekāpās Spānijai.

Pēc astoņām spēļu kārtām I grupā Spānijai ir septiņas uzvaras, Turcijai – sešas, bet Latvijai – piecas. Pa četriem panākumiem ir Melnkalnei un Ukrainai, bet Slovēnijai ar divām uzvarām praktiski nav iespēju tikt uz Pasaules kausa finālturnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!